ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Στον Ίκερ Κασίγιας δεν μπορεί να βάλει γκολ ούτε ο... θάνατος! (pics+vids)

Στον Ίκερ Κασίγιας δεν μπορεί να βάλει γκολ ούτε ο... θάνατος! (pics+vids)
Παγκόσμια συγκίνηση για τον «Άγιο»

Στα 38 του ήρθε τετ α τετ με το τέλος της ίδιας του της ζωής. Κράτησε ακόμη μια φορά την εστία του ανέπαφη.

H προπόνηση στο PortoGaia είχε ολοκληρωθεί. Ο Ίκερ Κασίγιας ακολούθησε τους συμπαίκτες του στα αποδυτήρια.

Κάθισε σε μια γωνία, χλωμός και χωρίς το πλατύ χαμόγελό του, που τον έκανε αγαπητό σε συμπαίκτες και αντιπάλους.

«No me siento bien», ψιθύρισε στους συμπαίκτες του.

Το μεγαλύτερο ντέρμπι της ζωής του «Σαν Ίκερ» μόλις είχε ξεκινήσει...

Τα λεπτά στο CUF Πόρτο περνούσαν γρήγορα.

Ο διεθνής Ισπανός πορτιέρο είχε υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η μάχη που έδωσαν οι γιατροί σύντομη, αλλά πολύ σοβαρή. Τόσο σοβαρή, που αν είχε υποστεί ένας άνθρωπος που δεν είχε αθληθεί όσο ο Ίκερ, τότε πιθανότατα δεν θα ζούσε.

Η τοποθέτηση stent σε μια από τις αρτηρίες του πορτιέρο από το Μόστολες, του εξασφαλίζει πως θα ζήσει την υπόλοιπη ζωή του χωρίς πρόβλημα. Όχι όμως και πως θα ξαναφορέσει την φανέλα με το «1» σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ο καρδιολόγος Χουάν Αντόνιο Κορμπαλάν εκτίμησε πως ο Ίκερ Κασίγιας δεν θα συνεχίσει την επαγγελματική του καριέρα στο ποδόσφαιρο μετά το έμφραγμα.

Ο Κορμπαλάν εμφανίστηκε σίγουρος πως ο Ισπανός τερματοφύλακας δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να αγωνίζεται επαγγελματικά και είπε πως ο «Ίκερ θα πρέπει να ζήσει μία φυσιολογική ζωή και δεν θα μπορεί να αγωνιστεί ξανά σε επαγγελματικό επίπεδο».

Όσοι γνωρίζουν τον Ίκερ πάντως, δεν βάζουν το χέρι τους στη φωτιά πως δεν θα ξαναπαίξει...

La Fabrica από την πρώτη ημέρα

Ξεκίνησε να ασχολείται με το σπορ στις ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης (La Fábrica), όταν ήταν 9 χρόνων, όπως άλλα 8.000 παιδιά, κάθε σεζόν.

«Θυμάμαι ακόμα που ο προπονητής μας είχε πει "ένας ή δυο θα καταφέρετε να περάσετε στην επόμενη κατηγορία".

Έγινε ένας από τους 19 που έκαναν όλη τη διαδρομή από την τελευταία έως την πρώτη ομάδα -όπου την πρώτη χρονιά αμείφθηκε με 42.000 ευρώ, σημερινά λεφτά. Στην πρώτη σεζόν με τους μεγάλους, είχε 20 συμμετοχές και δέχθηκε 19 γκολ «κάτι που δεν ήταν άσχημο, ούτε για εμένα, oύτε για την ομάδα μου».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Για να πάρει τα γάντια του βασικού στη Ρεάλ Μαδρίτης έπρεπε η μοίρα να παίξει μερικά από τα παιχνίδια της.

Ήταν Σεπτέμβριος του 1999, όταν ο τότε τεχνικός της «βασίλισσας», Τζον Τόσακ, είδε τον Μπόντο Ίλγκνερ να τραυματίζεται. Το ημερολόγιο έδειχνε 12 Σεπτεμβρίου και ο πιτσιρικάς Ίκερ, φόρεσε τα γάντια του βασικού τερματοφύλακα της σπουδαιότερης ομάδας του πλανήτη.

