ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ σε κρίση ξανά: Το ερωτηματολόγιο της... οργής και στο βάθος νέο σχίσμα

ΣΥΡΙΖΑ σε κρίση ξανά: Το ερωτηματολόγιο της... οργής και στο βάθος νέο σχίσμα

ΣΥΡΙΖΑ: Καράβι που οδεύει ολοταχώς προς τα... βράχια θυμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση με «καπετάνιο» τον Στέφανο Κασσελάκη

Από το κακό στο χειρότερο πάει η θητεία του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς μετά τις μαζικές αποχωρήσεις και τις βόλτες με τα τρακτέρ, η ιδέα με το ερωτηματολόγιο για την αλλαγή του ονόματος του κόμματος φέρνει εκ νέου ρήγμα.

«Το να δώσουμε φωνή στα μέλη ήταν βασική μου δέσμευση από την πρώτη στιγμή, όταν έθεσα υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει αλλάξτε τα όλα. Δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης ανοίγοντας ξανά με τα ίδια του τα χέρια τον ασκό του Αιόλου στην Κουμουνδούρου.

Με τον Στέφανο Κασσελάκη να αιφνιδιάζει ξανά το κόμμα του λίγες μέρες πριν από το συνέδριο, υψηλόβαθμα στελέχη αντιδρούν έντονα, του αντιστρέφουν τα ερωτήματα και τον καλούν να δώσει απαντήσεις για τις προθέσεις του με σύγκληση των οργάνων του οργάνων του κόμματος.

«Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί de facto σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κομματικές πηγές μιλούν για απλή γνώμη της βάσης του κόμματος αποσυνδέοντας το ερωτηματολόγιο από τον προσυνεδριακό διάλογο και το ίδιο το συνέδριο, ωστόσο το «στρατόπεδο Κασσελάκη» αφήνει αιχμές για όσους αντέδρασαν τονίζοντας ότι πρέπει να καταρριφθούν δόγματα στο πλαίσιο της εντολής των εσωκομματικών να αλλάξουν όλα στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάνω λοιπόν έκκληση προς όλες κι όλους: ας μην εμποδίζουμε τη συζήτηση να μπει στην ουσία. Δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται. Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων», σημείωσε η Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ .

Ο Πάνος Ρήγας, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Ο πρόεδρος θα έπρεπε να διαμορφώσει συνθήκες σύνθεσης και συλλογικής λειτουργίας. Η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε».

Ενώ, ο Χρήστος Σπίρτζης, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Θεωρώ απαράδεκτο να μην έχει καταθέσει ο πρόεδρος τις θέσεις γι’ αυτά ζητήματα στα όργανο του κόμματο. Τι είναι ο Στέφανος Κασσελάκης δημοσκόπος; Σιγά μην μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να αφήσει πίσω του τον Αλέξη Τσίπρα».

Μετά τη δημοσιοποίηση της εσωκομματικής δημοσκόπησης ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε το βράδυ για ποτό στου Ψυρρή με τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά ο οποίος αναμένεται να είναι υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Από την άλλη ο Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Νέας Αριστεράς» επεσήμανε: «Αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα με ευθύνη της ηγεσίας του είναι ένας συνεχής εκφυλισμός αυτού του πολιτικού χώρου».

O Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στο Λονδίνο και τη Δευτέρα θα παραχωρήσει ομιλία σε εκδήλωση του LSE με τίτλο η σύγχρονη Αριστερά για μία προοδευτική διακυβέρνηση.

Συνεδριάζει αύριο εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ραγδαίες, καθώς πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι στελέχη του κόμματος συλλέγουν υπογραφές για άμεση σύγκληση των οργάνων. Έτσι, 17 από τα 21 στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος ζητούν έκτακτη συνεδρίαση για το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη.

Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Πάνος Ρήγας και Παύλος Πολάκης φαίνεται να είναι μερικά από τα στελέχη που υπογράφουν το αίτημα της άμεσης σύγκλησης της Πολιτικής Γραμματείας.

Κατερίνα Νοτοπούλου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει σε πολιτικό κενό»

Τη δική της απογοήτευση για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα εξέφρασε η Κατερίνα Νοτοπούλου και ενώ όπως φαίνεται λόγω των ενεργειών του Στέφανου Κασσελάκη, αναμένεται και νέα διάσπαση με πιθανές αποχωρήσεις στελεχών.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, που είχε διατελέσει και υπουργός επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «σήμερα φοβάμαι ότι πέφτουμε σε πολιτικό κενό».