Δούρου: Εκτεθειμένη η κυβέρνηση στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Δούρου: Εκτεθειμένη η κυβέρνηση στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Σε δήλωση προχώρησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, σχετικά με το ζήτημα των γερμανικών οφειλών και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύσεις για επανορθώσεις και για το κατοχικό δάνειο μετά τον Απρίλιο του 2013;» ρωτήθηκε η γερμανική κυβέρνηση από το κόμμα Αριστερά (die Linke) που κατέθεσε επερώτηση στη γερμανική Βουλή σχετικά με τις γερμανικές οφειλές κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο προς την Ελλάδα. «Κανένα σχετικό αίτημα από τότε» ήταν η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης.

Απάντηση που αφήνει άκρως εκτεθειμένη την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που η επερώτηση της die Linke είχε ως αφετηρία γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της γερμανικής Βουλής, σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα μπορεί με ίσες πιθανότητες επιτυχίας κατά το διεθνές δίκαιο, να προβάλλει την δική της άποψη έναντι της κατηγορηματικής άρνησης του Βερολίνου να αναθεωρήσει τη στάση του.

e1327600185733

Υπενθυμίζεται ότι από τις 24 Απριλίου 2013, και παρά τη σχετική δέσμευση του τότε υπουργού Εξωτερικών, κ. Δ. Αβραμόπουλου, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στη σύσταση διακομματικής Επιτροπής για το θέμα. Πρόσφατα μάλιστα με επιστολή του προς τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ο Μανώλης Γλέζος ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να υποβάλλει, όπως έχει τη δυνατότητα από τον Κανονισμό της Βουλής, πρόταση σύστασης Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων εθνικού ενδιαφέροντος.

Γίνεται πλέον όλο και πιο σαφές ότι στο ερώτημα «αν όχι τώρα, πότε θα υλοποιηθεί η ικανοποίηση του ιστορικά τεκμηριωμένου, νομικά θεμελιωμένου και ηθικά αυτονόητου αιτήματος;», η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου απαντά «ποτέ»».

Διαβάστε επίσης:

Επιστολή Γλέζου για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ για επερώτηση του Die Linke για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Γλέζος-Κουρουμπλής για γερμ. αποζημιώσεις και τις θέσεις του Υπ.Οικ.