ΥΓΕΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Κικίλιας - Οι 5 πυλώνες που μας οδηγούν στο Ε.Σ.Υ. του 21ου αιώνα

ΚΙΚΙΛΙΑΣ
INTIME NEWS

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τη Δευτέρα (10/05/2021).

«Ο ιστορικός του μέλλοντος θα αναφέρεται στο 2020 ως τη χρονιά της μεγάλης ανατροπής και όχι της μεγάλης πανδημίας. Θα μιλά για τη χρονιά-ορόσημο με τη ριζική μετεξέλιξη των συστημάτων Υγείας τόσο σε εθνικό όσο και σε υπερεθνικό επίπεδο καθώς βεβαιότητες σαρώθηκαν, μοντέλα πρόβλεψης καταρρίφθηκαν, εθνικά συστήματα Υγείας κατέρρευσαν, εκατομμύρια ψυχές χάθηκαν και δεκάδες εκατομμύρια νόσησαν, ενώ ολόκληρος ο πλανήτης επιβράδυνε και αποσυντονίστηκε οικονομικά και κοινωνικά» είπε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, τέσσερα ήταν τα κύρια στοιχεία που καθόρισαν την έκβαση της πανδημίας στην Ελλάδα:

«1) Η Ελλάδα πήρε αυστηρά περιοριστικά μέτρα - lockdown - την Άνοιξη του 2020, συνυπολογίζοντας πέραν των άλλων, την ευαλωτότητα του Ε.Σ.Υ. και την ανάγκη να κερδηθεί χρόνος για την άμεση ενίσχυση του. Δεν δίστασε, δεν παλινδρόμησε, δεν υπολόγισε το κόστος, πολιτικό και οικονομικό, από το lockdown, ενώ εξέπεμψε τα σωστά μηνύματα προς την ελληνική κοινωνία.

2) Εξ’ αρχής ως κυβέρνηση δημιουργήσαμε μια task force Λοιμωξιολόγων- Επιδημιολόγων και λοιπών επιστημόνων. Μια Επιτροπή η οποία μας κατηύθυνε και συνεχίζει να μας κατευθύνει στις αποφάσεις και τις ενέργειες μας. Εμπιστευτήκαμε ως πολιτική ηγεσία τους ειδικούς και οι Έλληνες πολίτες καθημερινά ενημερώνονταν υπεύθυνα από τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, γεγονός που βοήθησε εξαιρετικά στη συμμόρφωση και την τήρηση των κανόνων. Την ίδια στρατηγική, να θυμίσω, ακολουθούμε και στο θέμα των εμβολιασμών.

3) Σε χρόνο ρεκόρ και με τη σημαντική στήριξη ιδιωτικών δωρεών, οι 557 κλίνες ΜΕΘ ξεπέρασαν τις 1.000 και σήμερα πλέον τις 1.500. Προσελήφθησαν 10.000 άτομα ως επικουρικό προσωπικό, εκ των οποίων οι 4.000 νοσηλευτές θα γίνουν αορίστου χρόνου και θα παραμείνουν στο Ε.Σ.Υ.. Δημιουργήθηκαν με χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020 500 κινητές ομάδες υγείας ειδικού σκοπού, οι ΚΟΜΥ, οι οποίες ξεκίνησαν και συνεχίζουν τα τεστ πανελλαδικά, όταν ακόμη δεν υπήρχαν ούτε rapid test, ούτε φυσικά self test. Τα στοιχεία περνούν σε ειδικό λογισμικό του ΕΟΔΥ, το ΕΟΔΥ app και διασυνδέονται με το Εθνικό Μητρώο COVID.

4) Τέλος, η κυβέρνηση στήριξε θα έλεγα με πρωτοφανή ως προς τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητά τους μέτρα, όσους επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία. Επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων κ.α., στηρίχθηκαν από το Κράτος στο μέτρο του δυνατού, γεγονός που επίσης έπαιξε και παίζει σημαντικότατο ρόλο στην κοινωνική συνοχή εν καιρώ πανδημίας».

Το μεταρρυθμιστικό έργο στη Δημόσια Υγεία

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν λίγο πριν από την πανδημία και οι οποίες συνεχίζονται, ο κ. Κικίλιας κωδικοποίησε τις εξής αλλαγές ως πυλώνες που οδηγούν στο ΕΣΥ του 21ου αιώνα:

«Πρώτον, το 5ετές Εθνικό σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία. Η χρηματοδότηση του σχεδίου θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τον τακτικό Προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και τον Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης. Θέλω να υπογραμμίσω ότι μέχρι πρότινος, το 97%-98% της χρηματοδότησης των πολιτικών Υγείας ήταν αποκλειστικά στην περίθαλψη και πολύ μικρό κομμάτι ήταν αυτό για το οποίο υπήρχε η δυνατότητα να δοθεί στη Δημόσια Υγεία.

Τι πετυχαίνουμε με αυτό το Σχέδιο; Εφαρμόζουμε πολιτικές Δημόσιες Υγείας που έχουν να κάνουν με προσυμπτωματικό έλεγχο, με screening. Ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις βασικές νόσους που προκαλούν επικίνδυνες για τον οργανισμό παθήσεις, όπως οι καρδιοπάθειες, τα νεοπλάσματα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης. Όλα αυτά τα οποία προκαλούνται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, την έλλειψη άθλησης, την κακή διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ. Βάζουμε λοιπόν την Πρόληψη στο επίκεντρο. Και επιπλέον δίνουμε τη δυνατότητα να μη χρειάζεται ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού να φτάσει μετά στα Νοσοκομεία μας για περίθαλψη ασθενειών πολλές φορές και σε προχωρημένο στάδιο και με πολύ μεγάλο ψυχικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Δεύτερον, η μεγάλη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τα δίκτυα Υγείας.

Τρίτον, η on line διασύνδεση των νοσοκομείων και η δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς. Μαζί με τη μέριμνά μας για κεντρικές προμήθειες, τον Οργανισμό για την ποιότητα Υγείας, με ειδικούς δείκτες που θα βάλουμε ώστε να απολαμβάνουν οι ασθενείς μας ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Τέταρτον, η ενεργειακή και κτηριακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων μας – θυμίζω το πρόγραμμα «Νοσοκομεία 2020» - και βέβαια τη δωρεά των Ελλήνων Εφοπλιστών και άλλων, για την ανακαίνιση χώρων υγιεινής και την τοποθέτηση νέων κλινοσκεπασμάτων.

Πέμπτον, τα κίνητρα προς τους υγειονομικούς για να στελεχώσουν τις πιο απομακρυσμένες δομές υγείας στις άγονες περιοχές της πατρίδας μας».

Ρoή Ειδήσεων