ΦΑΡΜΑΚΟ

Μπασκόζος: Πιέσεις στο Brussels Group για τη φαρμακευτική πολιτική

Μπασκόζος: Πιέσεις στο Brussels Group για τη φαρμακευτική πολιτική

Λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις αναφορικά με τη φαρμακευτική πολιτική του υπουργείου Υγείας, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις στο Brussels Group με τη μορφή συγκεκριμένων αιτημάτων, με στόχο τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Χ2» του Action 24, με την Πηνελόπη Γαβρά και τον Γιάννη Πολίτη, την Τρίτη 2 Ιουνίου, ο κ. Μπασκόζος δήλωσε ότι «η ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, για να παραχθεί ποιοτικό, ελεγμένο, φθηνό φάρμακο το οποίο θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας των πολιτών αυτής της χώρας, είναι στις πρώτες μας προτεραιότητες. Και απόδειξη είναι ότι βρισκόμαστε σε πολύ προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τη φαρμακοβιομηχανία για να έχουμε μέτρα τιμολόγησης, αποζημίωσης, ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής».

Ωστόσο, «αυτές οι προσπάθειες της κυβέρνησης, δυστυχώς, κάποιους τους στεναχωρούν» σημείωσε ο κ. Μπασκόζος και αποκάλυψε ότι «από το Brussels Group στις συζητήσεις, μας έρχονται συγκεκριμένα αιτήματα, που δεν θα μας επιτρέπουν να ευνοούμε την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, όσον αφορά στην τιμολόγηση, όσον αφορά στην αποζημίωση».

Πάντως, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας ξεκαθάρισε ότι «δεν θέλουμε να ανοίξουμε πόλεμο στις πολυεθνικές» και επανέλαβε την πρόταση που έχει διατυπώσει ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, «αν θέλουν, να έρθουν και να παράγουν εδώ, όποιος παράγει στη χώρα θα έχει τη στήριξή μας».

Η στήριξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου συναρτάται με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανάπτυξη της οικονομίας, ανέφερε ο κ. Μπασκόζος, πάνω στους άξονες της διασφάλισης και δημιουργίας θέσεων εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού, του σεβασμού του περιβάλλοντος και της εργασιακής νομοθεσίας, καθώς και της ενίσχυσης των εξαγωγών.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην εκπομπή, υποστήριξε ότι η εγχώρια παραγωγή μπορεί να καλύψει το 70-75% της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης με οικονομικά φάρμακα.

Δεδομένων των χαμηλών, κλειστών προϋπολογισμών για το φάρμακο, χρειάζονται διαρθρωτικά μέτρα ελέγχου της συνταγογραφίας, δήλωσε ο κ. Τρύφων, καθώς μέχρι σήμερα οι πολιτικές περιορισμού της δαπάνης ασκούνταν μόνο μέσω οριζόντιων μειώσεων τιμών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ, η νέα φαρμακευτική πολιτική θα πρέπει να διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτικά, ασφαλή και οικονομικά φάρμακα, τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και μία αναπτυξιακή διάσταση μέσα από την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.

Επίσης, έδωσε τη διαβεβαίωση στους πολίτες ότι «το ελληνικό φάρμακο παράγεται με όλες τις διεθνείς προδιαγραφές, έχουμε από τα καλύτερα χημεία και συστήματα ποιοτικών αναλύσεων στον κόσμο, έχουμε από τις καλύτερες διαδικασίες παραγωγής, κάθε παρτίδα ελληνικού φαρμάκου ελέγχεται από τον ΕΟΦ, το οποίο δεν γίνεται για όλα τα εισαγόμενα φάρμακα».

Ο κ. Μπασκόζος πρόσθεσε, τέλος, ότι στους στόχους της φαρμακευτικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση στο φάρμακο που χρειάζονται, με μειωμένη συμμετοχή, ιδιαίτερα από ένα εισόδημα και κάτω, όπως εξετάζει το υπουργείο Υγείας. Επίσης, δήλωσε ότι θα καταργηθεί το 1 ευρώ ανά συνταγή, ενώ από την εξοικονόμηση ύψους 150 εκατ. ευρώ που υπολογίζει το υπουργείο Υγείας για το 2015, θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων και στα καινοτόμα, ακριβά φάρμακα. Παράλληλα, πρόθεση του υπουργείου είναι να προστατευθούν φθηνά φάρμακα πρώτης γραμμής από οριζόντιες μειώσεις, ώστε να συνεχίζεται η παραγωγή τους και να έχει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κίνητρα για να παράγει τέτοια σκευάσματα. Τέλος, προωθείται η εφαρμογή και επέκταση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για τη φαρμακευτική πολιτική, θα γίνουν την Πέμπτη 4 Ιουνίου, από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτη Κουρουμπλή, σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει.

Σχετικές ειδήσεις