Μέσα στον «Λάκκο των Λεόντων», το θρυλικό «Σαν Μαμές», ο Ίκερ έκανε το ντεμπούτο του. Τελικό αποτέλεσμα, Αθλέτικ Μπιλμπάο - Ρεάλ Μαδρίτης 2-2.

Το πραγματικό βάπτισμα του πυρός θα ερχόταν τρεις ημέρες αργότερα...

Μια βραδιά στο ΟΑΚΑ

Ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε προκαλέσει φρενίτιδα με τις εμφανίσεις του. Οι μεταγραφές των Ζλάτκο Ζάχοβιτς και Τζιοβάνι είχαν κάνει τον Ολυμπιακό μια ομάδα που έψαχνε το κάτι παραπάνω και η πρεμιέρα του Champiοns League απέναντι στη Ρεάλ, ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για το μεγάλο «μπαμ», που παραλίγο να γίνει λίγους μήνες πριν κόντρα στη Γιουβέντους.

Η ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ θύμιζε ηφαίστειο. Ο Κασίγιας μπήκε ψαρωμένος. Ο Ζιοβάνι τον... σφυροκοπούσε, του έβαλε δυο γκολ, ωστόσο μετά το πρώτο 15λεπτο, ο Ίκερ ύψωσε το ανάστημά του και το τελικό 3-3, ήταν δικό του έργο.

Αυτή ήταν η πρεμιέρα του διεθνούς πορτιέρο στο Champions League.

Σύντομα, οι εμφανίσεις του τον έκαναν αντικείμενο λατρείας στο «Μπερναμπέου». Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για τους Μαδριλένους, από το να βλέπουν δικά τους παιδιά να τιμούν το σήμα με το στέμμα της «βασίλισσας».

Ο Ίκερ σύντομα πήρε το παρατσούκλι «Άγιος», καθώς όσες φορές η Ρεάλ χρειάστηκε σωτηρία ήταν εκεί...

Από Άγιος... αμαρτωλός

Ο οργανισμός που ονομάζεται Ρεάλ Μαδρίτης, είναι ένας από τους πλέον απαιτητικούς και περίεργους παγκοσμίως. Το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» όσο εύκολα σε αποθεώνει, τόσο εύκολα σε κάνει «μαύρο πρόβατο».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Όταν στο μείγμα βάζεις και τον Ζοζέ Μουρίνιο, τότε εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει πως η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου. Όπως και έγινε στα τέλη του 2012. Η Ρεάλ παρέπαιε, ο Μουρίνιο έψαχνε έναν φταίχτη, οποιονδήποτε εκτός από τον εαυτό του και τότε στράφηκε στον Κασίγιας.

«Topor». Αυτή ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε ο Πορτογάλος για τον «Σαν Ίκερ», που τον είχε σώσει από την απόλυση πολλές φορές, όπως και τη Ρεάλ από διασυρμούς. Ήταν το αποτέλεσμα από την ένωση των λέξεων «topo» (χαφιές) και «portero» (τερματοφύλακας). Πάτημα για να πει αυτή ο Μουρίνιο, ήταν η σχέση του Ίκερ με την Σάρα Καρμπονέρο, δημοσιογράφο, κατηγορώντας τον πως της έλεγε όσα συνέβαιναν στα αποδυτήρια.

Το γυαλί με την «blanco» κερκίδα ράγισε. Δεν κόλλησε ποτέ ξανά. Ο Ίκερ είδε το όνομά του να γίνεται βορά σε πρωτοσέλιδα, η μουρμούρα είχε αποδέκτη εκείνον. Ήρθε και ένας τραυματισμός τον Γενάρη του 2013, για να χάσει τη θέση του από τον Ντιέγκο Λόπεθ.

Αυτό που πλήγωσε περισσότερο τον Κασίγιας, ήταν πως ο πρόεδρος της «Βασίλισσας», Φλορεντίνο Πέρεθ αντί να τον προστατεύσει έκανε τα χατίρια του Μουρίνιο, παραγκωνίζοντάς τον από την ομάδα.

Σκέφτηκε να φύγει από την Ισπανία «αλλά μετά κατέληξα στο ότι πρέπει να πολεμώ, να αγωνίζομαι για ό,τι θέλω. Να μην εγκαταλείπω. Την περασμένη διετία έδωσα πολλές μάχες. Δεν είχα προτάσεις από αλλού και θέλω να τελειώσω εδώ την καριέρα μου. Η Μαδρίτη είναι το σπίτι μου. Νιώθω σαν να μεγάλωσα εδώ. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν η ζωή μου χωρίς τη Ρεάλ».

Το 2015, με κλάματα ο Ίκερ ανακοίνωσε το «αντίο» στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

«Λευκός μέχρι το θάνατο», ψιθύρισε στο «αντίο» του στη συνέντευξη Τύπου.

Πέντε πρωταθλήματα, δυο κύπελλα, τέσσερα supercup, τρία Champions League, δυο ευρωπαϊκά supecup και δυο διηπειρωτικά κοσμούν την τροπαιοθήκη του, με την ουγιά να γράφει «Real Madrid».

Ατομικά, ήταν υποψήφιος δύο φορές για τον τίτλο «Ευρωπαίος Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς», ενώ ήρθε 4ος το 2008 και έγινε πάλι ο πρώτος τερματοφύλακας το 2009. Στα τέλη του 2009 ψηφίστηκε για τον τίτλο «Ομάδα της Χρονιάς της ΟΥΕΦΑ» για τρίτη φορά.

Το 2010, τιμήθηκε με το Βραβείο Πρίγκιπας της Αστούριας.

Ένας κέρβερος στη φωλιά των... Δράκων

Το να είναι ένας τερματοφύλακας σαν τον Ίκερ ελεύθερος, δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητα τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης.

Στα 34, είχε πολύ ποδόσφαιρο μέσα του και δεν θα μπορούσε να πει το «αντίο».

Η Πόρτο του... ημίτρελου, Πίντο ντα Κόστα έπεισε τον Ίκερ να μετακομίσει στο «Ντραγκάο».

Κάθε αρχή και δύσκολη όμως και ο Ισπανός δεν θα μπορούσε να κάνει την εξαίρεση.

Μερικά ανόητα λάθη για την κλάση του, προκάλεσαν μουρμούρα, η Πόρτο σκέφτηκε ακόμη και να τον αφήσει ελεύθερο (!) μόλις 3 μήνες αφότου τον απέκτησε. Ευτυχώς που δεν το έκανε. Μάλιστα, στο τέλος της πρώτης, απογοητευτικής, σεζόν ο Ντα Κόστα είχε χαρακτηρίσει την απόκτηση του Κασίγιας... φιάσκο!

Γρήγορα ο «Σαν Ίκερ» εμφανίστηκε στο πορτογαλικό ποδόσφαιρο. Η άμυνα της Πόρτο ξεκίνησε να τρώει... σίδερα και ο Ίκερ κρατούσε την εστία του ανέπαφη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Το πρωτάθλημα του 2018 μπήκε στην τροπαιοθήκη του Κασίγιας, ενώ λίγες εβδομάδες πριν το έμφραγμα είχε ανανεώσει για ακόμη ένα χρόνο το συμβόλαιό του με τους «Δράκους».

Φούριας Ρόχας στην κορυφή του κόσμου

Και αν συλλογικά κατέκτησε τα πάντα, με την Εθνική Ισπανίας έγραψε ιστορία!

Τίμησε το εθνόσημο σε 167 αγώνες, νούμερο το οποίο είναι ρεκόρ και πιθανότατα θα κάνει πολλά χρόνια για να καταρριφθεί. Και αν αυτά δεν λένε τίποτα, τότε οι τίτλοι μπορούν να μιλήσουν:

Πρωταθλητής Ευρώπης δυο συνεχόμενες φορές (2008,2012), ενδιάμεσα Πρωταθλητής Κόσμου (2010).

