ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Τις επόμενες μέρες στη Βουλή το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ για Σκόπια

Τζανακόπουλος: Τις επόμενες μέρες στη Βουλή το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ για Σκόπια
«Τις επόμενες μέρες στη Βουλή το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ για Σκόπια»
EUROKINISSI// ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κλείνει οριστικά, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το κεφάλαιο «Συμφωνία των Πρεσπών» με την κύρωση την ερχόμενη εβδομάδα του πρωτοκόλλου εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από την ελληνική βουλή. 

Κατά την εισαγωγή του, ο Δήμητρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως η 25η Ιανουαρίου του 2019, «θα αποτελεί στο εξής ιστορικό ορόσημο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

«Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την Ελληνική Βουλή σηματοδοτεί το τέλος μιας διένεξης 27 ετών στην οποία η Ελλάδα δεν έχασε μονάχα πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο. Από το 1992 μέχρι και σήμερα εξαιτίας της διαφοράς για το όνομα ανατράφηκε στο εσωτερικό της χώρας το τέρας του ψέματος, του εθνικισμού και του ακραίου ιστορικού αναθεωρητισμού. Για το λόγο αυτό λοιπόν, η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που αποκαθιστά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια της συνανάπτυξης, της φιλίας των λαών αλλά και της συνεργασίας είναι ιστορικής σημασίας» ανέφερε.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξήγησε πως «απομένει πλέον η κύρωση, εντός των επόμενων ημερών, από την Ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και ακολούθως, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και φυσικά την αλλαγή του ονόματος».

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό: Ο Βαγγέλης Βενιζέλος «φλερτάρει» με την Προεδρία της Δημοκρατίας

Μείωση του αφορολόγητου

Με κατηγορηματικό τρόπο απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην επιχειρηματολογία πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα χαθεί στην μείωση του αφορολόγητου.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε πως υπάρχει ένα και μόνο σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην μείωση του αφορολόγητου εξηγώντας πως τα στοιχεία της οικονομίας είναι τέτοια που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να καταργήσει αυτό το μέτρο.

«Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε καταστροφολογικά αντιπολιτευτικά αφηγήματα πάνω από δύο χρόνια» σημείωσε και έφερε ως παράδειγμα το μέτρο για την μείωση των συντάξεων.

«Νέος δράκος για τη ΝΔ το αφορολόγητο και η αύξηση μισθών. Δράκος γιατί θα επιχειρηματολογήσουμε πως δεν υπάρχει ανάγκη για κανένα επιπλέον μέτρο ώστε να πετυχαίνουμε τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Δημιουργείται επιπρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Μια πιθανότητα υπάρχει να συμβεί το κακό σενάριο: αν στις εκλογές που μεσολαβούν ο κ. Μητσοτάκης αναδειχθεί νικητής. Την μείωση άλλωστε του αφορολόγητου την έχει ενσωματώσει κατά δήλωση του στο πρόγραμμα του κόμματος του» είπε ο Δήμητρης Τζανακόπουλος.

Αναφερόμενος στον πρώην κυβερνητικό εταίρο και κατά πόσο αυτός μπορεί να προκαλέσει ζητήμα σταθερότητας στην κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν τίθεται κανένα ζήτημα πολιτικής σταθερότητας» υποστηρίζοντας πως «οι ονομαστικές ψηφοφορίες αναβαθμίζουν τον ρόλο του ελληνικού κοινοβουλίου και κυρίως του ρόλου του βουλευτή. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε μέχρι το τέλος της θητείας μας. Μπορούμε να δοκιμαζόμαστε κάθε εβδομάδα»

Απαντώντας στις κατηγορίες Καμμένου σχολίασε πως «εμείς κρατάμε την έντιμη ειλικρινή και επιτυχημένη συνεργασία που είχαμε αυτά τα χρόνια που οδηγήσαμε την χώρα έξω από τα μνημόνια» συμπληρώνοντας πως «ο πρωθυπουργός δεν είχε κανέναν λόγο να προχωρήσει σε προτάσεις πολιτικής συναλλαγής με τον κ. Καμμένο ή οποιονδήποτε άλλο. Είδατε ότι είχε την πλειοψηφία στη βουλή».

«Οι κυβερνήσεις δεν κάνουν παρελάσεις, οι κυβερνήσεις κυβερνούν» ανέφερε όταν ερωτήθηκε για την σχετική δήλωση Καμμένου ενώ στις κατηγορίες του προέδρου των ΑΝΕΛ ότι υπάρχει σχέδιο διάλυσης της ΚΟ του σημείωσε πως «η πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται ΚΟ κομμάτων τα οποία στη διαδικασία των εθνικών εκλογών έχουν εξασφαλίσει την είσοδο τους στο κοινοβούλιο».

Αναγνώρισε ότι υπάρχει παρόλα αυτά ένα ζήτημα που θα πρέπει να συζητηθεί.

«Οι υπουργοί που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ εκτίμησαν ως λανθασμένη την απόφαση Καμμένου να αποχωρήσει και πήραν την ευθύνη της άποψης τους. Κανένας δεν μπορεί να περιορίσει την δυνατότητα του άλλου να εκφραστεί με βάση τη συνείδηση του» συμπληρωσε.

Ερωτηθείς για τον Παύλο Πολάκη απάντησε: «Ο κος Πολάκης και το υπουργείο -για να ζητήματα που ερωτήθηκε με τρόπο πιεστικό έξω από μια σημαντική εκδήλωση -έχει απαντήσει αρκετές φορές». Για την περίπτωση με τα πλαστά πτυχία είπε πως «δεν αφορούν την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά τον διορισμό του το 2013 σε διευθυντική θέση. Εμείς τον απομακρύναμε το 2015 πολύ πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο για άλλους λόγους. Ο τελευταίος που μπορεί να κατηγορηθεί για συγκάλυψη είναι ο κος Πολάκης».