ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Σε προκαλώ να δεσμευτείς αν θα στηρίξεις Παυλόπουλο για νέα θητεία

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Σε προκαλώ να δεσμευτείς αν θα στηρίξεις Παυλόπουλο για νέα θητεία
EUROKINISSI

Συνταγματική αναθεώρηση | Αλέξης Τσίπρας | Ειδήσεις: Σφοδρή επίθεση εναντίον του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής το απόγευμα της Τετάρτης (13/02/2019) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πετώντας του, ουσιαστικά, το γάντι, για να απαντήσει εάν το κόμμα του θα στηρίξει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση ο Προκόπης Παυλόπουλος να θητεύσει για άλλα πέντε χρόνια στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

«Άλλη είναι η πολιτική σκοπιμότητα. Και θα σας πω αμέσως ποια είναι. Γιατί εδώ κάτι κρύβεται. Θέλει να μας πείσει ότι το μόνο που κρύβεται είναι ο φόβος του μήπως εμείς παίζουμε παιχνίδια. Είναι απολύτως έωλο το επιχείρημα. Από την στιγμή που εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε και εμείς είμαστε αυτοί που φέρνουμε στη Βουλή τη πρόταση για την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της βουλής, τι ακριβώς τάχα τον απασχολεί; Γιατί επιμένει να λέει ότι θα ψηφίσει τη πρότασή μας που έχει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, με 7 συνεχείς ψηφοφορίες που απαιτούν τους 180 και μετά την άμεση εκλογή από το λαό, ενώ διαφωνεί με αυτή τη θέση και επιθυμεί την εκλογή ΠτΔ από τη Βουλή με 151; Μας λέτε δήθεν ότι αυτό που σας απασχολεί δεν είναι το θεσμικό ζήτημα αλλά η υποκρύπτουσα πολιτική σκοπιμότητα. Ποια δηλαδή, μπορεί να είναι αυτή: Ότι δήθεν εσείς θα έχετε πλειοψηφία 151 βουλευτών αλλά εμείς θα οδηγήσουμε σε εκλογή μετά από 7 ψηφοφορίες απευθείας από το λαό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Και πρόσθεσε: «Μάλιστα. Τι σημαίνει όμως αυτό, όταν εγώ έχω ευθαρσώς δηλώσει πριν από λίγες μέρες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει εκ νέου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο; Ενώ την ίδια στιγμή ο κος Μητσοτάκης επιμελώς αποφεύγει να τοποθετηθεί για κάτι τέτοιο; Σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης, δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ϊσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του. Και τι κάνει για αυτό; Επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία. Μαζεύει Συνταγματολόγους να του ενισχύσουν την άποψη ότι δε παίζει ρόλο τι ακριβώς ψηφίζει στη πρώτη Βουλή. Ψηφίζει μόνο αυτό το άρθρο, ενώ λέει ρητά ότι διαφωνεί στη κατεύθυνση και στο περιεχόμενο. Ώστε να έχει το άρθρο 180. Ευελπιστώντας ότι στην επόμενη βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝ.ΑΛ. 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει ΠτΔ, όχι τον Προκόπη Παυλόπουλου που εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝ.ΑΛ.. Αυτή είναι όλη η σκοπιμότητα και όλο το παιχνίδι που παίζει η ΝΔ».

«Μετατρέψατε τη συνταγματική αναθεώρηση σε παρτίδα πόκερ»

