ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερωτήματα για την εκτίμηση της άυλης και κινητής περιουσίας του «Ερρίκος Ντυνάν»

Ερωτήματα για την εκτίμηση της άυλης και κινητής περιουσίας του «Ερρίκος Ντυνάν»

Με την εξέταση δύο μαρτύρων, του δικαστικού επιμελητή Κωνσταντίνου Κωνσταντάκου, και του πρώην υπουργού Υγείας και πρώην γενικού γραμματέα Διαφάνειας Γιώργου Σούρλα, συνεχίστηκαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, την Πέμπτη (22/06/2017).

Ο δικαστικός επιμελητής, Κωνσταντίνος Κωνσταντάκος, ήταν επιφορτισμένος με τον προσδιορισμό της αξίας των περιουσιακών στοιχείων του «Ερρίκος Ντυνάν», υλικών και άυλων, για τον πλειστηριασμό. Η κατάθεσή του περιστράφηκε γύρω από τη μέθοδο προσδιορισμού της αξίας, ιδιαίτερα των «άυλων» περιουσιακών στοιχείων του νοσοκομείου (φήμη, πελατεία, απαιτήσεις, σήμα, άδειες λειτουργίας και άδεια ίδρυσης κλπ).

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, επισήμανε πως «το γεγονός ότι ένα ολόκληρο εν λειτουργία νοσοκομείο, μαζί με τις άδειές του, τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις που είχε από νοσήλια έναντι του Δημοσίου και άλλων ασφαλιστικών εταιρειών, αποτιμήθηκε βιαστικά και πρόχειρα και πιθανόν μεθοδευμένα στο ύψος των 115.000.000 ευρώ γεννά αρκετά ερωτηματικά». «Γι’ αυτό λοιπόν ψάχνουμε τι ίσχυε το χρόνο πλειστηριασμού (9/2014) και κατ’ επέκταση τι θα έπρεπε να είχε κάνει το Ντυνάν, οι εμπλεκόμενοι για το αδιάβλητο του πλειστηριασμού», προσέθεσε ο κ. Μπαλωμενάκης.

Αναφορικά με τον τρόπο που εκτίμησε την «υλική και άυλη περιουσία του Ερρίκος Ντυνάν» ο κ. Κωνσταντάκος υποστήριξε ότι «όσο αναφορά στα ακίνητα εκτιμήθηκαν βάσει της αντικειμενικής αξίας και όσον αφορά στα άυλα η εκτίμηση ακολουθήθηκε βάση των ενέχυρων που υπήρχαν».

Ως προς την αποτίμηση των «άυλων» (φήμη, πελατεία, απαιτήσεις, σήμα, άδειες λειτουργίας και άδεια ίδρυσης κ.λπ.) και κινητών (π.χ. ιατρικά μηχανήματα) περιουσιακών στοιχείων, ο μάρτυρας παραδέχθηκε ότι δεν συμβουλεύθηκε ειδικό εμπειρογνώμονα ούτε εκτιμητική. Επιπλέον, επειδή ο ίδιος δεν είχε την απαιτούμενη επάρκεια για την εκτίμηση του ιατρικού εξοπλισμού, την αξιολόγηση έκανε εταιρεία η οποία συνεργαζόταν με την Τράπεζα Πειραιώς. Δηλαδή, ο επισπεύδων ήταν και «εκτιμητής» και αγοραστής, στη συνέχεια, με τη θυγατρική της Πειραιώς, ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.

Ο κ. Κωνσταντάκος δήλωσε πως τα κινητά στοιχεία αποτιμήθηκαν περίπου 3,6 εκατ. ευρώ. Όπως παρατήρησε, χαρακτηριστικά, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, μόνο οι 38 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ, κόστιζαν περίπου 3,2 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μπαλωμενάκης, στη συνέχεια, με την ιδιότητα του εξεταστή του μάρτυρα, έθεσε μία ερώτηση που, όπως είπε, ακούγεται για πρώτη αφορά σχετικά «με την υποχρέωση να γίνει εκτίμηση της υπό πλειστηριασμό περιουσίας (ακίνητης και άυλης) με βάση τα ευρωπαϊκά εκτιμητικά πρότυπα και όχι αυθαίρετα από τον δικαστικό επιμελητή και τον υπάλληλο του πλειστηριασμού». Συγκεκριμένα, επισήμανε στον δικαστικό επιμελητή, επικαλούμενος τη διάταξη του άρθρου 39, Ν1041/1980 ότι «καθότι φιλανθρωπικό ίδρυμα, η περιουσία του Ντυνάν θα έπρεπε να είχε εκτιμηθεί υποχρεωτικά από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών» και τόνισε ότι επειδή δεν ακολουθήθηκε η παραπάνω διαδικασία, «εντελώς αυθαίρετα και παράνομα προσδιορίστηκε η αξία του εκπλειστηριαζόμενου νοσοκομείου».

Ο κ. Κωνσταντάκος, απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών της εξεταστικής επιτροπής υποστήριξε ότι «το Ερρίκος Ντυνάν βγήκε στον πλειστηριασμό ως νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου» και τόνισε ότι «η ΗΜΙΘΕΑ δεν αγόρασε φτηνά το συγκεκριμένο νοσοκομείο, καθώς δεν έδειξε κανένας άλλος ενδιαφέρον να το αγοράσει και ως εκ τούτου δεν ανέβηκε η τιμή στη διαδικασία του πλειστηριασμού».

Τέλος, ερωτηθείς από τον βουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Βλάχο «αν η αξία του Ερρίκος Ντυνάν θα ήταν η ίδια, αν το νοσοκομείο είχε κλείσει προηγουμένως», ο κ. Κωνσταντάκος απάντησε θετικά.

Ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιώργος Σούρλας, στη συνέχεια, μίλησε γενικά για τη διαφθορά σε πολλούς τομείς της δημόσιας διοίκησης, κάτι που όπως είπε τον έχει απασχολήσει σε όλη την διάρκεια της πολιτικής του θητείας.

Αναφερόμενος στο θέμα του «Ερρίκος Ντυνάν» ο κ. Σούρλας δήλωσε ότι πεποίθησή του ήταν, όταν δημιουργήθηκε το νοσηλευτήριο, ότι έπρεπε να γίνουν και άλλα νοσοκομεία που να δουλεύουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Μάλιστα, όπως είπε, ως υπουργός Υγείας τότε είχε εισηγηθεί και έγινε δεκτό, στη Βουλή, «τα ιδρύματα να επιδοτούνται από το Δημόσιο όταν το κόστος νοσηλείας είναι χαμηλότερο από το μισό του κρατικού για να μπορούμε να περιστείλουμε τις δαπάνες».

Ερωτηθείς από τα μέλη της επιτροπής «για το ποιοι φταίνε για το Ερρίκος Ντυνάν», ο κ. Σούρλας δήλωσε ότι «αυτό είναι έργο της Επιτροπής να το βρει, αλλά κυρίως έργο της επιτροπής δεν είναι να βρει μόνο τους ενόχους αλλά να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά και να μην ξαναγίνουν σε κανένα τομέα».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «την κύρια ευθύνη φέρουν οι διοικήσεις» και ότι αποτελεί θέμα διερεύνησης εάν επιμερίζονται οι ευθύνες και στους εποπτεύοντες εκ μέρους του υπουργείου Υγείας. Εν τούτοις δήλωσε ότι «θα ήταν πολύ επιπόλαιο από μέρους του να αποφανθεί αν φταίνε οι μεν ή οι δε καθώς αυτό είναι κύριο μέλημα της Εξεταστικής Επιτροπής η οποία κάνει καλά της δουλειά της».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις