ΦΑΡΜΑΚΟ

Επάρκεια φαρμάκων πρώτης γραμμής στη μετά-covid εποχή - Κρίσιμοι κρίκοι οff-patent και γενόσημα

Θεόδωρος Τρύφων
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων
ΠΕΦ

Η Ελλάδα στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων στη φαρμακοβιομηχανία. 

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) φιλοξενεί το Διεθνές Συνέδριο της Medicines for Europe and IGBA, στην Αθήνα. Τις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο διαμορφώνει τις τάσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία φαρμάκου και τα συστήματα υγείας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέτος απασχολεί η δημιουργία μιας υγιούς φαρμακευτικής στρατηγικής για την τρέχουσα δεκαετία, με ορόσημο το 2030 και τη διασφάλιση της πρόσβασης στις θεραπείες για όλους.

H Medicines for Europe κάνει λόγο για «έξυπνη χρήση» των γενοσήμων και off-patent φαρμάκων υψηλής προστιθέμενης αξίας, ως κρίσιμο παράγοντα για την ανασύσταση των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη, στη μετά-covid εποχή. Η αντιμετώπιση των ελλείψεων και η επαναφορά της παραγωγής σε ευρωπαϊκό έδαφος, ως διδάγματα της πανδημίας, υποδεικνύουν ότι η επένδυση στα εκτός πατέντας σκευάσματα και τα βιοομοειδή, καθώς και στην οριακή καινοτομία σε ήδη γνωστά μόρια, θα έχει ως αποτέλεσμα φάρμακα υψηλής προστιθέμενης αξίας στο επίκεντρο της φαρμακευτικής περίθαλψης για τους Ευρωπαίους ασθενείς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, αναφέρθηκε στη μοναδική ευκαιρία που προκύπτει για την Ελλάδα να βρεθεί στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων στη φαρμακοβιομηχανία, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο, την Πέμπτη (07/10/2021).

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη φαρμακευτική εφοδιαστική αλυσίδα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, τονίζοντας πως η χώρα μας διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση, γεγονός που της επέτρεψε να καλύψει τις ανάγκες σε φάρμακα πρώτης γραμμής περισσότερων από τριών εκατομμυρίων ασθενών στη χώρα, συμβάλλοντας παράλληλα στην κάλυψη των αναγκών αρκετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Τρύφων υπογράμμισε πως η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε συζήτηση για αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής που ακολουθούνταν τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία οδήγησε στην εξάρτηση των συστημάτων υγείας και της φαρμακευτικής φροντίδας από τις εισαγωγές τρίτων χωρών χαμηλού κόστους.

«Στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως προτεραιότητά της την ενίσχυση της βιοφαρμακευτικής έρευνας, τον επαναπατρισμό της φαρμακευτικής παραγωγής στο έδαφος της Ευρώπης και την ενίσχυση των περιφερειακών ευρωπαϊκών εφοδιαστικών αλυσίδων για φάρμακα και υγειονομικό υλικό» ανέφερε ο κ. Τρύφων, τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο «θα εξασφαλιστεί η επάρκεια φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά, ενισχύεται η ανθεκτικότητα και η θωράκιση κρίσιμων υποδομών των συστημάτων υγείας και κυρίως εξασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών σε φάρμακα πρώτης γραμμής και σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

Ο κ. Τρύφων επίσης τόνισε πως η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου έχει δρομολογήσει επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, οι οποίες αφορούν στην αναβάθμιση των ερευνητικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της φαρμακοβιομηχανίας, διασφαλίζοντας την επάρκεια της αγοράς και την πρόσβαση όλων των ασθενών σε υψηλής ποιότητας φάρμακα με προσιτό κόστος, ενώ οι επενδύσεις αυτές θα ενισχύσουν σημαντικά την εξαγωγική δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής για την επόμενη πενταετία

Στις αναγκαίες παρεμβάσεις, οι οποίες θα συγκροτήσουν ένα σταθερό πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία, αναφέρθηκε ο κ. Τρύφων κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται να ενισχυθεί η αυτονομία της Ευρώπης σε υγειονομικό υλικό και πρώτης γραμμής φάρμακα, να προσελκύσει επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη και να γίνει πιο ανταγωνιστική σε σχέση με ασιατικές χώρες.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΠΕΦ επεσήμανε ότι χρειάζεται πολιτική διείσδυσης γενοσήμων και off-patent φαρμάκων, καθώς πολλά από αυτά τα προϊόντα παράγονται εδώ. Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να αφορούν τόσο την τιμολογιακή πολιτική όσο και την ενθάρρυνση της κατανάλωσης, με ταυτόχρονη ελάφρυνση αυτών των σκευασμάτων από τα βάρη του rebate και clawback. Παράλληλα, θα πρέπει να προτεραιοποιηθούν οι επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη ως τομέας που παράγει υψηλή προστιθέμενη αξία και να προωθηθούν πολιτικές για επενδύσεις, ιδίως στην περιοχή της Αττικής.

Αναφερόμενος, τέλος, στον σχεδιαζόμενο εξορθολογισμό του clawback, όπως προβλέπεται και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, αναγνώρισε ως θετικό στοιχείο την εισαγωγή συνυπεθυνότητας πολιτείας-επιχειρήσεων για πρώτη φορά, με ισχύ από το 2022. Όμως, επέμεινε στο ζήτημα εξεύρεσης λύσης για γενόσημα και off-patent, καθώς επιβαρύνονται αδίκως ως κατηγορίες φαρμάκων που δεν δημιουργούν υπερβάσεις. Τέλος, τόνισε ότι οι αλλαγές θα πρέπει να εφαρμοστούν μέσα στην επόμενη διετία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος μέτρων για σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο - Μόνο με εμβολιασμένους θέατρα, κινηματογράφοι

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν χριστουγεννιάτικο «μποναμά» - Πόσα χρήματα θα πάρουν

Έξαλλος ο Γιώργος Παπαδάκης! Σηκώθηκε κι έφυγε από την εκπομπή ενώ ήταν στον «αέρα»