«Δυστυχώς από τη μεριά της η αντιπολίτευση δεν θέλησε να ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Το δρόμο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας. Αντίθετα επέλεξε να παίξει παιχνίδια αντιθεσμικά, παιχνίδια συναλλαγής. Να μετατρέψει την συνταγματική αναθεώρηση σε παρτίδα πόκερ. Να μην σεβαστεί καν την συνταγματική επιταγή που επιβάλλει την επιδίωξη ευρείων συναινέσεων για την συνταγματική αναθεώρηση», είπε ο κ. Τσίπρας, στρέφοντας εκ νέου τα βέλη του κατά τη ΝΔ και εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Έπαιξε με απειλές και εκβιασμούς: Στην αρχή μας έλεγε αν δεν δεχτείτε το σύνολο των προτάσεων μας αποχωρούμε. Κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή βεβαίως υποχώρησε γιατί όλοι κατάλαβαν ότι έψαχνε μια πρόφαση, μια αφορμή για να μην αλλάξει το άρθρο 86», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Έπαιξε όμως και συνεχίζει να παίζει ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θυμάστε ότι στην προηγούμενη συζήτηση είχα στηλιτεύσει τις παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη στο θέμα αυτό. Είχα πει τότε ότι η τοποθέτηση του μου θυμίζει ένα συμπαθή ποδοσφαιρικό παράγοντα. Μια έλεγε ότι συμφωνεί. Μετά ότι διαφωνούσε. Μετά άλλαζε γνώμη και συμφωνούσε λίγο και μετά διαφωνούσε πολύ. Και όταν τον ρώτησα τελικά ποια είναι η πρόταση του απάντησε ότι θα το σκεφτεί. Και σήμερα συνεχίζει τα παιχνίδια. Λέει λοιπόν ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία διαφωνεί. Και μετά η πρόταση αυτή δεν θα τον δεσμεύει. Και άμα γίνει -τρομάρα του- Πρωθυπουργός, θα κάνει ότι θέλει ο ίδιος, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια συναινέσεις, συνταγματικά έθιμα, αποφάσεις δικαστηρίων», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αν όμως είναι τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές γιατί δεν ψηφίζει όλα τα άρθρα για να έχει λυμένα τα χέρια του; Αν η θεσμική του προσέγγιση και όχι κάποια άλλη σκοπιμότητα είναι που τον καθοδηγεί στην άποψη και θέση ότι η πρώτη αναθεωρητική Βουλή δε δεσμεύει τίποτα και η δεύτερη τα καθορίζει όλα. Και αν ταυτόχρονα έχει την απόλυτη σιγουριά της εκλογής του, γιατί αποφασίζει να ψηφίσει μόνο ένα άρθρο εις το οποίο διαφωνεί ως προς τη κατεύθυνση και τα ψηφίζει όλα, ώστε να σίγουρος γαρ ότι θα εκλεγεί, να τα αλλάξει όλα καθ’ όπως επιθυμεί. Άρα δεν είναι η σιγουριά του που τον οδηγεί», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Οι πέντε άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

«Το Σύνταγμα είναι το τελικό κείμενο που συγκροτεί την ίδια τη δημοκρατική οργάνωση της πολιτείας. Επομένως η αναθεώρησή του αποτελεί την κορυφαία διαδικασία της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για τη συνταγματική αναθεώρηση.

- «Επιδιώξαμε να μην περιορίσουμε τη σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο αλλά αντίθετα να την ανοίξουμε στην ίδια την κοινωνία, τους συλλογικούς φορείς, τις κοινωνικές οργανώσεις, τις παραγωγικές δυνάμεις, τα πολύμορφα κινήματα. Να μην την αφήσουμε στην αποκλειστική αρμοδιότητα των ειδικών και των συνταγματολόγων – που φυσικά οφείλουν και αυτοί να παίξουν τον ειδικό τους ρόλο με βάση την τεχνική γνώση που κατέχουν. Και πάνω από όλα να μην την περιορίσουμε σε μια συζήτηση που θα αφορά αποκλειστικά το πολιτικό προσωπικό», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

- Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει υπόψη την συνθήκη της κρίσης, τα διδάγματα των τελευταίων ετών, το διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον αλλά και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κοινοβουλευτισμός από τις διαρκώς ενισχυόμενες εξωθεσμικές και εξωσυνταγματικές εξουσίες.

Διότι οι τεχνολογίες πειθάρχησης των κοινωνιών και παράκαμψης των κανόνων της δημοκρατίας και της λαϊκής βούλησης, διαρκώς εξελίσσονται στην εποχή της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας.

Και είναι ακριβώς γι αυτό το λόγο που η πρόταση μας εκκινεί από την ανάγκη ενίσχυσης του Κοινοβουλίου αλλά και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, απέναντι σε αυτές ακριβώς τις εξουσίες που δεν ανάγονται στην λαϊκή κυριαρχία.

Και η ενίσχυση του κοινοβουλίου και της εκλεγμένης κυβέρνησης που αποτελεί τον πρώτο άξονα της πρότασης μας επιτυγχάνεται με ένα συνδυασμό αλλαγών που δημιουργούν όρους εμπέδωσης της πολιτικής σταθερότητας αλλά και προϋποθέσεις για τετραετείς εκλογικούς κύκλους.

- Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τις πέντε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Την κατοχύρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, τον θεσμό δηλαδή που επιβάλλει την ταυτόχρονη υπερψήφιση νέου Πρωθυπουργού, ως προϋπόθεση για να γίνεται δεκτή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης
  • Την αποσύνδεση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, ώστε να μην επηρεάζεται ο κοινοβουλευτικός κύκλος από την αδυναμία επίτευξης συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
  • Την άμεση εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από το λαό εφόσον έχουν αποβεί άκαρπες οι προσπάθειες για εξασφάλιση 180 ψήφων σε επτά διαδοχικές ψηφοφορίες.
  • Την υποχρέωση ο Πρωθυπουργός της χώρας να είναι εκλεγμένος βουλευτής ώστε να μην παραδίδονται τα κλειδιά της χώρας ερήμην του λαού σε κανέναν τεχνοκράτη Πρωθυπουργό, όσο σημαντικός τεχνοκράτης κι αν είναι. Διότι τώρα έχουμε την εμπειρία της κρίσης και ξέρουμε ότι οι πρωθυπουργοί της χώρας οφείλουν να λογοδοτούν στον ελληνικό λαό.
  • Και τέλος την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος που λειτουργεί εξισορροπητικά στην ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και την ίδια στιγμή ενεργοποιεί και ισχυροποιεί τον νομοθετικό και ελεγκτικό ρόλο του Κοινοβουλίου που από κομπάρσος μετατρέπεται σε πραγματικό πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής.

