ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κούρκουλας: Έμφαση σε θέματα ανάπτυξης

Κούρκουλας: Έμφαση σε θέματα ανάπτυξης

Έμφαση σε θέματα ανάπτυξης επιδιώκουν να δώσουν Ελλάδα και Γερμανία, στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, ο οποίος, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο διαπίστωσε «θεαματική βελτίωση» του κλίματος για την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, «οι Γερμανοί φίλοι μας αναγνωρίζουν τις τεράστιες θυσίες που έγιναν στην Ελλάδα για να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε τα δημοσιονομικά μας», ενώ η χώρα «χαίρει μεγάλης εκτίμησης» ως πόλος σταθερότητας σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται σε ρευστότητα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέδειξε δε την ανάγκη το στρατηγικό αυτό πλεονέκτημα να διατηρηθεί, με την πολιτική σταθερότητα, ως κόρη οφθαλμού.

«Και τις μέρες που ήμουν εδώ, αλλά και εδώ και αρκετό καιρό, έχω διαπιστώσει θεαματική βελτίωση του κλίματος. Νομίζω ότι οι Γερμανοί φίλοι μας αναγνωρίζουν τις τεράστιες θυσίες που έγιναν στην Ελλάδα για να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε τα δημοσιονομικά μας και νομίζω ότι το κλίμα αυτό, που πράγματι μια εποχή ήταν πάρα πολύ "βαρύ", βελτιώνεται θεματικά», δήλωσε ο κ. Κούρκουλας, ο οποίος συμμετείχε στην 4η σύνοδο για την ανασκόπηση της ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης στο Βερολίνο, ενώ συναντήθηκε με τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ και έλαβε μέρος σε συνέδριο του Ιδρύματος Κέρμπερ.

Σε αυτό συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. «Διαπίστωσα ότι η Ελλάδα χαίρει μεγάλης εκτίμησης ως πόλος σταθερότητας σε μια περιοχή η οποία, πραγματικά, βρίσκεται σε φοβερή ρευστότητα. Και μιλάω τόσο για τη νότια γειτονιά μας όσο και για αυτά που γίνονται στην Ουκρανία. Είναι λοιπόν αυτό ένα στρατηγικό πλεονέκτημα που έχει και οικονομικό αντίκτυπο και πρέπει να το διατηρήσουμε με την πολιτική σταθερότητα, την στρατηγική σταθερότητα της Ελλάδας, ως κόρη οφθαλμού», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Όπως επισήμανε ο κ. Κούρκουλας, στην συνάντηση για την ελληνογερμανική Εταιρική Σχέση συμμετείχαν εκπρόσωποι των πέντε υπουργείων τα οποία εμπλέκονται από την πλευρά της Ελλάδας και των αντίστοιχων γερμανικών. «Η ελληνογερμανική εταιρική σχέση που ξεκίνησε το 2010 αρχίζει και υλοποιεί αρκετά σημαντικά προγράμματα σε διάφορους τομείς: στον τομέα της καινοτομίας και της έρευνας, στον τομέα της δημόσιας υγείας και αλλού.

Περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες να αρχίσει η λειτουργία του Ταμείου Ανάπτυξης (Institution for Growth), το οποίο είναι μια πολύ σημαντική καινοτομία που θα αυξήσει τη ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτήν την εβδομάδα ψηφίζεται στην Ελληνική Βουλή, η τελευταία ρύθμιση που χρειάζεται για το Ταμείο αυτό. Γενικώς εμείς προσπαθούμε, μαζί με τους Γερμανούς φίλους μας, να δώσουμε πλέον έμφαση σε ζητήματα ανάπτυξης», εξήγησε ο κ. Κούρκουλας και ανέφερε ότι συζητήθηκε η πιθανότητα τεχνικής συνεργασίας στον τομέα προώθησης των εξαγωγών. «Ο τουρισμός, όπως ξέρουμε, πηγαίνει γενικά πολύ καλά - και από τη Γερμανία. Θα συνεχιστεί, λοιπόν και θα ενταθεί στους επόμενους μήνες αυτή η συνεργασία, η οποία αποσκοπεί στο να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη πιο γρήγορα», κατέληξε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Σχετικές ειδήσεις