ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μας «δουλεύει» ο Κατρούγκαλος: Το νέο ασφαλιστικό μεροληπτεί υπέρ των... αδυνάτων!

Μας «δουλεύει» ο Κατρούγκαλος: Το νέο ασφαλιστικό μεροληπτεί υπέρ των... αδυνάτων!

Θετικά αξιολογεί το ασφαλιστικό, το οποίο έχει εγείρει πλήθος αντιδράσεων, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε άρθρο του στην «Αυγή», ο κ. Κατρούγκαλος, παραβλέποντας προφανώς το ότι το ασφαλιστικό έβγαλε ήδη στο δρόμο γιατρούς, δικηγόρους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, ναυτικούς υπεραμύνεται της επιλογής της κυβέρνησης και κάνει λόγο για ένα «σύστημα δίκαιο, κοινωνικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάτων, που ανακατανέμει τα βάρη από τους φτωχούς στους πλουσιότερους»!

Πάντως, προαναγγέλλει μειώσεις στην ασφαλιστική επιβάρυνση των νέων επιστημόνων με την εφαρμογή «κόφτη», κλιμακούμενου ανά εισοδηματική κατηγορία, ούτως ώστε να συνεχίζει να επιτυγχάνεται η αναδιανεμητική λειτουργία του νέου συστήματος, χωρίς αδικίες και ανεπιεική αποτελέσματα.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στο θέμα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αφού το χαρακτήρισε ως ένα θέμα δύσκολο, τόνισε ότι μέχρι σήμερα η ασφαλιστική μεταχείριση του κλάδου λόγω της μεγάλης ταξικής διαστρωμάτωσης που έχει και των εντελώς ανόμοιων κατηγοριών, ήταν ισοπεδωτική. «Το παλαιό σύστημα εισφορών δεν εξέταζε το πραγματικό εισόδημα, αλλά κατέτασσε ισοπεδωτικά σε ασφαλιστικές κλάσεις με μοναδικό κριτήριο το χρόνο στο επάγγελμα», γράφει.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι βασικά συστατικά του προσχεδίου της κυβέρνησης είναι η ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη.

«Ισότητα, γατί για πρώτη φορά μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, έμποροι και αγρότες θα παίρνουν σύνταξη βάσει των ίδιων κανόνων, τόσο για τον υπολογισμό των εισφορών (20% του πραγματικού εισοδήματος για την κύρια σύνταξη) όσο και για τον ορισμό της σύνταξης (ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης για όλους, υπολογισμένο με βάση το μέσο εισόδημα όλου του εργασιακού βίου).

Κοινωνική δικαιοσύνη, γιατί με την εθνική σύνταξη και την πρόβλεψη κανόνων για τα μικρά εισοδήματα, το νέο σύστημα είναι κοινωνικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάμων, με έντονα στοιχεία αναδιανομής. Όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της μεταρρύθμισης και αυτό αφορά και στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών», σημειώνει.

Κλείνοντας το άρθρο του ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία και ανοιχτή σε κάθε δημιουργική πρόταση.

Σχετικές ειδήσεις