ΥΓΕΙΑ

Έρευνα Alco - ΙΣΑ: Κρίσιμο το ποσοστό που δεν εμβολιάζεται - Σε κίνδυνο η επίτευξη ανοσίας

Εμβολιαστικό κέντρο
INTIME NEWS

Το 68% εμπιστεύεται τα εμβόλια - Το 12% των μη εμβολιασμένων θα μπορούσε να πεισθεί από τον οικογενειακό του γιατρό - Το 75% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν φοβούνται τον ιό - Ο "σκληρός πυρήνας" των αντιεμβολιαστών ίσως επηρεάσει την επίτευξη ανοσίας

Κρίσιμες παραμέτρους για τις απόψεις που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού και τον εμβολιασμό, αποτυπώνει η έρευνα της Alco, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Τα αποτελέσματα παρουσίασαν την Πέμπτη (29/07/2021) ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης και ο διευθύνων σύμβουλος της Alco, Κώστας Παναγόπουλος.

Στη μετάλλαξη Δέλτα αναφέρθηκε ο Γιώργος Πατούλης, η οποία επικρατεί και στη χώρα μας, επισημαίνοντας νέα στοιχεία από πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Naθture. Χρειάζεται 4 ημέρες επώασης κατά μέσο όρο, σε σχέση με τις 6 του αρχικού στελέχους του ιού, ενώ προκαλεί 200 φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο. Με φόντο τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα, ο κ. Πατούλης τόνισε την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Ωστόσο, προκύπτει με σαφήνεια από τα αποτελέσματα της έρευνας, ότι η ελληνική κοινωνία είναι διχασμένη, επισήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΑ. Τα 2/3 είναι υπέρ του εμβολιασμού, όμως το υπόλοιπο 1/3 θα πρέπει να προβληματίσει όλες τις πλευρές. Αποτελεί ένα μεγάλο και κρίσιμο ποσοστό, που μπορεί να εμποδίσει την επίτευξη ανόσιας, τόνισε ο κ. Πατούλης.

Από αυτό το 1/3, οι περισσότεροι είναι άντρες ηλικίας 17-24 και 25-40. Εξ αυτών ένας σκληρός πυρήνας κοντά στο 25%, δείχνει αμετακίνητος στις απόψεις του. Ο φόβος για τις παρενέργειες του εμβολίου αφορά 3/10. Επίσης, βασική πεποίθηση αυτής της ομάδας είναι ότι δεν απειλείται από τον ιό.

Αναλυτικά την έρευνα παρουσίασε στη συνέχεια, ο κ. Παναγόπουλος. Διενεργήθηκε σε δείγμα 800 ατόμων άνω των 17 ετών από όλη την Ελλάδα, το διάστημα 19/6 με 25/7. Για την πανδημία ανησυχεί το 68% των ερωτηθέντων και ειδικότερα το 76% των εμβολιασμένων. Το 75% των μη εμβολιασμένων δηλώνει ότι δεν ανησυχεί ούτε μήπως νοσήσει.

Σε σχέση με τα εμβόλια, το 25% τα θεωρεί πολύ ασφαλή, το 38% αρκετά ασφαλή, το 12% λίγο ασφαλή, το 10% καθόλου και ένα 15% δεν απαντά.

Περισσότερες γυναίκες έχουν εμβολιαστεί σε σχέση με τους άνδρες, ενώ το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων καταγράφεται στο Λεκανοπέδιο.

Από το κομμάτι των μη εμβολιασμένων, ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι σκέπτεται να κλείσει ραντεβού. Στην ομάδα αυτών που δεν έχουν πρόθεση να εμβολιαστούν, παρατηρούνται δύο τάσεις: α) μια γενικότερη αντίδραση κατά των εμβολίων συνολικά, β) ένα 15% αντιδρά στα συγκεκριμένα εμβόλια ενώ 3/10 φοβούνται για πιθανές παρενέργειες.

Οι περιορισμοί στην καθημερινότητα, η υποχρεωτικότητα σε κλάδους και η έντονη συμβουλευτική πίεση από τον προσωπικό ιατρό, είναι παράμετροι που μπορούν να κάνουν μια μερίδα από αυτούς που δηλώνουν ότι δεν θέλουν να εμβολιαστούν προς το παρόν, να αλλάξουν γνώμη.

Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, η πλειονότητα τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για υγειονομικούς (73%) και εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων (73%), ενώ πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά για εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς (65%), εκπαιδευτικούς (64%), δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με κοινό (61%)και εργαζόμενους στην εστίαση (60%).

Αναφορικά με τους ιατρούς που εκφράζουν απόψεις κατά του εμβολιασμού, ο πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι το πειθαρχικό όργανο του Συλλόγου έχει ξεκινήσει ήδη διαδικασίες και σύντομα θα κληθούν για εξηγήσεις.

Τέλος, ο κ. Πατούλης κάλεσε όλους όσοι διστάζουν να εμβολιαστούν και επανέλαβε ότι η επίτευξη ανόσιας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του εμβολιασμού. «Ο εμβολιασμός για τον Sars-Cov-2 αποτελεί πράξη ατομικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Καλούμε τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιασθεί και διακινδυνεύουν την υγεία τόσο τη δική τους όσο και του κοινωνικού συνόλου να το πράξουν άμεσα .Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και αποτελούν το ισχυρότερο όπλο της επιστήμης ενάντια στο φονικό ιό. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να λειτουργήσουν οι κοινωνίες και να πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Καλούμε τα μέλη μας να συστρατευτούν στην προσπάθεια για την ενημέρωση των πολιτών που έχουν επιφυλάξεις για τα οφέλη του εμβολιασμού και να συμμετάσχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα» δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Alco Κώστας Παναγόπουλος επεσήμανε τα εξής: «Η πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, επιτρέπει - για πρώτη φορά στην Ελλάδα - την αποτύπωση των παραμέτρων που διαμορφώνουν τη στάση της κοινωνίας σε σχέση με τον εμβολιασμό κατά της COVID 19. Το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, με τα σημερινά δεδομένα, ο εμβολιασμός στη χώρα μας έχει συγκεκριμένο όριο. Ένα όριο που θέτει σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα να επιτευχθεί ο στόχος για συλλογική ανοσία. Είναι προφανές, ότι η μετακίνηση αυτού του ορίου προς τα πάνω, απαιτεί συνδυασμό κινήσεων από την Πολιτεία, για τις οποίες τα χρονικά περιθώρια δείχνουν σχετικώς περιορισμένα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποστρατικοποίηση νησιών: «Αφού δεν σέβεστε, θα φοβάστε» - Η Ελλάδα απαντά στον Ερντογάν