ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυροτέχνημα της κυβέρνησης οι συλλήψεις επιχειρηματιών

Πυροτέχνημα της κυβέρνησης οι συλλήψεις επιχειρηματιών

Φαρσοκωμωδία οι διθυραμβικές συλλήψεις επωνύμων, ελάχιστα τα έσοδα για το κράτος

Άνθρακες ο θησαυρός του 1 δις που όπως είχε γραφεί, εισέρευσαν στα δημόσια ταμεία μετά τις ηχηρές συλλήψεις των τελευταίων μηνών. Εάν σε αυτά προστεθούν και τα 37 δις περίπου οφειλών από την περιβόητη λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες που είχε κοινοποιηθεί ως «επτασφράγιστο» μυστικό στους βουλευτές, χωρίς να τους δίνεται το δικαίωμα να κρατήσουν αντίγραφο, τότε η μιλάμε για πραγματική εξαπάτηση της κοινής γνώμης που καλείται να πληρώσει τον λογαριασμό.

Από τις ηχηρές συλλήψεις, το μόνο που έχει αποκομίσει το κράτος είναι κάποια μετρητά, ενώ όταν μιλάμε για προφυλακισμένους σε περιπτώσεις που δεν έχουν τελεσιδικήσει, η όποια προσωρινή κατάσχεση θα αναστραφεί σε περίπτωση αθώωσης του κατηγορουμένου! Στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου για παράδειγμα, στον προσωπικό του λογαριασμό δεν βρέθηκαν παρά …5.000 ευρώ, ενώ λογαριασμοί μαμούθ στην Ελβετία που σύμφωνα με το κατηγορητήριο συνδέονται με τον τ. υπουργό, παραμένουν ανέγγιχτοι στα χέρια των Ελβετών!

Τα ακίνητα των συλληφθέντων στις περισσότερες περιπτώσεις είναι προσημειωμένα στις τράπεζες που βεβαίως θα πάρουν και την μερίδα του λέοντος σε περίπτωση πλειστηριασμού, ειδικά τώρα που οι συνθήκες της αγοράς έχουν κατακρημνίσει τις τιμές.

Χαρακτηριστικές παραμένουν οι περιπτώσεις Καραβέλα και Χριστοφοράκου, όπου ειδικά για τον πρώτο, η επιτροπή ξεπλύματος μαύρου χρήματος της Ουρουγουάης είχε ενημερώσει τις Ελληνικές αρχές για τον περιβόητο λογαριασμό ύψους 10 εκ. (στο όνομα του ιδίου και συγγενικών του προσώπων) αλλά δεν έχει γίνει εως σήμερα καμμία ενέργεια για να επαναπατρισθούν αυτά τα λεφτά στο Ελληνικό δημόσιο!

Για την περίπτωση Χριστοφοράκου, το Newsbomb διαθέτει πληροφορίες που θα τις δημοσιεύσει εντός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με τις οποίες ο ανθρωπος που εκμαύλισε τις κρατικές δομές με τις περιβόητες βαλίτσες, κατάφερε να μεταφέρει όλα του τα περιουσιακά στοιχεία στην σύζυγο του κάτω από την μύτη των Ελληνικών αρχών!

Μυστήριο καλύπτει και την υπόθεση Λαυρεντιάδη που παραμένει προφυλακισμένος, ενώ έχει δεσμευθεί λογαριασμός του ύψους 160 εκ. Ευρώ στην Ελβετία. Ενώ σύμφωνα με την τελευταία του ανακοίνωση, προτίθεται να επιστρέψει τα χρήματα, αυτά παραμένουν δεσμευμένα στα χέρια των Ελβετών, ενώ λίγες εβδομάδες πριν υπήρξε και μία «περίεργη» ενέργεια από κάποια Τρίτη εταιρεία που διεκδίκησε αυτά τα χρήματα και έφτασε μία ανάσα πριν την είσπραξη τους από την Ελβετική τράπεζα! Ενέργεια που συνδυάζεται με την φυγή του Πέτρου Κυριακίδη και της δικηγόρου του, Ελένης Σκούρα που γνωρίζουν πάρα πολλά για την υπόθεση της Proton.

Πλήθος άλλων περιπτώσεων με συλληψεις εξπρές για μερικές ώρες και μεγαλοεπιχειρηματίες που αφήνονται ελεύθεροι κάνοντας χρήση του αναβαθμισμένου άρθρου ’99 χωρίς να πληρώνουν τις οφειλές τους, συμπληρώνουν το παζλ.

Υπάρχει όμως και η πλέον σημαντική παράμετρος: Αυτή των «θαλασσοδανείων» από τις τράπεζες που είναι το ίδιο επώδυνη με την φοροοφειλή αφού και στις δύο περιπτώσεις, ο Ελληνικός λαός είναι που πληρώνει. Έτσι, μπορεί ένας μεγαλοκατασκευαστής να οφείλει εκατοντάδες εκατομμύρια στις τράπεζες, αυτά να καλύπτονται από τον Ελληνικό λαό μέσω μνημονίου και ο οφειλέτης να μην έχει νομικές κυρώσεις καλυπτόμενος από τις διοικήσεις των τραπεζών.

Εκτός λοιπόν από την κρατική αναλγησία και αναποτελεσματικότητα, θα πρέπει να ελεγχθούν σοβαρά και άλλες παράμετροι του ζητήματος. Υπάρχουν κάποιοι που εξυφαίνουν σενάρια για να καρπωθούν το χρήμα που προορίζεται για τα δημόσια ταμεία; Διότι πίσω από τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, εκτός από την προφανή πολιτική σκοπιμότητα ενδέχεται να κρύβεται και σοβαρός δόλος.