ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σουλτς: Καθήκον της τρόικας η εξυγίανση της Ελλάδας

Σουλτς: Καθήκον της τρόικας η εξυγίανση της Ελλάδας

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αποφασισμένο να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έγινε στη Βουλή των Ελλήνων ενόψει της ανάληψης της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι μπορεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, όλους όμως τους συνδέει η άποψη «αρκετά πια με τις θυσίες, υπήρξαν αρκετές θυσίες αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ανάκαμψη και θέσεις απασχόλησης για τους νέους. Και υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να συζητήσουμε».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι φεύγει με ένα θετικό συναίσθημα από τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά και την ελληνική κυβέρνηση και με την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι καλά προετοιμασμένη για την Προεδρία. Είπε ακόμη ότι «η Ελλάδα στο δεύτερο συναπτό έτος ύφεσης, για πρώτη φορά έχει ρεαλιστικά πλέον τη δυνατότητα της οικονομικής ανάκαμψης». «Η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, η Ελλάδα για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες σημείωσε μικρή οικονομική ανάπτυξη», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνοντας πως «ολοσέλιδη καταχώρηση στους Financial Times λέει ότι η Ελλάδα αξιολογείται με Α +» και οι χώρες καλούνται να επενδύσουν.

EV SYNEDRIASI EPITROPES VOULI 24.limghandler

Μ. Σουλτς: Καθήκον της τρόικας η εξυγίανση της Ελλάδας

Στο σημείο αυτό ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι καθήκον της τρόικας είναι η εξυγίανση της χώρας. Για να εξυγιανθεί όμως μια χώρα, θα πρέπει να ενισχυθούν οι θετικές τάσεις και όχι να αναστέλλονται. «Μια μόνο λέξη επιπλέον για την τρόικα», είπε ακόμη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόσθεσε:

«Μερικές φορές εκπλήσσομαι για το ότι οι θεσμοί, όταν δεν είναι πολιτικοί, μπορούν ατιμωρητί να λένε κάτι και την επόμενη μέρα να λένε κάτι διαφορετικό. Ας πούμε το ΔΝΤ μπορεί να πει ότι η Ελλάδα δεν έχει πλεόνασμα. Να πει η Ελλάδα έχει έλλειμμα. Και αυτό είναι κάτι που το ισχυριζόντουσαν μάλιστα πριν από κάποιες εβδομάδες. Έλεγαν, η Ελλάδα δεν θα σημειώσει πλεόνασμα. Τουναντίον θα σημειώσει έλλειμμα. Και το έλεγαν την εποχή που η ελληνική κυβέρνηση έλεγε μας συγχωρείτε, αλλά έχουμε κάνει τους δικούς μας λογαριασμούς και έχουμε πλεόνασμα. Όχι έλεγε το ΔΝΤ. Έλλειμμα. Και μετά ξαφνικά προκύπτει ότι η Ελλάδα εμφανίζει πλεόνασμα και εμφανίζεται στη συνέχεια και το ΔΝΤ και λέει «συγνώμη λάθος». Μα αυτό δεν γίνεται. Δηλώσεις που κάνει κάποιος σε τόσο αμφίρροπες καταστάσεις, έχουν προεκτάσεις».

Ο κ. Σουλτς είπε ότι αυτό ισχύει και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για την Κομισιόν και άλλους θεσμούς γιατί «πρέπει κανείς να στριφογυρίζει μια λέξη στο μυαλό του πριν την εκστομίσει». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε και στο φαινόμενο των ακραίων κομμάτων παρατηρώντας ότι «σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι πολύ εύκολο να υποκινήσει κανείς προκαταλήψεις». Αναρωτήθηκε όμως «αν όλοι οι άνθρωποι που ψηφίζουν ακραία κόμματα, που ψηφίζουν φασιστικά κόμματα, είναι όλοι τους φασίστες ή όλοι τους σκληροπυρηνικοί ναζί ή είναι απλά απογοητευμένοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πώς να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους».

