ΦΑΡΜΑΚΟ

Αποστολίδης: Επαρκής χρηματοδότηση, διόρθωση των στρεβλώσεων, πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Πασχάλης Αποστολίδης
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το τρίπτυχο για τη βελτίωση του συστήματος υγείας, ώστε η παρούσα υγειονομική κρίση να αποτελέσει ευκαιρία για να μπουν τα θεμέλια, είναι κατά τον Πασχάλη Αποστολίδη, πρόεδρο της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, η επαρκής χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, η διόρθωση των στρεβλώσεων του παρελθόντος και η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία.

Ο κ. Αποστολίδης εξηγεί τον καταλυτικό ρόλο του φαρμακευτικού κλάδου στην οικονομική ανάπτυξη και αναλύει συγκεκριμένα παραδείγματα για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως επενδύσεις σε Κλινικές Μελέτες, αξιοποίηση δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ανάπτυξη της Silver Economy, επισημαίνοντας ότι «η μεγάλη ευκαιρία της χώρας είναι τώρα», σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Έφη Φουσέκη, ενόψει του συνεδρίου HealthWorld 2021 που διοργανώνει το Επιμελητήριο τη Δευτέρα, 25 και την Τρίτη, 26 Οκτωβρίου.

Ερωτηθείς για την προσέλκυση επενδύσεων, ξεχωρίζει τρία συγκεκριμένα παραδείγματα και σημειώνει ότι «η μεγάλη ευκαιρία της χώρας είναι τώρα»:
«α) Προσέλκυση επενδύσεων σε Κλινικές Μελέτες μέσα από συγκεκριμένα μέτρα: σημειώνω ότι στην Ευρώπη επενδύονται ετησίως πάνω από 36 δισ. ευρώ με την Ελλάδα δυστυχώς να απορροφά περίπου 100 εκατ. ευρώ. Σε ένα μετριοπαθές σενάριο, δηλαδή αν καταφέρουμε να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με βάση το μέγεθος της χώρας μας, μπορούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, γεγονός που θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ περίπου κατά 1 δισ. ευρώ, 180 εκατ. ευρώ ετήσια έσοδα από φόρους και φυσικά τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.

β) Αξιοποίηση δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης: ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι τα δεδομένα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που υπάρχουν από το 2012 και είναι πραγματικά ένας θησαυρός για τη φαρμακευτική βιομηχανία και την επιστημονική έρευνα. Στο πεδίο αυτό μπορούμε να δημιουργήσουμε συνέργειες με τις σημαντικές επενδύσεις των data και logistics centers που έχουν γίνει τελευταία στην Ελλάδα. Όπως πιθανώς γνωρίζετε, κάθε χρόνο η φαρμακοβιομηχανία επενδύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει πρόσβαση σε πραγματικά δεδομένα. Μέσα από το προσεκτικό, πλήρως ανωνυμοποιημένο «άνοιγμα» των δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με απόλυτη τήρηση του GDPR, η χώρα μας μπορεί να πάρει ένα μεγάλο μερίδιο αυτής της πίτας.

γ) Ανάπτυξη της Silver Economy: μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα είναι και ο κλάδος της "Silver Economy". Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της "Διανέοσις", με την ανάπτυξη του τομέα αυτού στη βάση ενός ολοκληρωμένου, ολιστικού σχεδίου, το ΑΕΠ της χώρας μας θα είναι μέσα σε 5 χρόνια μεγαλύτερο κατά 13,6 δισ. ευρώ (7,3% του ΑΕΠ του 2017), και η απασχόληση κατά 173 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, θα υπάρξουν μεγάλα οφέλη από τον τουρισμό υγείας και τον τουρισμό ευεξίας, ενώ εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν και οι πωλήσεις των υφιστάμενων κατοικιών με αγορές από ξένους, αλλά και η οικοδομική δραστηριότητα».

Σχετικά με το ύψος της δημόσιας χρηματοδότησης για τη φαρμακευτική περίθαλψη, ο κ. Αποστολίδης τονίζει ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η υπάρχουσα δημόσια χρηματοδότηση δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του συστήματος. Για το λόγο αυτό υπάρχουν οι στρεβλώσεις, όπως είναι το δυσθεώρητο ύψος του clawback που βαίνει ανεξέλεγκτο. Σημαντικά εργαλεία, όπως είναι ο έλεγχος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τα μητρώα ασθενών, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, θα συμβάλλουν στον καθορισμό των πραγματικών αναγκών και την αποφυγή της μη αναγκαίας δαπάνης. Η υλοποίηση των σημαντικών αυτών μεταρρυθμίσεων επιβάλλεται να επιταχυνθεί και μέσω της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κατόπιν, οφείλουν να εξευρεθούν λύσεις για δαπάνες που επιβαρύνουν το σύστημα και θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από άλλες πηγές. Η εξαίρεση των εμβολίων είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αντίστοιχα, θα πρέπει π.χ. να αναζητηθεί λύση για τη δαπάνη των ανασφάλιστων που εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 325 εκατ. ευρώ για το 2021. Ως τρίτο βήμα, θα είναι η αύξηση της χρηματοδότησης βάσει των πραγματικών αναγκών των ασθενών. H πολιτεία έχει ήδη αναγνωρίσει την ανάγκη ενίσχυσης του προϋπολογισμού, εξ ου και μπόρεσε να δεσμεύσει πόρους για τη μείωση του clawback αρχής γενομένης το 2022 και ως 2025.

Συνολικά θα πρέπει να αλλάξει η λογική της Πολιτείας, ώστε η Υγεία να μην αντιμετωπίζεται ως κέντρο κόστους, αλλά ως μια προϋπόθεση ομαλής λειτουργίας της οικονομίας και κοινωνικής ευημερίας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άγριο έγκλημα στο Αιγάλεω: Ομολόγησε ο 20χρονος τη δολοφονία της μητέρας του

Άλεκ Μπάλντουιν: Συντετριμμένος ο ηθοποιός - Πώς εκπυρσοκρότησε το όπλο που κρατούσε (vid)

«Θερμό» επεισόδιο: Πού θα χτυπήσει η Τουρκία; Στοχεύει στο αδύνατο σημείο του Ελληνισμού