ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Εμπλοκή από τα κράτη του Βίσεγκραντ - Τι ζητά και τι πέτυχε η ελληνική πλευρά

Σύνοδος Κορυφής: Εμπλοκή από τα κράτη του Βίσεγκραντ - Τι ζητά και τι πέτυχε η ελληνική πλευρά

Οι τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ διαφωνούν με την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, με το αιτιολογικό ότι δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα - Τι ζητά και τι θεωρεί επιτυχία η ελληνική πλευρά.

Για απόφαση που θα περιλαμβάνει την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνεται απευθείας μετεγκατάστασή τους στις χώρες της ΕΕ, πιέζει η ελληνική πλευρά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία) διαφωνούν με την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, με το αιτιολογικό ότι δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα.

Η ελληνική πλευρά επέκρινε την «υποκριτική» στάση των χωρών αυτών, επισημαίνοντας ότι δεν δέχονται πρόσφυγες με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, δεν συνεργάζονται για οποιαδήποτε λύση και την ίδια στιγμή κλείνουν τα σύνορα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητά να ληφθεί σήμερα απόφαση για το προσφυγικό, λέγοντας ότι αν δεν υπάρξει απόφαση τότε θα πρέπει να επανέλθει η αρχική κατάσταση στα σύνορα, να ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος και να περάσουν οι ροές των προσφύγων.

Αν δεν υιοθετηθεί το «plan A» που είναι η επιστροφή στην Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών, τότε θα πρέπει να πάμε στο «plan B» που είναι η επιστροφή στην Τουρκία μόνο των μεταναστών, υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας ότι αν δεν ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος οι ροές των μεταναστών θα φτάσουν στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών.

Παράλληλα ωστόσο, θεωρεί «επιτυχία» το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση γίνεται επί του σχεδίου απόφασης ΕΕ – Τουρκίας και όχι επί των αξιώσεων της Αυστρίας και των χωρών του Βίσεγκραντ για το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αλλά κατάφερε να απομονώσει τις χώρες του Βίσεγκραντ που τώρα απειλούν με βέτο, αλλά και την Αυστρία που αντιδρά στο σχέδιο απόφασης ΕΕ-Τουρκίας.

Σχετικές ειδήσεις