ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Παπανδρέου: Χρειαζόμαστε μια νέα στρατηγική

Γ. Παπανδρέου: Χρειαζόμαστε μια νέα στρατηγική

Για την ανάγκη να υπάρξει μια νέα στρατηγική, για την Ευρώπη και την Παγκόσμια Οικονομία, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, που μετέχει στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Λουίς Αγιάλα και την υπουργό Εσωτερικών της Νότιας Αφρικής, Ντιαμίνι Ζούμα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει μια νέα στρατηγική, που θα αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση, που έχουμε άμεσα μπροστά μας.

«Τα τελευταία χρόνια, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, υπάρχει φθίνουσα προσοχή για την κλιματική αλλαγή και την κρίση που οφείλεται σε αυτήν», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Η στρατηγική αυτή, προσέθεσε, θα αφορά σε επενδύσεις που θα τονώσουν την «πράσινη» ανάπτυξη και «πράσινη» ανάπτυξη που θα επιφέρει τεχνολογικές καινοτομίες, μεταφορά τεχνογνωσίας και επενδύσεις σε έργα υποδομής.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και εναλλακτικές πηγές ενέργειας, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει το οικονομικό της πρόβλημα.

Στα πλαίσια αυτά, υποστήριξε ότι οι επενδύσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν με καινοτόμα εργαλεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπως ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και ο φόρος επί του διοξειδίου του άνθρακα.

« Στην Ευρώπη, έχουμε επίσης προτείνει την ιδέα των ευρωομολόγων, όχι μόνο για τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης, αλλά και για επενδύσεις σε έργα, προκειμένου να καταστεί η Ευρώπη μια πιο πράσινη οικονομία», ανέφερε, εκτιμώντας ότι αυτό που θα πρέπει να λυθεί είναι η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος μέσα από την ανάπτυξη.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου επέκρινε τους χειρισμούς της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της κρίσης. «Ασχολούμαστε με τα προβλήματα κατόπιν εορτής, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις έχουν ήδη εκδηλωθεί, και σκεφτόμαστε περισσότερο την προσαρμογή παρά την πρόληψη. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, επειδή όταν φθάσουμε στο στάδιο της προσαρμογής, είναι ήδη πολύ αργά και οι παράπλευρες ζημιές είναι τεράστιες» ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε τη σύνδεση του προγράμματος «Ήλιος» με άλλα έργα της Βόρειας Αφρικής, για μεταφορά ενέργειας είτε στην Ευρώπη, είτε και σε άλλα μέρη της Αφρικής.