ΣΠΟΡ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Σύσκεψη κορυφής του Μακρόν με 12 υπουργούς – Τα ανησυχητικά μηνύματα

Ολυμπιακοί Αγώνες Olympic Games
Sarah Meyssonnier/Pool Photo via AP

Ολυμπιακός Αγώνες 2024: Ο Εμανουέλ Μακρόν διοργανώνει τη Δευτέρα (25/7) σύσκεψη κορυφή με 12 υπουργούς για να γίνει ο πρώτος απολογισμός ενόψει της μεγάλης γιορτής του αθλητισμού στο Παρίσι.

Μολονότι βρισκόμαστε δύο χρόνια μακριά από τους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες (βλ. 26 Ιουλίου – 11 Αυγούστου 2024), ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να καταστίσει σαφές σε όλους ότι η διοργάνωση αποτελεί προτεραιότητα. Όπως υπογραμμίζει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Μακρόν θα ξεκαθαρίσει ότι «δεν πρέπει να αφεθεί τίποτα στην τύχη».

Στη συνάντηση θα δώσουν το «παρών» οι υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών, Άμυνας, Παιδείας, όπως κι η Αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων, Αμελί Ουεντά Καστερά. Στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Tour de France, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι σκοπός «θα είναι οι υπουργοί να συντάξουν μια έκθεση προόδου και, ενδεχομένως, να επισημάνουν τα σημεία αδυναμίας».

Τα δύο σημεία που απασχολούν περισσότερο είναι η δημοσιονομική ένταση λόγω του πληθωρισμού που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ζήτημα της ασφάλειας. Μάλιστα, η συνάντηση θα γίνει πέντε ημέρες μετά την αποκάλυψη της προσωρινής έκθεσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η οποία είναι αφιερωμένη στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το συγκεκριμένο εμπιστευτικό έγγραφο είναι 76 σελίδων κι η τελική του έκδοση αναμένεται μέχρι τέλος του έτους. Σε αυτό το Ελεγκτικό Συνέδριο τονίζει τη σημασία της διασφάλισης της ασφάλειας των αγώνων, ειδικότερα μετά τα όσα δυσάρεστα έγιναν στον τελικό του Champions League. Όπως αναφέρει το AFP μετά τα επεισόδια στο Stade de France «έχουν δημιουργηθεί αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της Γαλλίας για μια τέτοια διοργάνωση».

Επίσης, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το δημοσιονομικό ζήτημα, καθώς έκθεση της επιτροπής ελέγχου των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων ανέφερε πρόσφατα τον πληθωριστικό κίνδυνο. Από εκεί και πέρα, θα χρειαστεί να δοθούν απαντήσει και σε άλλα ζητήματα, όπως αυτά των μεταφορών, της απασχόλησης που σχετίζονται με τους αγώνες, της κληρονομιάς που πρέπει να αφήσει η διοργάνωση, αλλά και των τρόπων για να συμμετάσχουν οι Γάλλοι σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σχετικές ειδήσεις