ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό και Οικονομία στις επαφές Τσίπρα στο Νταβός

Προσφυγικό και Οικονομία στις επαφές Τσίπρα στο Νταβός

Υψηλού επιπέδου επαφές με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, είχε σήμερα, πρώτη ημέρα της παρουσίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Τι συζητήθηκε για Ασφαλιστικό, αξιολόγηση και ονομασία Σκοπίων με τους Μπάιντεν, Γκάμπριελ και Μοσκοβισί

Στο Φόρουμ δίνουν το «παρών» περίπου 2.500 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων 40 ηγέτες κρατών, υπουργοί, επιχειρηματίες, αλλά και διασημότητες από το χώρο του θεάματος.

Στο επίκεντρο και των τριών συναντήσεων βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο το ασφαλιστικό, όσο και η ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, με απώτερο στόχο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, για την οποία εξάλλου μίλησε και ο κ. Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του.

Το χρέος στην ατζέντα με τον Μπάιντεν

Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Η μεταξύ τους συζήτηση επικεντρώθηκε στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, στο προσφυγικό, στην ελληνοαμερικανική συνεργασία με έμφαση στις επενδύσεις, στα ενεργειακά, στο Κυπριακό και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Ο Αμερικάνος Αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περαιτέρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην χώρα μας.

Για το προσφυγικό: χαιρετίστηκε η σημαντική προσπάθεια της χώρας μας για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, ενώ τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της διεθνούς κοινότητας πάνω στο ζήτημα.
Για τα ενεργειακά: χαιρετίστηκε η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB και εκτιμήθηκαν οι προοπτικές για τη μεταφορά ING μέσω της Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή σημειώθηκε η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τις νέες διόδους μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Για το Κυπριακό: επισημάνθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.

Για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ: οι δύο πλευρές, Ελλάδα και ΗΠΑ, τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στην συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς. Παράλληλα, επεσήμαναν την ανάγκη οι εκλογές στην ΠΓΔΜ να συμβάλλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

«Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν σήμερα στο Νταβός σχετικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν για τη σημασία που έχει να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών συζητήσεων με τους πιστωτές για την ελάφρυνση του χρέους της», σημειώνεται στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία από την Ουάσινγκτον μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Τσίπρα στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

Αξιολόγηση και προσφυγικό στη συνάντηση με Γκάμπριελ

Το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα και η προσφυγική κρίση αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε στο Νταβός ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, ενώ στη μεταξύ τους συνομιλία εκτιμήθηκε η ελληνική προσπάθεια για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα μοιράζει δίκαια τα βάρη.

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, υπήρξε συζήτηση για τα στοιχεία της κρίσης και υπογραμμίστηκε και από τις δύο πλευρές η προσπάθεια που καταβάλει η Ελλάδα για τη διαχείριση του ζητήματος.

Το ασφαλιστικό στη σύσκεψη με Μοσκοβισί

Η ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος επισημάνθηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, στο Νταβός το βράδυ της Τετάρτης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, συζητήθηκε επίσης η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς και η πορεία της ελληνικής οικονομίας με βάση τα θετικά στοιχεία ανάκαμψης που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός.