ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανιάτης: Η Ελλάδα ενάντια στην καλλιέργεια των μεταλλαγμένων

Μανιάτης: Η Ελλάδα ενάντια στην καλλιέργεια των μεταλλαγμένων

«Η ελληνική θέση ήταν πάντα ενάντια στην καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, θέση την οποία και προσωπικά πιστεύω», τονίζει μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σε απαντητική επιστολή προς τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος της Greenpeace, Γιόργκο Ρις, με την οποία, μάλιστα, ευχαριστεί την οργάνωση για την ετοιμότητά της να συνδράμει εποικοδομητικά στο έργο της ελληνικής Προεδρίας για τη βελτίωση της τελικής συμβιβαστικής λύσης, εντός της ΕΕ, για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ).

Ο κ. Μανιάτης επισημαίνει στην επιστολή του ότι η ελληνική πρόταση -η οποία βασίζεται στην αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αυτή εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια των μακρών διαπραγματεύσεων που τελικά απέτυχαν το Μάρτιο του 2012- είναι η μόνη ρεαλιστική βάση για συζήτηση προκειμένου να επέλθει συμφωνία, δεδομένων των πολύ γνωστών θέσεων των κρατών-μελών και της Επιτροπής.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός υπογραμμίζει το γεγονός ότι σήμερα η αδειοδοτική διαδικασία δεν επιτρέπει σε κάποιο κράτος-μέλος να «εξαιρεθεί» από την καλλιέργεια των ΓΤΟ. Επομένως, όπως αναφέρει, κάθε λύση που θα δώσει στα ευρωπαϊκά κράτη αυτό το νομικό δικαίωμα, θα αποτελέσει, από πολιτικής άποψης, ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης του περιορισμού των ΓΤΟ σε εθνικό επίπεδο.

c60abd9c3bd62a232404af5674d071f9 XL

«Παρότι η τρέχουσα πρόταση δεν είναι η ιδανικά προτιμητέα επιλογή μας, αποτελεί μια σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με το υφιστάμενο σύστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης, και εκφράζει τη βούληση της ελληνικής Προεδρίας να εισαγάγει περαιτέρω βελτιώσεις στην πρόταση οι οποίες θα αποτυπωθούν στο νέο κείμενο που η Προεδρία θα κυκλοφορήσει αμέσως μετά την επόμενη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας. Ο υπουργός ΠΕΚΑ, καταλήγοντας στην επιστολή του, υπογραμμίζει ότι η ελληνική Προεδρία βασίζεται στην υποστήριξη και τη βοήθεια της Greenpeace και αναμένει την κατάθεση προτάσεων για πιθανές βελτιώσεις του κειμένου.

Διαβάστε επίσης:

Ικανοποιημένο το ΥΠΕΚΑ από την απόφαση της ΕΕ για τα μεταλλαγμένα

Κοντά σε συμφωνία η ΕΕ για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων τροφίμων

Σύμφωνη η ΕΕ με την Ελλάδα για εκ νέου συζήτηση για τα μεταλλαγμένα

Στη δικαιοδοσία κάθε χώρας-μέλους η άδεια καλλιέργειας μεταλλαγμένων

Χρυσόγελος:Η EE προσπαθεί να εισάγει «μεταλλαγμένα» από την πίσω πόρτα

M.Χαρακόπουλος: Τα μεταλλαγμένα δεν έχουν θέση στην ελληνική γη

Ρoή Ειδήσεων