ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Αναγκαία η ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με προσωπικό για τους εμβολιασμούς

Ξανθός: Αναγκαία η ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με προσωπικό για τους εμβολιασμούς
INTIME NEWS

Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Νίκαιας, όπου λειτουργεί εμβολιαστικό κέντρο έναντι του κορονοϊού, πραγματοποίησε την Παρασκευή (22/01/2021), αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον βουλευτή και τομεάρχη Υγείας του κόμματος, Ανδρέα Ξανθό.

Μαζί με τον κ. Ξανθό, στο Κέντρο Υγείας Νίκαιας βρέθηκαν οι βουλευτές της Β’ Πειραιά Γιάννης Ραγκούσης και Τρύφων Αλεξιάδης, ο πρώην αν. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τζένη Βαμβακά, ο συντονιστής της ΝΕ Πειραιά Χρήστος Φωτιάδης και το στέλεχος του Τμήματος Υγείας Μαρία Καλαμάρη.

Στο Κέντρο Υγείας της Νίκαιας λειτουργούν από την Τρίτη (19/01/2021) τέσσερις εμβολιαστικές γραμμές. Ο επιστημονικός υπεύθυνος κ. Σολωμός και το υγειονομικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ για την οργάνωση της εμβολιαστικής εκστρατείας και το ρόλο των δομών και των ανθρώπων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην ομαλή διεξαγωγή της. Επισημάνθηκε από όλους η ανάγκη ενίσχυσης των Κέντρων Υγείας και των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) με επιπλέον ιατρικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές-επισκέπτες υγείας) έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες καθημερινής 12ωρης λειτουργίας των εμβολιαστιακών κέντρων, έξι ημέρες την εβδομάδα.

Ο κ. Ξανθός τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή, πως οι μαζικοί εμβολιασμοί κατά του SARS-CoV-2 είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να πετύχει. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται, καλή οργάνωση της εμβολιαστικής εκστρατείας με αξιοποίηση των δημόσιων δομών ΠΦΥ και επάρκεια εμβολίων.

Επίσκεψη στο Κ.Υ. Νίκαιας

«Και στα δύο αυτά κρίσιμα πεδία, η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε ό,τι πρέπει ούτε όσα μπορεί. Αντί να προετοιμάσει έγκαιρα την ΠΦΥ, έδωσε προτεραιότητα στη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στα νοσοκομεία, κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με το ρόλο τους ως δομές δευτεροβάθμιας περίθαλψης και εγκυμονεί κινδύνους για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού» υποστηρίζει ο Ανδρέας Ξανθός.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν έχουν μεριμνήσει για την οργάνωση, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» των Δήμων, κατ’ οίκον εμβολιασμών σε υπερήλικες που αδυνατούν να μετακινηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα, προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, το πιο σημαντικό πρόβλημα που μπορεί να επιβραδύνει πολύ τη γρήγορη επίτευξη «συλλογικής ανοσίας» στον γενικό πληθυσμό, είναι η διαπιστωμένη αδυναμία των κατασκευαστριών εταιρειών των εμβολίων να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. «Αυτό το πρόβλημα κάνει ιδιαίτερα επίκαιρη, αναγκαία και εφικτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άρση του καθεστώτος προστασίας της "πατέντας" με πρωτοβουλία της ΕΕ, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα ταχύτερης παραγωγής πολλαπλάσιων ποσοτήτων εμβολίων από φαρμακοβιομηχανίες της Ευρώπης ή τρίτων χωρών που έχουν τεχνογνωσία και εμπειρία στον τομέα των εμβολίων. Μια πρόταση που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται πεισματικά να στηρίξει, παρά τη θετική στάση μεγάλης μερίδας επιστημόνων, ακαδημαϊκών, συλλόγων ασθενών, συνδικάτων και πολιτικών δυνάμεων σε πολλές χώρες της Ευρώπης» αναφέρει.

Το ζήτημα της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού συζητήθηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (20/01/2021), με πρωτοβουλία του Δικτύου για την Καθολική Κάλυψη και την Υπεράσπιση της Δημόσιας Περίθαλψης. Πέρα από τον κ. Ξανθό, ομιλητές ήταν ο Γιώργος Παπανικολάου, Επ. Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και ο Γιάννης Νάτσης, μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν επίσης η Κατερίνα Αντωνίου, πρώην Πρόεδρος ΕΟΦ, Αν. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο Παν/μιο Ιωαννίνων και ο Γιάννης Καλομενίδης, Αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και υπεύθυνος της Μονάδας CoViD-19 του «Ευαγγελισμού».

Επίκεντρο όλων των εισηγήσεων υπήρξε το ζήτημα της διαχείρισης των εμβολίων Covid-19 ως δημόσιο αγαθό, απαλλαγμένο από το κέρδος, προσβάσιμο προς όλους. Συνομολογήθηκε ότι η άρση των πνευματικών δικαιωμάτων στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας θα ενισχύσει αποφασιστικά τη δυνατότητα άμεσης και μαζικής παραγωγής εμβολίων με σκοπό την καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και άρα την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ, αντίθετα, τα πεπερασμένα παραγωγικά όρια των φαρμακοβιομηχανιών οι οποίες παράγουν το εμβόλιο αποτελούν τροχοπέδη. Η πρωτοβουλία του Δικτύου για τη συστράτευση προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων, ακαδημαϊκών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών προς την κατεύθυνση της διάθεσης των εμβολίων προς όλους χωρίς ανισότητες αναμένεται να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί τόσο σε πολιτικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

'Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας