ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Από τα κόκκινα γάντια στις κρεμασμένες γραβάτες της μεσαίας τάξης...

Μαξίμου: Από τα κόκκινα γάντια στις κρεμασμένες γραβάτες της μεσαίας τάξης...

Ίσως είναι οι πλέον μαζικές διαδηλώσεις για το ασφαλιστικό στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Σίγουρα είναι οι πρώτες με κυβέρνηση Αριστερή. Ο κόμπος της γραβάτας που συμβολικά κρέμασαν οι δικηγόροι, σφίγγει επικίνδυνα το λαιμό του Έλληνα πρωθυπουργού.

ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΡΕΜΑΣΑΝ ΤΙΣ ΓΡΑΒΑΤΕΣ ΤΟΥΣ - ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΗΝ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΙ

Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστημονικοί φορείς, αγρότες, συνταξιούχοι... οι διαδηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα με αφορμή το νέο ασφαλιστικό του κατά τα λοιπά... χαμογελαστού υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος στις τηλεοπτικές του δηλώσεις υπεραμύνεται του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, ίσως να μην είναι τίποτα μπροστά στο «τσουνάμι» των αντιδράσεων που έρχεται.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση ένα «γάντι» είχε γίνει σύμβολο στον αγώνα των γυναικών έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση, μία «γραβάτα» γίνεται σύμβολο μιας άλλης κατηγορίας εργαζομένων.
Όσο για τους συνταξιούχους, το μόνο σύμβολο που τους έχει απομείνει, είναι η αξιοπρέπεια της απόγνωσής τους.

Είναι σκληρές ημέρες αυτές για τον Αλέξη Τσίπρα καθώς δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνον τα πυρά του εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού μετώπου. Με την επίσης χαμογελαστή Λαγκάρντ και τον είρωνα Σόιμπλε να πιέζουν.

Το Μαξίμου απειλείται και το ξέρει. Απειλείται από την ίδια του την πολιτική…

Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ μαρτυρά με έρευνά του την πραγματικότητα: ένα στα τρία νοικοκυριά επιβιώνουν με 10.000 το χρόνο και λιγότερα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Μπορείς να ξοδεύεις την ημέρα μόνον 27 ευρώ. Και δεν συζητάμε το ενδεχόμενο να πληρώνεις φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

To 2015 τα συνολικά εισοδήματα έπεσαν.

Από τους 8.156.953 φορολογούμενους μισθωτούς και συνταξιούχους το 2015, το 1.608.859 φορολογουμένων δήλωσε ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ! Και ένα επιπλέον (1.023.317) δήλωσε μέχρι 15.000 ευρώ! Στοιχεία από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Δείτε ΕΔΩ).

Αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι έβγαιναν στους δρόμους, μαζί με τους κοντά 300.000 που δήλωσαν 1.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, όχι μόνον η κυβέρνηση θα έπεφτε, αλλά δύσκολα θα μπορούσε να σταθεί και οποιαδήποτε άλλη με ψεύτικα επιχειρήματα και σαθρές ελπίδες.

Οι δανειστές ζητούν νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις και οι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το ασφαλιστικό και να ξεκινήσει η συζήτηση από μηδενική βάση.

Δύσκολο το παζλ. Και έκρυθμη η λύση του…

Σχετικές ειδήσεις