- Ο Αλέξης Τσίπρας αποτύπωσε, εξάλλου κι ένα δεύτερο άξονα μέτρων, που αφορά στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής. Περιέγραψε, στο πλαίσιο αυτό, τις εξής προτάσεις:

  • Πρώτον την τροποποίηση του κατάπτυστου άρθρου 86 του Συντάγματος. Ενός άρθρου που συμβολίζει ακριβώς την μετατροπή του πολιτικού προσωπικού σε κάστα που θεωρούσε και θεωρεί ότι η εξουσία της ανήκει. Σε μια κάστα που θεωρούσε και θεωρεί ότι δικαιούται ειδικά προνόμια και ειδική ποινική μεταχείριση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Γιατί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα των Υπουργών που προβλέπει σήμερα το άρθρο 86 δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός νόμιμης συγκάλυψης και συστημικού κουκουλώματος της εκτεταμένης πολιτικής διαφθοράς που ευδοκιμούσε στη χώρα την περίοδο της απόλυτης κυριαρχίας του παλιού πολιτικού συστήματος. Και για να μπει ένα τέλος σε αυτή τη συνθήκη έπρεπε να υπάρξει η μεγάλη πολιτική ανατροπή του 2015. Χωρίς αυτή είμαι βέβαιος ότι το παλιό καθεστώς θα έβρισκε ένα τρόπο να αποφύγει την αναθεώρηση του 86 παρά τις όψιμες διακηρύξεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΚΙΝΑΛ που το ψήφισαν από κοινού στην αναθεώρηση του 2001.
  • Δεύτερον, τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας μόνο σε αδικήματα που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή
  • Τρίτον, την κατοχύρωση περιορισμένων κοινοβουλευτικών θητειών για κάθε βουλευτή ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία πελατειακών δικτύων και συστημάτων που μετατρέπουν τον βουλευτή σε έμπορο εξυπηρετήσεων και τους εκλογείς σε πελάτες.

«Προτείνουμε την καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος»

- Ο τρίτος άξονας μέτρων αφορά στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της εμπλοκής του λαού στη λήψη των αποφάσεων.

Αυτή η πρόταση έρχεται ως δικαίωση ενός μαζικού λαϊκού αιτήματος, ιδιαίτερα τη περίοδο των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στη λιτότητα το 2011-2012, για περισσότερη και βαθύτερη δημοκρατία, για συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων. Προτείνουμε λοιπόν την καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος αλλά και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Ενώ ταυτόχρονα θεσπίζουμε την υποχρέωση να κυρώνεται με δημοψήφισμα κάθε διεθνής συνθήκη η οποία παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς.

Και είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο που η άρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αριστοκρατική αντίληψη για την πολιτική.

Την αντίληψη που διαμορφώθηκε από τα παλιά κόμματα εξουσίας τα τελευταία 40 χρόνια.

Μια αντίληψη σύμφωνα με την οποία η δουλειά του λαού είναι απλώς και μόνο να δίνει τη συγκατάθεση του κάθε 4 χρόνια στους αριστοκράτες του καθεστώτος και στα πολιτικά τζάκια ώστε να παίρνουν τις σοφές τους αποφάσεις.

Προφανώς γιατί η αδαής πλειοψηφία, κατά προσφιλή έκφραση του κυρίου Μητσοτάκη, δεν γνωρίζει τα βαθειά μυστικά που γνωρίζουν οι πολιτικές μεγαλοφυΐες, παρά το γεγονός ότι αυτές οι μεγαλοφυΐες ήταν που οδήγησαν την χώρα στη χρεοκοπία και την καταστροφή.

Σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους: «Ζητάμε την ρητή κατοχύρωση της Αρχής της θρησκευτικής ουδετερότητας»

Ο τέταρτος άξονας αφορά τον εξορθολογισμό των σχέσεων εκκλησίας και κράτους με την ρητή κατοχύρωση στο άρθρο 3 της Αρχής της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους αλλά και του υποχρεωτικού πολιτικού όρκου στις πολιτειακές και διοικητικές υποθέσεις.

Και εδώ νομίζω ότι γίνεται ένα σημαντικό βήμα -με απόλυτο σεβασμό βεβαίως στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών- ένα βήμα στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της κοσμικότητας του Κράτους που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο ενός οποιουδήποτε φιλελεύθερου συντάγματος.

