ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαβρόφ: Θα εξετάσουμε ενδεχόμενο αίτημα βοήθειας στην Ελλάδα

Λαβρόφ: Θα εξετάσουμε ενδεχόμενο αίτημα βοήθειας στην Ελλάδα

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά στη Μόσχα.

Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την πρόθεση της ρωσικής κυβέρνησης να εξετάσει ενδεχόμενο αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια.

«Η Ρωσία θα εξετάσει αίτημα βοήθειας, εάν το καταθέσει η Ελλάδα», τόνισε ο Ρώσος υπουργός.

Ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του εξέφρασε την ανησυχία του για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ευρώπη λέγοντας: «Βλέπουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο της αποσταθεροποίησης. Η Ελλάδα θέλει να εξηγήσει στους εταίρους της ότι όλα τα προβλήματα θα πρέπει να επιλυθούν μέσω της διπλωματίας, μέσω των διαπραγματεύσεων. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση».

Στην αρχική του παρέμβαση, ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε τη Ρωσία «την πιο δημοφιλή χώρα στην Ελλάδα» αλλά και τη νέα ελληνική κυβέρνηση ως τη δημοφιλέστερη από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς συγκεντρώνει υποστήριξη του 72% των πολιτών της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στο παρελθόν, έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις από την Αθήνα για τη συνεργασία με τη Ρωσία, χωρίς αυτές να υλοποιηθούν, γι' αυτό και η νέα ελληνική κυβέρνηση ξεκινά από αύριο κιόλας, αφού ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Ο Ν. Κοτζιάς έκανε λόγο για μια μελλοντική κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας-Ρωσίας, για την προστασία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, τη Συρία και το Ιράκ.

Τόνισε τέλος, απευθυνόμενος στον Ρώσο ομόλογό του, ότι «η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν σχέσεις μακραίωνης ιστορικής φιλίας», και πρόσθεσε ότι «θέλουμε αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας Ρωσίας. Προγραμματίζουμε κοινές δράσεις».

Σχετικές ειδήσεις