ΣΠΟΡ

Στέφανος Τσιτσιπάς: Αυξάνονται τα χρηματικά έπαθλα - Τα νέα δεδομένα στα τουρνουά ATP

Στέφανος Τσιτσιπάς
AP Images

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η ATP γνωστοποίησε το νέο πλάνο για τα τουρνουά τένις των ανδρών, στα οποία φυσικά λαμβάνει μέρος κι ο Έλληνας τενίστας.

Μετά από δύο χρόνια συζητήσεων και διαφωνιών, ο πρόεδρος του Tour, Αντρέα Γκαουντένζι, παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο με την επωνυμία «ATP's OneVision». Βασικός στόχος του είναι η αύξηση των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Τα βασικά στοιχεία του πλάνου είναι τα εξής: η διαφάνεια στα οικονομικά της ATP, με τους παίκτες να έχουν πρόσβαση σε όλα τα σχετικά στοιχεία κι η καθιέρωση του «50-50» στα κέρδη, κάτι που σημαίνει ότι οι παίκτες θα λαμβάνουν το 50% των κερδών από τις διοργανώσεις του Tour.

Επίσης, θα υπάρξει σημαντική αύξηση των επάθλων στα τουρνουά Masters 1000. Για να επιτευχθεί το τελευταίο, η ATP θα αυξήσει σταδιακά τη διάρκεια των τουρνουά Masters, ώστε να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους παίκτες να μπουν στο κυρίως ταμπλό, αλλά φυσικά και με στόχο να γίνονται περισσότεροι αγώνες.

Από την επόμενη χρονιά (βλ. 2023), τα τουρνουά Masters της Μαδρίτης, της Ρώμης και της Σανγκάης θα έχουν διάρκεια δώδεκα ημερών, όπως ήδη συμβαίνει με εκείνα του Ίντιαν Ουέλς και του Μαϊάμι. Από το 2025 το ίδιο θα συμβεί και με τις διοργανώσεις του Καναδά και του Σινσινάτι. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να αυξήσει τα χρηματικά έπαθλα των πέντε τουρνουά κατά 35% ως το 2025.

Η δεύτερη φάση του «ATP's OneVision» στοχεύει στην διοικητική ενοποίηση του τένις, που αυτή τη στιγμή έχει επτά διαφορετικές αρχές: τη διεθνή ομοσπονδία (ITF), τις επαγγελματικές ενώσεις ανδρών (ATP) και γυναικών (WTA), καθώς και τα τέσσερα τουρνουά Grand Slam (Wimbledon, Roland Garros, US Open, Australian Open), τα οποία λειτουργούν ανεξάρτητα.

Ο Αντρέα Γκαουντένζι αναγνώρισε ότι το εγχείρημα αυτό θα είναι δύσκολο, εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι αυτό είναι κάτι που θέλουν οι φίλαθλοι.

Σχετικές ειδήσεις