ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικογένεια Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ ξέχασαν τον Ανδρέα!

Οικογένεια Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ ξέχασαν τον Ανδρέα!

Η Δήμητρα Λιάνη, δύο αρχιμανδρίτες κι ελάχιστος κόσμος πήγαν σήμερα στο Α' Νεκροταφείο για την επιμνημόσυνη δέηση -Αρνητικά σχόλια για την απουσία ηγετικών στελεχών και σοβαρές επικρίσεις των πολιτών για Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο

Ρεπορτάζ: Γιώργος Διαμαντάκης

Επιμέλεια: Λάμπρος Κατσαρός

Δύο εικόνες δείχνουν τη διαφορά της εποχής. Η πρώτη εικόνα έρχεται από εκείνη την ιστορική μετάδοση της ΕΡΤ όταν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έλεγε με όλη τη δύναμη της φωνής του: «Πατέρα έμαθες τα νέα;». Η επόμενη εικόνα δείχνει τι έγινε σήμερα το μεσημέρι όταν η Δήμητρα Παπανδρέου, οι αρχιμανδρίτες Θωμάς Συνοδινός και Τιμόθεος Ηλιάκης, αλλά και ελάχιστοι πολίτες βρέθηκαν στο Α' Νεκροταφείο να τιμήσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό.

Το κλίμα ήταν βαρύ. Όχι μόνο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν έδωσε την παραμικρή σημασία για να τιμήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά ως αργά το μεσημέρι δεν είχε σταλεί η παραμικρή δήλωση. Όταν τελείωσαν οι τηλεφωνικές συνεννοήσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στάλθηκε από το γραφείο Τύπου μια λιτή ανακοίνωση ώστε να τηρηθούν τα προσχήματα αλλά και να σταματήσει η γκρίνια παλαιότερων στελεχών που δεν διανοούνταν πως μια μέρα όπως η σημερινή, το ΠΑΣΟΚ θα άφηνε μόνο στον επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας κ. Γιώργο Παναγιωτακόπουλο το προνόμιο να κάνει δήλωση για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο κόσμος απόρησε ακόμα περισσότερο από την απουσία της οικογένειας Παπανδρέου. Πριν αρχίσει η κάμερα να γράφει, ένας κύριος πλησίασε τον ρεπόρτερ. «Καλά δεν θα έρθει εδώ τουλάχιστον ο Γιώργος Παπανδρέου; Γύρισε την πλάτη και στον πατέρα του;», δήλωσε και πρόσθεσε ότι ήταν ένας από τους οργανωμένους του ΠΑΣΟΚ στα Καμίνια που μπορεί να απογοητεύθηκε από «την πολιτική του Γιώργου» αλλά τον υποδέχθηκε πανηγυρικά όταν εμφανίσθηκε ξαφνικά στο τελευταίο συνέδριο. Κάποιοι άλλοι θα περίμεναν τον κ. Βενιζέλο στο Α' Νεκροταφείο ώστε να επιχειρήσει έστω και με αυτήν την κίνηση να πείσει την παραδοσιακή βάση του ΠΑΣΟΚ ότι τιμά τον κόσμο που το στήριξε και σ' αυτούς απευθύνεται. «Με την απουσία του ένα πράγμα πετυχαίνει. Μας δείχνει ότι ταυτίζεται με τον πολιτικό αυταρχισμό της «Πολιτικής Άνοιξης» και μας δείχνει το δρόμο προς το ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε μια άλλη κυρία. Όταν της είπαμε να κάνει αυτή τη δήλωση στην κάμερα, στάθηκε μερικά δευτερόλεπτα, σκέφτηκε κι απάντησε: «Όταν θα γίνουν εκλογές έλα να σου πω ό,τι θέλεις. Θα 'ναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας. Τώρα έχει σκληρή Δεξιά, πιο σκληρή κι από '60. Δεν θέλω τραβήγματα. Αυτοί μέχρι και την ΕΡΤ κλείσανε για να ελέγχουν ό,τι λέγεται».

Ευθύνη του Γιώργου και του Βενιζέλου

Ο αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Ηλιάκης δεν είχε δισταγμούς. Όταν τον ρωτήσαμε αν δεν έφευγε τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου πώς θα ήταν τα πράγματα, απάντησε: «Αν ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα φτάναμε ως εδώ και αφετέρου θα μας σέβονταν στην Ευρώπη γιατί ο Παπανδρέου ήξερε να τους αντιμετωπίζει ίσος προς ίσον και όχι όπως κάνουν οι σημερινοί κυβερνώντες αλλά και οι χθεσινοί».

Δεν δίστασε να καυτηριάσει και την αποχή των στελεχών του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «είναι μεγάλη ευθύνη του ΠΑΣΟΚ για την εικόνα που παρουσιάζει η σημερινή εκδήλωση. Πρώτα του γιου του και μετά του Βενιζέλου».

Πιο δίπλα ήταν η κ. Δήμητρα Παπανδρέου, η οποία δήλωσε στο "Newsbomb.gr": «Πέρασαν 17 χρόνια και πραγματικά δεν ξέρω αν ξημέρωσε εκείνη η μέρα. Δεν ξημερώνει αν δύει για πάντα ο ήλιος. Πάνω απ' όλα είμαι γυναίκα του και έχω το προνόμιο να μοιράζομαι και να ξαναζώ τέτοιες ιδιαίτερες στιγμές μαζί του. Αλλά δεν είναι μόνο ο δικός μου ο ήλιος. Άνθρωποι σαν τον Ανδρέα είναι προορισμένοι να ζουν στις καρδιές πολλών ανθρώπων σε μια δίχως τέλος ιστορική διαδρομή. Σε μία τέτοια που θα κληθούμε να βαδίσουμε σύντομα σηκώνοντας τη σημαία του αγώνα ψηλά όπως εκείνος όρισε για εμάς».

Τι λένε οι πολίτες

Όταν κατέκτησε την εξουσία, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι σύναψε συμβόλαιο με το λαό. Αυτό το συμβόλαιο το τιμούν ακόμα όσοι τον θυμούνται και τον έχουν ακόμα στην καρδιά τους. «Ο Ανδρέας τα έδινε όλα για τον λαό. Τώρα αυτοί εδώ τα παίρνουν από τον λαό. Μέχρι και το πιτσιρίκι είχε χρήμα» τόνισε ένας πολίτης ενώ ένας άλλος σχολίασε τον γιό του λέγοντας: «Ο Ανδρέας ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ ο γιος του το χάλασε».

Ενδιαφέρον είχε και η δήλωση μίας άλλης κυρίας που έπλεξε το εγκώμιο του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. «Ειδικά αν θα ήταν μαζί με τον Χριστόδουλο σήμερα θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Δύο ηγετικές φυσιογνωμίες. Τον γιο του μην σου πω πού θα τον έστελνα», είπε.

Διαβάστε ακόμη: