ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2017-Τζανακόπουλος: Η 2η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς μέτρα

Προϋπολογισμός 2017-Τζανακόπουλος: Η 2η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς μέτρα

Προϋπολογισμός2017:Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ χαράσσονται με τη μεγαλύτερη ευκρίνεια, ανέφερε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι «η 2η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση μέτρων και με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

«Έχει έρθει η στιγμή της ανάκαμψης και το πραγματικό ερώτημα, το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα που βρίσκεται στον πυρήνα αυτής της σύγκρουσης (σ.σ. ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση) είναι ποιος θα ωφεληθεί από αυτή την ανάκαμψη. Και γι' αυτό είναι κρίσιμη η παραμονή αυτής της κυβέρνησης ώστε η ανάπτυξη να λάβει αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά και να ωφεληθούν από το νέο πλούτο οι εργαζόμενοι και όχι η ολιγαρχία», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στέκεται απέναντι από την κυβέρνηση στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ότι κατά την περίοδο που εκείνη ήταν κυβέρνηση επέδειξε εθελούσια υποταγή στους δανειστές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στη συζήτηση του προϋπολογισμού έχουν εκτεθεί δύο σχέδια: αυτό της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτά τα σχέδια είναι ανταγωνιστικά και αντικατοπτρίζουν διαφορετικές ιδεολογικές καταγωγές, διαφορετικό πολιτικό ήθος, διαφορετικές προτεραιότητες και σε τελευταία ανάλυση αντικατοπτρίζουν διαφορετικές κοινωνικές εκπροσωπήσεις, σημείωσε.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ειδικότερα ότι από τη μια πλευρά υπάρχουν οι ανάγκες του κόσμου της εργασίας, των ανέργων, όλων όσοι έχουν πληγεί βαρύτατα από την κρίση και τη διαχείρισή της την πενταετία, οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, και από την άλλη μεριά αντανακλούν τις ανάγκες του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος και της οικονομικής ολιγαρχίας.

Όλες αυτές τις ημέρες της συζήτησης, αλλά και πριν από αυτή τη συζήτηση, έχουν διαφανεί οι διαχωριστικές γραμμές, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι σήμερα είναι περισσότερο σαφείς από ποτέ. Και αυτό διότι το σχέδιο και ορίζοντας αυτής της κυβέρνησης, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τις δυσκολίες της επιτροπείας, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες θέτει ως μέγιστη προτεραιότητα την αντιστροφή της καταστροφικής πορείας για την κοινωνική πλειοψηφία. Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι «έχει έρθει η στιγμή της ανάκαμψης και το πραγματικό ερώτημα, το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα που βρίσκεται στον πυρήνα αυτής της σύγκρουσης είναι ποιος θα ωφεληθεί από αυτή την ανάκαμψη και γι΄αυτό είναι κρίσιμη η παραμονή αυτής της κυβέρνησης ώστε η ανάπτυξη να λάβει αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά. Να ωφεληθούν από το νέο πλούτο οι εργαζόμενοι και όχι η ολιγαρχία. Είναι ακριβώς αυτό το σημείο που οι διαχωριστικές γραμμές χαράσσονται με τη μεγαλύτερη σαφήνεια».

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «με περισσή αλαζονεία και περιφρόνηση για τον κόσμο της εργασίας ονομάζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις «ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς» και ενώ κατά τη γνώμη τους δεν είναι ιδεοληπτική εμμονή η προσήλωση σε ένα σχέδιο που θέλει την Ελλάδα ειδική οικονομική ζώνη, με απορρυθμισμένη πλήρως την αγορά εργασίας, χωρίς εργατικά δικαιώματα, χωρίς καμία εγγύηση προστασίας».

«Στα χρόνια της καταστροφικής πενταετίας ακριβώς αυτό το σχέδιο υλοποιήθηκε. Αυτό που προσπάθησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήταν να ενισχύσουν και να επιταχύνουν μια αυθόρμητη κίνηση της καπιταλιστικής οικονομίας σε κρίση. Υλοποίησαν ένα σχέδιο το οποίο στόχευε στην ταχύτατη εκκαθάριση όλων των μη ανταγωνιστικών επιχειρήσεων και την δημιουργία όρων για την εντατικότερη εκμετάλλευση της εργασίας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «στόχος τους ήταν η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με τη μείωση του μεριδίου των μισθών στο συνολικό ΑΕΠ, με τη δημιουργία ενός νέου καθεστώτος κεφαλαιακής συσσώρευσης. Ενός καθεστώτος ασύδοτου, χωρίς περιορισμούς και χωρίς κανόνες. Δεν είναι τυχαίο ότι η μερική απασχόληση στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έγινε καθεστώς, από το 38% το 2010 μέσα σε μια διετία εκτινάχθηκε στο 59%».

Ρoή Ειδήσεων