ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσφορία στις Βρυξέλλες: Τελειώνετε με τον ανασχηματισμό

Δυσφορία στις Βρυξέλλες: Τελειώνετε με τον ανασχηματισμό

Οι πιστωτές επιθυμούν την επαναφορά της κυβέρνησης στην… κανονική λειτουργία και στην τάχιστη υλοποίηση των όσων έχουν ψηφισθεί

Δυσφορία έχει προκαλέσει στις τάξεις των δανειστών η καθυστέρηση της ανακοίνωσης του ανασχηματισμού.

«Επιτέλους τελειώνετε…Η παράταση δεν κάνει καλό σε κανέναν». Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το μήνυμα που φθάνει στους δυο κυβερνητικούς εταίρους που δεν έχουν καταλήξει ακόμα στον βασικό κυβερνητικό κορμό.

Παράλληλα, δεν είναι λίγα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ που θεωρούν ότι κακώς προαναγγέλθηκε δημόσια ο ανασχηματισμός και επιρρίπτουν ευθύνες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Η πολυήμερη συζήτηση επί του ανασχηματισμού έχει προκαλέσει πολύ μεγάλες παρενέργειες στην κυβέρνηση που έχει παραλύσει και στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Οι πιστωτές αλλά και γενικότερα η «αγορά» επιθυμεί την επαναφορά της κυβέρνησης στην…κανονική λειτουργία και στην τάχιστη υλοποίηση των όσων έχουν ψηφισθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και την προώθηση προς ψήφιση και άλλων κρίσιμων νομοσχεδίων όπως για τη «μικρή ΔΕΗ» και για τους αιγιαλούς, που ήδη προκαλούν μεγάλες αντιστάσεις.

Ποιος θα αντικαταστήσει τον Στουρνάρα;

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί την προσεχή Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Σαμαράς και Βενιζέλος είναι σε συνεχή επικοινωνία ενώ δεν αποκλείεται να συναντηθούν και εντός του τριημέρου.

Πρόσωπο “κλειδί” στο κυβερνητικό σχήμα θεωρείται ο Γ. Στουρνάρας. Θα του αλλάξει πόστο τελικά ο Σαμαράς ή θα τον αφήσει να ολοκληρώσει το... έργο του; Κανείς δεν ξέρει... Ακόμα και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού διαμηνύουν συνεχώς προς τους δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός κρατά κλειστά χαρτιά.

Πάντως ο ίδιος σε δηλώσεις του εμφανίστηκε αινιγματικός. «Θέλετε να φύγετε;» ήταν η ερώτηση που του έγινε από δημοσιογράφους, για να απαντήσει: «Θέλω και δεν θέλω. Έχω δώσει πολλά στο υπουργείο Οικονομικών».

Σε άλλη ερώτηση εάν θα είναι ο διάδοχος του Γιώργου Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδος, σχολίασε χαμογελώντας: «Είναι διαφορετικός ρόλος...».

Οι δανειστές πάντως έχουν φροντίσει να στείλουν μήνυμα προς το Μαξίμου ζητώντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για τον νέο “τσάρο” της ελληνικής Οικονομίας. Τι σημαίνει αυτό; Να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, να σκύβει το κεφάλι και να λέει σε όλα “Yes sir”!

Διαβάστε επίσης:

Η Ντόρα Μπακογιάννη επίτροπος;

Τη Δευτέρα «μάλλον» ο ανασχηματισμός

Θεοχάρης: «Δεν έχει κανείς το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ»

Θεοχάρης... τέλος!