Τι συζήτησαν Τσίπρας – Στουρνάρας

Τι συζήτησαν Τσίπρας – Στουρνάρας

Η πορεία και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, από τα stress tests και το μαξιλαράκι των 11,5 δισ. ευρώ του ΤΧΣ ως τα «κόκκινα δάνεια» και τη ρευστότητα της ΕΚΤ.

Στελέχη της Κουμουνδούρου ανέφεραν πως υπάρχει πρόβλημα μετά τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής, καθώς και ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε «είχαμε μία συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα για το τραπεζικό σύστημα» ενώ απαντώντας στο εάν ανοίγει ένας νέος κύκλος επαφών με την αξιωματική αντιπολίτευση, δήλωσε λακωνικά «ναι βεβαίως, με όλους».

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και συνεργάτες του κ. Στουρνάρα στην ΤτΕ.

Η δήλωση του Αλ. Τσίπρα

Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον διοικητή της ΤτΕ για τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής των τραπεζών αλλά και για την εν γένει κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Με βάση τα αποτελέσματα που μας παρουσιάστηκαν οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες δε έχουν ανάγκη περεταίρω ανακεφαλαιοποίησης.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι ήδη το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη διαθέσει για το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεκάδες δις ευρώ.

Έφθασε λοιπόν η ώρα, εφόσον και τα τεστ το επιβεβαιώνουν, οι τράπεζες να ανταποδώσουν τη στήριξη με ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Όμως, οι τράπεζες, παρά τους πανηγυρισμούς, δεν πρόκειται να στηρίξουν την οικονομία, αν πρωτίστως δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων.

Γι’  αυτό και είναι εγκληματική η επιλογή για τη διάθεση των 11,5 δις, που από την αρχή προορίζονταν για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για άλλους σκοπούς.

Γιατί να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια αυτά, προκειμένου να φτιάξουμε ένα ταμείο για μια προληπτική γραμμή πίστωσης  στην οποία θα έχουμε πρόσβαση σε περίπτωση κρίσης, και να μην τα χρησιμοποιήσουμε για να αποτρέψουμε εξαρχής μια τέτοια κρίση;

Γιατί να δεχτούμε ως χώρα νέους μνημονιακούς όρους για χρήματα τα οποία έχουμε ήδη χρεωθεί; 

Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Εντείνει τις υφεσιακές τάσεις και αποτρέπει δυνάμει οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις, καθώς και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της, να ακολουθήσουν τον δρόμο της ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση, μειώνοντας έτσι το επίπεδο του χρέους ως προς το εισόδημα.

Πολύ φοβάμαι ότι η κυβέρνηση κινείται χωρίς σχέδιο και με μόνη πυξίδα τη δημιουργία εντυπώσεων ενόψει εκλογών.

Προσπαθεί να πείσει ότι το μνημόνιο πέτυχε και ότι η χώρα μπορεί να δανείζεται ομαλά από τις αγορές.

Έτσι, όμως, απειλείται η δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης να διαμορφώσει όρους διεξόδου.

Έτσι απειλείται η χώρα.

Επαναλαμβάνω λοιπόν τη κάθετη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχεδιασμούς που αντί να λύνουν, επιδεινώνουν τα προβλήματα.

Υπενθυμίζω ότι δε πρόκειται να δεχτούμε καμιά συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα, πριν τη δημοκρατική διέξοδο.

Πριν τη συνολική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το μείζον θέμα της απομείωσης του δημόσιου χρέους.

Μια διαπραγμάτευση που μόνο μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορεί να υλοποιήσει με επιτυχία.