ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Οι τράπεζες να ανταποδώσουν τη στήριξη με ρευστότητα

Τσίπρας: Οι τράπεζες να ανταποδώσουν τη στήριξη με ρευστότητα

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Κατά τη συνάντηση ήταν παρόντες οι Γ. Δραγασάκης, Ε. Τσακαλώτος και Π. Λαφαζάνης. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε δηλώσεις, ενώ ο διοικητής της ΤτΕ σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους είπε ότι ήταν μια πολύ καλή συζήτηση.

Η συζήτηση αφορούσε το τραπεζικό σύστημα (ΤΧΣ, στρές τεστς, ρευστότητα και κόκκινα δάνεια) ενώ σε ερώτηση αν ανοίγει ένας κύκλος συνεργασίας με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο διοικητής της ΤτΕ απάντησε: «Ναι, με όλους βέβαια».

«Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον διοικητή της ΤτΕ για τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής των τραπεζών αλλά και για την εν γένει κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «με βάση τα αποτελέσματα που μας παρουσιάστηκαν οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη περεταίρω ανακεφαλαιοποίησης», υπενθυμίζοντας πως «ήδη το ελληνικό δημόσιο έχει διαθέσει για το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεκάδες δις ευρώ».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε πως «έφθασε λοιπόν η ώρα, εφόσον και τα τεστ το επιβεβαιώνουν, οι τράπεζες να ανταποδώσουν τη στήριξη με ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Όμως, οι τράπεζες, παρά τους πανηγυρισμούς, δεν πρόκειται να στηρίξουν την οικονομία, αν πρωτίστως δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων. Γι’ αυτό και είναι εγκληματική η επιλογή για τη διάθεση των 11,5 δις, που από την αρχή προορίζονταν για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για άλλους σκοπούς».

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε:

«Γιατί να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια αυτά, προκειμένου να φτιάξουμε ένα ταμείο για μια προληπτική γραμμή πίστωσης στην οποία θα έχουμε πρόσβαση σε περίπτωση κρίσης, και να μην τα χρησιμοποιήσουμε για να αποτρέψουμε εξαρχής μια τέτοια κρίση;

Γιατί να δεχτούμε ως χώρα νέους μνημονιακούς όρους για χρήματα τα οποία έχουμε ήδη χρεωθεί;»

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Εντείνει τις υφεσιακές τάσεις και αποτρέπει δυνάμει οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις, καθώς και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της, να ακολουθήσουν τον δρόμο της ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση, μειώνοντας έτσι το επίπεδο του χρέους ως προς το εισόδημα.

Πολύ φοβάμαι ότι η κυβέρνηση κινείται χωρίς σχέδιο και με μόνη πυξίδα τη δημιουργία εντυπώσεων ενόψει εκλογών.

Προσπαθεί να πείσει ότι το μνημόνιο πέτυχε και ότι η χώρα μπορεί να δανείζεται ομαλά από τις αγορές.

Έτσι, όμως, απειλείται η δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης να διαμορφώσει όρους διεξόδου.

Έτσι απειλείται η χώρα.

Επαναλαμβάνω λοιπόν τη κάθετη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχεδιασμούς που αντί να λύνουν, επιδεινώνουν τα προβλήματα.

Υπενθυμίζω ότι δε πρόκειται να δεχτούμε καμιά συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα, πριν τη δημοκρατική διέξοδο.

Πριν τη συνολική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το μείζον θέμα της απομείωσης του δημόσιου χρέους.

Μια διαπραγμάτευση που μόνο μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορεί να υλοποιήσει με επιτυχία».