Και μου κάνει εντύπωση που ο κύριος Μητσοτάκης που παριστάνει τον γκουρού του φιλελευθερισμού δεν συναινεί σε μια τέτοια αυτονόητη πρωτοβουλία.

Αλλά φαίνεται ότι η μετατόπιση του προς την άκρα δεξιά τον οδηγεί να ξεχνάει τις ιδεολογικές του καταβολές, ακόμη και τις ίδιες του τις αρχές όταν αυτές δεν εξυπηρετούν την συμμαχία του με τον κο Σαμαρά, τον κο Βορίδη και τον κο Γεωργιάδη.

Διότι τελικά ο κύριος Μητσοτάκης είναι φιλελεύθερος μόνο όταν αυτό συνεπάγεται τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την υποστήριξη των ελίτ και όχι όταν καλείται να τοποθετηθεί σε στοιχειώδη ζητήματα για τη συγκρότηση μιας σύγχρονης φιλελεύθερης κοινωνίας, όπως η αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας και της ανεξιθρησκίας.

- Ο πέμπτος και τελευταίος άξονας αφορά στην ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών που υπό τις σημερινές συνθήκες κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού απειλούνται διαρκώς.

Και πρέπει να προστατευτούν νομικά και πραγματικά από τις επιθέσεις της αγοραίας αντίληψης που εκπροσωπεί ο κ. Μητσοτάκης και οι οικονομικές δυνάμεις που τον στηρίζουν.

«Δεν παίζουμε με τους θεσμούς»

Πρώτον σε ότι μας αφορά: Με τους θεσμούς δε θα παίξουμε. Ο ελληνικός λαός να γνωρίζει ότι άλλοι ήταν αυτοί που σχεδίαζαν παρενθέσεις. Οι κυβερνήσεις που παίρνουν τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής δεν είναι κουρελού, είναι κυβερνήσεις που παίρνουν την εμπιστοσύνη των εκλεγμένων του ελληνικοί λαού και πρέπει να έχουν ορίζοντα τετραετίας. Θα απαντήσετε μα εσείς δε κάνατε χρήση αυτής ακριβώς της δυνατότητας. Ναι γιατί το Σύνταγμα μας έδινε τη δυνατότητα. Και άρα ξέρουμε ότι όποιος και να βρεθεί στην ίδια θέση, θα πράξει το ίδιο. Και για αυτό και αλλάζουμε το Σύνταγμα.

Εμείς λοιπόν παιχνίδια δε παίζουμε. Βλέπουμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση με θεσμική ευθύνη και όχι με βάση τη τρέχουσα πολιτική συγκυρία.

Και λέμε στον ελληνικό λαό να γνωρίζει ότι στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούμε με τον κύριο Μητσοτάκη και το σχέδιο του για την Ελλάδα, την οικονομία και την κοινωνία. Και η επιλογή του λαού θα είναι επιλογή βαθιάς ευθύνης. Είτε θα δώσει τη δυνατότητα σε εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και τη κρίση, που μειώσαμε την ανεργία, που αυξήσαμε το μισθό να συνεχίσουμε τη πορεία προς τα εμπρός. Ή θα δώσει την επιλογή στον κο Μητσοτάκη και στο ΚΙΝ.ΑΛ., δηλαδή στα στελέχη που έβαλαν τη χώρα στη χρεοκοπία να παλινορθώσουν το σύστημα εξουσίας που γνωρίσαμε. Και ο λαός θα αποφασίσει. Καθαρά και ξάστερα. Εμείς παιχνίδια υπονόμευσης και παρενθέσεων δεν παίζουμε.

Δεύτερον, όμως, να ξέρει και ο κύριος Μητσοτάκης αλλά και το ΚΙΝ.ΑΛ. που τον ακολουθεί πιστά, πως ότι και να απεργάζονται σήμερα, όσα και να έχουν συμφωνήσει, όσες θέσεις να μοιράζονται μεταξύ τους προκαταβολικά, ακόμη και αυτή του ΠτΔ, να ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να αγχώνονται. Με 90 βουλευτές που θα αθροίζουν μαζί και στη επόμενη Βουλή, Πρόεδρο δεν πρόκειται να βγάλουν.

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή:

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία: Απίστευτες εικόνες στην Κομοτηνή - Κοίταξαν ψηλά και έμειναν άφωνοι οι κάτοικοι! (pics)

Δύσκολες ώρες για πασίγνωστο Έλληνα ηθοποιό: Νοσηλεύεται με διπλό εγκεφαλικό

Κέρδισε 1,2 εκατ. στο Λαχείο: Δεν φαντάζεστε πώς πήγε να παραλάβει τα χρήματα! (pics)

Σχετικές ειδήσεις