Μετέτρεψε την Εθνική Ισπανίας από looser σε μια ομάδα φόβητρο. Μαζί του οι Τσάβι, Ινιέστα, Σέρχιο Ράμος, Νταβίντ Βίγια, Ζεράρ Πικέ...

«Είμαι 35 χρόνων και ο De Gea 25. Έχει μπροστά του όλον τον κόσμο και όλο το χρόνο να κάνει τα πάντα. Έχει πράγματα που δεν έχω εγώ και τούμπαλιν. Είναι πολυτέλεια να 'χεις τερματοφύλακες όπως είναι αυτός. Σε άλλες εθνικές δεν υπάρχει καν ανταγωνισμός σε αυτή τη θέση. Για παράδειγμα ο Buffon δεν αντιμετωπίζει κάποια πρόκληση στην Ιταλία. Εμείς έχουμε πολλούς. Υπάρχει ο Sergio Rico, ο Antonio Adan. Δεν ξέρω αν είναι η τελευταία μου χρονιά στην εθνική. Ξέρω πως απολαμβάνω κάθε μέρα». Με αυτή την δήλωση ο Κασίγιας αποχαιρέτησε την Εθνική, καθώς ο Ντελ Μπόσκε δεν του έδωσε δευτερόλεπτο συμμετοχής στο Euro 2016.

Σάρα αγάπη μου...

Ίσως για εκείνη να έβαλε τέλος στην καριέρα του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Η πανέμορφη Σάρα Καρμπονάρο, από το 2009 είναι στο πλάι του Ίκερ. Αρχικά κανείς δεν επιβεβαίωνε το ειδύλλιο, οι Ισπανοί παπαράτσι έψαχναν μια στιγμή για να απαθανατίσουν τους δυο τους.

Το 2010, ο Ίκερ αποφάσισε να ξεμπερδεύει με αυτά, αμέσως μετά το φινάλε του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την κατάκτησή του από τους «φούριας ρόχας». Στην μεικτή ζώνη, έπιασε την Σάρα, που έκανε συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές και την φίλησε. Η στιγμή σφράγισε τον έρωτά τους.

Έχουν αποκτήσει δυο γιους, τον 5χρονο Μαρτίν και τον 3 ετών, Λούκας.

Ο πρώτος έρωτας

Πριν την Σάρα, ωστόσο ο Ίκερ είχε στο πλάι του την ομορφότερη γυναίκα της Ισπανίας, για τέσσερα χρόνια.

Η Eva Gonzalez ήταν η σύντροφος του Κασίγιας, με τον φωτογραφικο φακό να την απαθανατίζει διαρκώς στις εξέδρες του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».

Τάδε έφη... Ίκερ Κασίγιας

«Το να είσαι καλός άνθρωπος είναι σαν να είσαι τερματοφύλακας. Δεν έχει σημασία πόσα γκολ θα σώσεις. Κάποιοι θα θυμούνται μόνο εκείνα που δεν τα κατάφερες».​

«Δεν θέλω να με θυμούνται σαν έναν καλό τερματοφύλακα, αλλά ως έναν υπέροχο τύπο».

«Έχω σχεδόν 20 χρόνια σε αυτό το κλαμπ και ποτέ κανείς δεν τόλμησε να μου πει τι σημαίνει η Ρεάλ Μαδρίτης. Δεν γνωρίζουν καν ποια είναι η σημασία του να είσαι μέλος στη Ρεάλ».

«Όλος ο κόσμος ξέρει ότι είμαι φίλος της Ρεάλ από καρδιάς. Λευκός μέχρι το θάνατο».

«Τα περισσότερα παιδιά ονειρεύονται να σκοράρουν το τέλειο γκολ. Εγώ πάντα ονειρευόμουν πώς θα το σταματήσω».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΣΟΚ: Στην Εντατική Έλληνας τραγουδιστής μετά από τροχαίο - Κρίσιμη η κατάστασή του (pics)

Σχετικές ειδήσεις