ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Επικίνδυνη κυβέρνηση: «Μαγείρευε» παράλληλο νόμισμα, αλλά δεν είπε λέξη στον ελληνικό λαό!

Επικίνδυνη κυβέρνηση: «Μαγείρευε» παράλληλο νόμισμα, αλλά δεν είπε λέξη στον ελληνικό λαό!

Παράλληλο νόμισμα | Ειδήσεις: Σάλο και έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις έχει προκαλέσει η παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, ότι το 2015 ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είχε κάνει λεπτομερή παρουσίαση του σχεδίου για το «παράλληλο σύστημα πληρωμών» ενώπιον κλειστής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΣΚΟΠΕΥΑΝ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟ 2015 ΣΕ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙΝΟΙ!

Ο κ. Τσιρώνης, μάλιστα, επιμένει πως το σχέδιο αυτό το είχε αντιμετωπίσει θετικά όπως και άλλοι συνάδελφοί του τότε στην κυβέρνηση. «Το είχε εισηγηθεί (σ.σ. ο Βαρουφάκης) και το είχα επικροτήσει Και έχουμε άποψη γι’ αυτό ως Οικολόγοι Πράσινοι», είπε ο ίδιος, για να χαρακτηρίσει στη συνέχεια τα IOU του πρώην υπουργού Οικονομικών ως «κινηματικό νόμισμα». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Η πιο σημαντική λεπτομέρεια, όμως, είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εν έτει 2015 κι ενώ το αδιέξοδο με τους δανειστές βάθαινε σε επικίνδυνο βαθμό, αν και τελικά δεν ενέκρινε το σχέδιο Βαρουφάκη, το είχε συζητήσει σε βάθος, χωρίς να το ξέρει οποιοσδήποτε άλλος και στην προκειμένη περίπτωση οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι Έλληνες πολίτες!

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε μέσω Διαδικτύου τα λεγόμενα του κ. Τσιρώνη, επισημαίνοντας σχετικά: «Και βέβαια ανέπτυξα στο υπουργικό συμβούλιο το παράλληλο σύστημα πληρωμών. Το ατόπημα είναι ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. Εκ των ων ουκ άνευ!». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Εξάλλου, στο βιβλίο του με τίτλο «Ανίκητοι Ηττημένοι» ο ίδιος ξεκαθαρίζει: «Όταν το υπουργικό συμβούλιο ολοκληρώθηκε, οι περισσότεροι υπουργοί με πλησίασαν για να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους για το παράλληλο σύστημα πληρωμών που τους παρουσίασα, κάποιοι μάλιστα χτυπώντας με στην πλάτη λέγοντας ότι η παρουσίαση τους ενδυνάμωσε, εμψύχωσε και, γενικότερα, εντυπωσίασε».

Συνεπώς, τα λεγόμενα των κ. Βαρουφάκη και Τσιρώνη αλληλοεπιβεβαιώνονται, καταδεικνύοντας σε πόσο επικίνδυνα μονοπάτια είχε μπει η κυβέρνηση, βλέποντας τη «θηλιά» των δανειστών να σφίγγει επικίνδυνα

Μέρες Βενεζουέλας: Το «Σχέδιο Χ»

james galbraith

Και επειδή, ενδεχομένως, πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν τι προέβλεπε ο προτεινόμενος κυβερνητικός σχεδιασμός της εποχής εκείνης, θα ήταν χρήσιμο να διαβάσει κανείς τα όσα επισημαίνει ο τότε συνεργάτης του Βαρουφάκη, ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, στο βιβλίο του υπό τον τίτλο «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα».

Σύμφωνα με τον κ. Γκαλμπρέιθ, το Μάρτιο του 2015 ο κυβερνητικός σχεδιασμός είχε προβλέψει μια σειρά από ενέργειες, σε περίπτωση που η κατάσταση ξέφευγε από τον έλεγχο, που σίγουρα θυμίζουν πρακτικές χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει ο Αμερικανός ακαδημαϊκός, είχε προβλεφθεί η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, η επιστράτευση των δημοσίων υπαλλήλων, η μετατροπή των τραπεζικών καταθέσεων σε νόμισμα νέας δραχμής, αλλά και μέτρα αντιμετώπισης επεισοδίων, με σκοπό τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και της εθνικής ασφάλειας.

Εξεταστική ζητούν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη

Μετά και τις δηλώσεις Τσιρώνη, οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν σφοδρότατες, με τη Νέα Δημοκρατία να επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι «η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ» και πως «ο κ. Τσιρώνης επιβεβαίωσε πως ο κ. Τσίπρας γνώριζε και συντόνιζε τις κινήσεις Βαρουφάκη».

Εξάλλου, εννέα «γαλάζιοι» βουλευτές κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα για το παράλληλο νόμισμα, ζητώντας, παράλληλα, αίτηση κατάθεσης εγγράφων σχετικά με τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Με την πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική συντάσσεται και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Παύλο Χρηστίδη, να αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί και θα είναι ντάλα μεσημέρι».

Εξάλλου και το Ποτάμι, διά του Δημήτρη Τσιόδρα, ανέφερε σχετικά: «Οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν από τι καταστροφή γλίτωσαν. Κι οφείλουν να μάθουν όλη την αλήθεια για εκείνη την περίοδο που πλήρωσαν και εξακολουθούν να πληρώνουν πανάκριβα».

Τα «μάζεψε» αλλά δεν... τα κατάφερε ο Τσιρώνης

Απαντώντας ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι «αφού κατέρρευσαν οι κινδυνολογίες για καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να διαστρέψουν εκ νέου την πραγματικότητα. Όλες και όλοι γνωρίζουν ότι το "σύστημα παράλληλων πληρωμών" (Ι.Ο.U) δεν έχει απολύτως καμία σχέση με παράλληλο νόμισμα».

Σχετικές ειδήσεις