ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Να δοθεί λύση για τους ροδακινοπαραγωγούς

Τσίπρας: Να δοθεί λύση για τους ροδακινοπαραγωγούς

Την άμεση εξεύρεση λύσης για τους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας και της Πέλλας, οι οποίοι είναι σε απόγνωση, καθώς η σοδειά τους παραμένει απούλητη, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος περιοδεύει σήμερα στο νομό Ημαθίας.

«Δεν είναι δυνατό το κόστος παραγωγής του ροδάκινου να είναι 0,25 ευρώ το κιλό, οι έμποροι να προσφέρουν στην καλύτερη περίπτωση 0,20 ευρώ και στην αγορά να πωλείται 1,80 ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως είναι προφανές ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το εισόδημα τους.

«Δεν μπορεί να θεωρείται «κατάρα» το να υπάρχει μεγάλη παραγωγή και οι αγρότες να παρακαλάνε να ρίξει χαλάζι για να πάρουν αποζημιώσεις», επεσήμανε.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι στην Κουμουνδούρου συζητούν για ένα άλλο θεσμικό πλαίσιο, ένα άλλο μοντέλο παραγωγής που θα διασφαλίζει το εισόδημα όσων ασχολούνται με την καλλιέργεια του ροδάκινου.

Ο κ. Τσίπρας έγινε δεκτός από ροδακινοπαραγωγούς στον κόμβο της Κουλούρας, έξω από τη Βέροια.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας και επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Αγροτών, Τάσος Χαλκίδης του πρόσφερε δύο βάζα με κομπόστα ροδάκινου, που γίνεται με παραδοσιακό τρόπο, και του είπε: «Αυτός είναι ο δικός μας χρυσός. Κάποιοι άλλοι θησαυρίζουν από αυτόν και οι αγρότες δεν μπορούν να ζήσουν».

Αμέσως μετά επισκέφθηκε ένα χωράφι με ροδακινιές όπου διαπίστωσε ότι σε πολλά δένδρα τα ροδάκινα είναι πάνω στα δένδρα. Όπως του εξήγησαν οι παραγωγοί δεν τους συμφέρει να τα μαζέψουν, λόγω της χαμηλής τιμής, και θα σαπίσουν στο χωράφι.

Ο κ. Χαλκίδης κατήγγειλε ότι είναι «ανεξέλεγκτο» το καθεστώς της εμπορίας στα ροδάκινα και. Οπως είπε χαρακτηριστικά, ο οποιοσδήποτε με ένα κινητό τηλέφωνο κι ένα ευτελές κεφάλαιο μπορεί να παριστάνει τον έμπορο και να εκμεταλλεύεται τους αγρότες. Μίλησε ακόμα για «πλιάτσικο» και πρότεινε να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας που θα πουλάει ροδάκινα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα σημερινά προβλήματα. Υπενθύμισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη επίσκεψη του στην περιοχή, το 2009, και του είπε ότι η κατάσταση είναι και σήμερα η ίδια, με τα ίδια προβλήματα.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με αγρότες στην Κουλούρα και άκουσε τα προβλήματα και τα αιτήματα τους. Εκεί ήταν και η δήμαρχος Βέροιας, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, η οποία του πρόσφερε αναμνηστικά δώρα και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Γκυρίνης. Και οι δύο μίλησαν για τα προβλήματα με τα ροδάκινα.

Εντός της ημέρας, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις Αγροτικού Συλλόγου όπου συγκεντρώνονται ροδάκινα και το μεσημέρι θα έχει συνάντηση στη Νάουσα με ροδακινοπαραγωγούς, αγρότες, εκπροσώπους φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης από τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας.

Τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, Λίτσα Αμμανατίδου και στελέχη του κόμματος.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Ξεκαρδιστικές ατάκες της Παπαρήγα για τη βαριά ήττα της Βραζιλίας!