ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γολγοθάς» για τα νέα μέτρα

«Γολγοθάς» για τα νέα μέτρα

Με το χαρτοφυλάκιο στα χέρια πηγαίνουν διακοπές οι πολιτικοί αρχηγοί

Σκληρό πόκερ για να «κλειδώσουν» τα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ, πριν τις συναντήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Έχοντας στο μυαλό του το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ταξιδεύει σήμερα για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Μεσσηνία. Στην Σκόπελο βρίσκεται ήδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ οικογενειακές διακοπές στα Τρίκαλα κάνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Οι στιγμές ηρεμίας στις καλοκαιρινές διακοπές έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί για τους πολιτικούς αρχηγούς και ιδίως για τον κ. Σαμαρά που θα πρέπει να μελετήσει ακόμα και στις στιγμές χαλάρωσης, πως θα «κλειδώσει» το πακέτο των 11,5 δισ. πριν την άφιξη του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στη Αθήνα στις 22 Αυγούστου.

Μέχρι τότε ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Πύλο, όπου θα εγκαινιάσει και το μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων ενώ θα έχει συναντήσεις με παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κρίσιμες συναντήσεις μετά τις 20 Αυγούστου

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, στις 22 Αυγούστου φθάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ευρωζώνης κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους κυβερνητικούς εταίρους. Δεν αποκλείεται μάλιστα να συναντηθεί και με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Η κρισιμότερη συνάντηση όμως θα είναι στις 24 Αυγούστου στο Βερολίνο, όπου ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ.

Αμέσως μετά την Γερμανία, ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί στο Παρίσι για συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ σχεδιάζει ακόμα μία επίσκεψη στην Φρανκφούρτη για να συναντήσει τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, πιθανώς δε και μία αργότερα μέσα στον Σεπτέμβριο στην Ουάσινγκτον για να έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θα πραγματοποιήσει το διάστημα εκείνο τα πρώτα του ταξίδια εκτός Ελλάδας με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, θα είναι φυσικά το θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως μετά την υποβολή του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση, η θέση της χώρας θα ισχυροποιηθεί και θα μπει φρένο στα συνεχιζόμενα σενάρια περί ελληνικής αποχώρησης από τη ζώνη του ευρώ.

Μετά τις διακοπές τα μέτρα

Μετά τις 20 Αυγούστου αναμένεται να «κλείσει» και το πακέτο των νέων μέτρων.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί είναι η μείωση των συντάξεων πάνω από 700 ευρώ, η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, η μείωση της δεύτερης σύνταξης, καθώς και η μείωση των εφάπαξ. Μάλιστα εξετάζεται η επιβολή εισφοράς σε όσους έλαβαν μεγαλύτερα εφάπαξ από ό,τι δικαιολογούσαν οι εισφορές τους.

Έχει προταθεί επίσης η αύξηση του ορίου ηλικίας για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ από τα 60 στα 65 έτη και η επιβολή κλίμακας εισοδηματικών κριτηρίων για τα οικογενειακά επιδόματα.

Διαβάστε επίσης: Οι διακοπές του Βενιζέλου στην Σκόπελο (pics)

Αντώνης Σαμαράς: Τώρα μπορούν να γίνουν όλα και θα γίνουν!

ΕΚΑΣ και συντάξεις των 700 ευρώ στο στόχαστρο