Meimarakis 171985165

Μεϊμαράκης: Να προσέξουν οι εκπρόσωποι των δανειστών

«Τώρα που βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο μιας επίπονης διαδικασίας δημοσιονομικής προσαρμογής και αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιο φως στην άκρη του τούνελ, χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων για να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής και να δρέψουμε τους καρπούς των θυσιών στις οποίες υποβλήθηκε όλα αυτά τα χρόνια ο ελληνικός λαός. Χρειαζόμαστε και τη δική σας στήριξη αλλά και όλων των πολιτικών δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης σημειώνοντας ότι «επιμένοντας οι εκπρόσωποι των δανειστών μας σε ζητήματα που καμιά φορά είναι ήσσονος σημασίας από πλευράς δημοσιονομικού οφέλους αλλά μεγάλης σημασίας ως προς τις αρνητικές επιπτώσεις τους στην ελληνική κοινωνία, θέτουν σε κίνδυνο όλη τη μέχρι τώρα προσπάθεια».

«Εννοείται ότι οι σκεπτόμενοι μόνο με τεχνοκρατικούς όρους, δεν υπολογίζουν την τεράστια ευθύνη που μεταφέρουν στους ώμους των βουλευτών, όταν καλούμεθα να ψηφίσουμε μέτρα που επιδεινώνουν την κοινωνική συνοχή χωρίς να έχουν δημοσιονομικό όφελος και απειλούν τη σταθερότητα», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής θυμίζοντας ότι «οι θυσίες άφησαν βαθιά σημάδια στον ελληνικό λαό σε επίπεδο κοινωνικό και πολιτικό». Αναφερόμενος στα φαινόμενα αδιαφορίας, δυσπιστίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα και τον ευρωσκεπτικισμό, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό. Σημείωσε πάντως ότι μετά τις εκλογές του 2012 η Ελλάδα πέτυχε να έχει «μια κυβέρνηση που στηρίζεται σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία μεγάλη με μόνο στόχο να βρούμε λύσεις παραμένοντας στην ευρωζώνη και στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

«Βάλαμε στην άκρη όλα όσα μας χώριζαν μέσα μάλιστα από την ένταση των δύο εκλογικών περιόδων του 2012 και κανείς δεν πίστευε εκείνη την ώρα ότι θα μπορούσαμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση που θα έχει ζωή και θητεία τέτοια που να μπορεί να δώσει λύσεις στο καυτό πρόβλημα που υπήρχε. Λύσεις μέσα στην Ευρώπη και την ευρωζώνη. Και όλοι στοιχημάτιζαν ότι η κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει, δεν θα παραμείνει για καιρό, δεν θα υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία, δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Καταφέραμε παρά τα λάθη που αναγνώρισε και η ίδια η τρόικα ότι έκανε, να μπορέσουμε να πετύχουμε σήμερα ένα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο μας επιτρέπει να έχουμε περισσότερη αισιοδοξία. Ξέρουμε ότι έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας ακόμα. Δεν έχουμε ολοκληρώσει και δεν θα χαλαρώσουμε. Γνωρίζουμε όμως ότι τελικά αυτές οι θυσίες πιάνουν τόπο και έχουν αρχίσει οι πολίτες ξανά να πιστεύουν στην Ευρώπη γιατί τα προβλήματα θα τα λύσουμε με περισσότερη Ευρώπη, με περισσότερη δημοκρατία, με περισσότερο διάλογο και όχι απομονωμένοι στα εθνικά μας κοινοβούλια», είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Για την Ελληνική Προεδρία, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ενόψει και των επικείμενων ευρωεκλογών, μπορεί να γίνει ευκαιρία για να δοθούν πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα κυρίως των νέων, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων και της απασχόλησης. «Θα πρέπει να αποδείξουμε έμπρακτα ότι η ΕΕ δεν είναι το τέρας των αριθμών αλλά κάνει το καθήκον της και για την άμβλυνση των ανισοτήτων και για την ευημερία των πολιτών», είπε ο κ. Μεϊμαράκης. Ανέφερε ακόμη ότι στο προσεχές 6μηνο θα οργανωθούν συναντήσεις με θεματολογία για τις ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών με στόχο την ευαισθητοποίησή τους πριν από τις ευρωεκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς: Βγαίνουμε από τη βαθιά κρίση (vid)