ΦΑΡΜΑΚΟ

Lockdown και ελλείψεις φαρμάκων: Επέκταση της απαγόρευσης εξαγωγών προτείνουν οι φαρμακοποιοί

Lockdown και ελλείψεις φαρμάκων: Επέκταση της απαγόρευσης εξαγωγών προτείνουν οι φαρμακοποιοί
INTIME NEWS

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, μιλά στο Newsbomb.gr

Οι ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της γειτονιάς είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί συχνά ασθενείς και φαρμακοποιούς. Σε συνθήκες lockdown δε και με πολλές περιοχές της χώρας να είναι στο «κόκκινο» λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι κρίσιμο οι πολίτες να έχουν τα αναγκαία τους φάρμακα τη στιγμή που τα χρειάζονται, χωρίς να αναγκάζονται σε πρόσθετες μετακινήσεις.

Όταν το πρόβλημα των ελλείψεων οξύνεται, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) καταρτίζει λίστες φαρμάκων, για τα οποία απαγορεύονται οι εξαγωγές για ένα διάστημα, μέχρι να ομαλοποιηθεί η αγορά.

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, τον Απρίλιο του 2020 ο ΕΟΦ παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 στην εφοδιαστική αλυσίδα των φαρμάκων, προχώρησε σε παρεμβάσεις με στόχο την προστασία των ασθενών. Μία εξ αυτών ήταν η επικαιροποίηση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης αριθμού προϊόντων. «Είναι πιθανό το παράλληλο εμπόριο να μην αποτελεί την κύρια αιτία ελλείψεων στη σημερινή συγκυρία, κρίνουμε ωστόσο ότι δεν υπάρχει περιθώριο απώλειας ορισμένων φαρμάκων λόγω της εξόδου τους προς άλλες αγορές. Πρόκειται για εισαγόμενα προϊόντα για τα οποία τυχόν μείωση διαθέσιμων αποθεμάτων σήμερα, υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να μην αποκατασταθεί με μελλοντικές εισαγωγές» είχε επισημάνει τότε.

Αυτή τη στιγμή, για περισσότερα από 110 προϊόντα ισχύει η απαγόρευση εξαγωγών, ενώ για άλλα 22 έχει αρθεί, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΟΦ, του περασμένου Δεκεμβρίου.

Για το θέμα μίλησε στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης. Η Θεσσαλονίκη ανά τακτά διαστήματα αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα ελλείψεων. Ο ΦΣΘ έχει επανειλημμένα ενημερώσει για τα προβλήματα στα φαρμακεία της πόλης, την αναμονή των ασθενών για μέρες κάποιες φορές, μέχρι να βρεθεί το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο και τον αγώνα δρόμου των φαρμακοποιών, να το αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείο εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, είτε και σε γειτονικούς νομούς. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, όταν το φάρμακο που είναι σε έλλειψη δεν αντικαθίσταται με άλλο, οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να επισκεφθούν εκ νέου το γιατρό τους, για να τους αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή.

«Όταν λέμε φάρμακα σε έλλειψη εννοούμε αυτά, τα οποία δεν τα έχουμε τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε διαθέσιμα από τη φαρμακαποθήκη μας. Το φάρμακο, αυτός που το χρειάζεται το έχει ανάγκη τη στιγμή που το ζητάει, κατ’ επέκταση και εμείς πρέπει να το έχουμε άμεσα διαθέσιμο» αναφέρει ο κ. Ευγενίδης.

Το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει για αρκετά φάρμακα αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ, είναι φάρμακα για όλες τις παθήσεις. «Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι είναι φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών, τα οποία έχουν εξαγωγικό ενδιαφέρον λόγω των χαμηλών τιμών που έχουν στη χώρα μας και γι’ αυτό το λόγο κάποιοι προτιμούν να τα εξάγουν παρά να τα δίνουν στην ελληνική αγορά» εξηγεί.

«Ο ΕΟΦ βγάζει κάθε τόσο μία λίστα με κάποια φάρμακα, για τα οποία απαγορεύονται οι εξαγωγές. Οι λίστες αυτές όμως είναι ανεπαρκείς, είναι πολύ μικρές. Τα φάρμακα που περιέχουν δεν είναι όλα αυτά που μας ταλαιπωρούν. Επίσης, το διάστημα για το οποίο ισχύει ο περιορισμός συνήθως είναι πολύ μικρό. Επειδή λοιπόν είναι μικρό το διάστημα, αυτοί οι οποίοι τα εξάγουν, τα κρατάνε κατά την περίοδο της απαγόρευσης και μόλις λήξει ο περιορισμός τα εξάγουν πάλι μαζικά. Άρα το πρόβλημα παραμένει» επισημαίνει ο κ. Ευγενίδης.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού δεν έχει μεταβάλει τον αριθμό των ελλείψεων. Όμως, το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα έντονο εν μέσω lockdown, «γιατί ο κόσμος πρέπει να έχει τα φάρμακά του άμεσα διαθέσιμα και να μην αναγκάζεται να κάνει δυο και τρεις φορές μετακινήσεις για ένα φάρμακο» τονίζει ο κ. Ευγενίδης.

Ο πρόεδρος του ΦΣΘ θεωρεί απαραίτητο να συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση εξαγωγών, ακόμα κι αν φαίνεται ότι έχει ομαλοποιηθεί η αγορά. Μάλιστα, θα πρέπει να διευρυνθεί η λίστα του ΕΟΦ με τα φάρμακα για τα οποία θα απαγορεύονται οι εξαγωγές και ως προς τον αριθμό και ως προς το διάστημα της απαγόρευσης. «Αυτοί οι οποίοι τα εξάγουν θέλουν να έχουν φάρμακα με μακρινή ημερομηνία λήξης. Άρα, αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, δεν υπάρχει και ενδιαφέρον για εξαγωγή, ενώ για εμάς έχει πολύ μεγάλη σημασία να τα έχουμε ακόμα κι αν λήγουν σύντομα, δεν μας πειράζει αυτό» εξηγεί.

Τέλος, ο κ. Ευγενίδης τονίζει ότι «θα πρέπει το κράτος να βάλει βαθιά το «μαχαίρι» και να πει ότι δεν θα γίνονται επανεξαγωγές (σ.σ. ειδών που εισάγονται) για να φτάνουν τα φάρμακα στην ελληνική αγορά. Αυτό όμως είναι πολύ μεγάλη απόφαση για το κράτος, γιατί από τις εξαγωγές έχει έσοδα. Δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοια διάθεση» καταλήγει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Οι 18 λόγοι που μπορείτε να βγείτε από το σπίτι χωρίς πρόστιμο