ΦΑΡΜΑΚΟ

Συνεργασία ΑΠΘ – Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την εκπαίδευση των φαρμακοποιών

Συνεργασία ΑΠΘ – Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την εκπαίδευση των φαρμακοποιών

Με τη συμμετοχή 70 φαρμακοποιών – μελών του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σερρών πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό σεμινάριο για τη «Σωστή χρήση συσκευών χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων και το ρόλο του φαρμακοποιού».

Το σεμινάριο διοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, το ΙΔΕΕΑΦ και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Σερρών, σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Μονάδα της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σερρών.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε, ανέφερε πως «το εκπαιδευτικό σεμινάριο για τη σωστή χρήση συσκευών εισπνεόμενων φαρμάκων εντάσσεται στο γενικότερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονεί ο ΠΦΣ σε συνεργασία με τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, ξεκινώντας από τις Σέρρες. Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των φαρμακοποιών ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του φαρμακείου των υπηρεσιών».

Πρόσθεσε πως «θα υπογραφεί Σύμφωνο Συνεργασίας με την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, για το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης των Φαρμακοποιών στη σωστή χρήση των συσκευών χορήγησης εισπνεομένων φαρμάκων σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Παράλληλα με την εκπαίδευση των φαρμακοποιών, θα διεξαχθεί έρευνα για τη συμμόρφωση των ασθενών στη σωστή χρήση των αναπνευστικών συσκευών και τον ρόλο του εκπαιδευμένου φαρμακοποιού σε αυτή».

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι φαρμακοποιοί εκπαιδεύτηκαν σε όλες τις συσκευές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση ενός εισπνεόμενου φαρμάκου (pMDI, DPI, spacer, νεφελοποιητές). Δόθηκε σημασία στα περιστατικά που είναι για άμεση παραπομπή σε νοσοκομείο ή στο γιατρό, καθώς και στο πώς διακρίνουμε τα λιγότερο επείγοντα. Επίσης, έγινε αναφορά σε όλες τις δραστικές ουσίες ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για την ασφάλεια των β2 διεγερτών, της κορτιζόνης, της αδρεναλίνης, όταν αυτά είναι απαραίτητα ή καθ’ υπόδειξη γιατρού, αλλά και στο ποιες είναι οι κατάλληλες δοσολογίες αυτών ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του ασθενούς.

Ο κ. Ιωάννης Ν. Τσανάκας, Καθηγητής Παιδιατρικής Παιδοπνευμονολογίας, Διευθυντής Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, ΓΝΘ «Ιπποκράτειο», τόνισε μεταξύ άλλων πως «σε παγκόσμιο επίπεδο οι ασθενείς που λαμβάνουν εισπνεόμενα φάρμακα δεν τα λαμβάνουν σωστά με αποτέλεσμα να μην βελτιώνεται η υγεία τους και να αυξάνεται η δαπάνη στα φάρμακα λόγω της ελλιπούς λήψης της αγωγής. Είναι παγκοσμίως διαπιστωμένο πως η προσπάθεια για τη συμμόρφωση των ασθενών αυτών έχει αποδώσει πολύ λίγο. Μάλιστα 7 στους 10 ασθενείς υποθεραπεύονται λόγω της μη σωστής χρήσης των συσκευών για τα εισπνεόμενα φάρμακα».

Το σεμινάριο είχε διάρκεια 8 ωρών με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση. Εκπαιδευτές του σεμιναρίου εκτός του κ. Τσανάκα ήταν οι κύριοι: Φώτιος Κυρβασίλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής Παιδοπνευμονολογίας ΑΠΘ, Γ΄ Παιδιατρική Κλινική, ΓΝΘ «Ιπποκράτειο», Ελπίς Χατζηαγόρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Παιδοπνευμονολογίας ΑΠΘ, Παιδοπνευμονολογική Μονάδα, Γ΄ Παιδιατρική Κλινική, ΓΝΘ «Ιπποκράτειο», Δρ Αντώνης Αντωνιάδης, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σερρών, και Αικατερίνη Μήτκα, πνευμονολόγος, Επιμελήτρια Α’ της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σερρών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις