ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με «πυρά» κατά της Τουρκίας η πρώτη ανακοίνωση του Τσίπρα ως υπουργός Εξωτερικών

Με «πυρά» κατά της Τουρκίας η πρώτη ανακοίνωση του Τσίπρα ως υπουργός Εξωτερικών

Το νέο... μπαράζ τουρκικής προκλητικότητας, με τη Navtex στο Αιγαίο, καταδικάζει με ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, επικεφαλής του οποίου είναι από σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.

«Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», προστίθεται χαρακτηριστικά.

«Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών.

Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών», συνεχίζει το ΥΠΕΞ.

Η νέα τουρκική Navtex

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της Navtex, το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανοίγοντας έτσι έναν νέο κύκλο ανησυχίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, με την Άγκυρα να επιχειρεί να στήσει ακόμη ένα σκηνικό έντασης.

Σύμφωνα με την ναυτική οδηγία που εξέπεμψε ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης, δεσμεύεται παράνομα περιοχή νότια της Ικαρίας, από μεθαύριο Παρασκευή έως την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου τουρκικό πολεμικό πλοίο να ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή.

Διαβάστε επίσης: Οι Τούρκοι «διαγράφουν» το Καστελλόριζο: Φρεγάτες και Barbaros στην ελληνική υφαλοκρηπίδα