ΥΓΕΙΑ

Μονοκλωνικά αντισώματα: Η πρώτη θεραπεία σε νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης

Μονοκλωνικά αντισώματα Αλεξανδρούπολη
Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την πρώτη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα κατά του κορονοϊού
Facebook

Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την πρώτη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα κατά του κορονοϊού

Το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης είναι το ένα από τα δέκα νοσοκομεία στο οποίο εφαρμόζεται η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, Πασχάλης Στειρόπουλος, παρουσίασε τις πρώτες φωτογραφίες από τη θεραπεία σε ασθενή με κορονοϊό.

«Ένα ακόμη όπλο της επιστήμης είναι διαθέσιμο για τη θεραπεία των ασθενών με COVID-19 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Χορηγήθηκε σήμερα, στον πρώτο μη νοσηλευόμενο ασθενή, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, από τους γιατρούς της Πνευμονολογική Κλινική ΔΠΘ - ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τη φαρμακοποιό του νοσοκομείου κ. Έλσα Τομπαΐδου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο ότι, ο εμβολιασμός μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας (μάσκα, αποστάσεις, τήρηση κανόνων υγιεινής) συνεχίζουν να αποτελούν τον κύριο τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας» έγραψε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Μονοκλωνικά αντισώματα: Σε 10 νοσοκομεία η χορήγησή τους

Οι 2.000 παρτίδες μονοκλωνικών αντισωμάτων χορηγούνται σε 10 νοσοκομεία της χώρας, στο «Αττικόν», το «Σωτηρία», τον «Ευαγγελισμό», το «ΑΧΕΠΑ» στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Λάρισας, Ρίου, και Αλεξανδρούπολης.

Η προτεραιοποίηση αφορά σε ανοσοκατεσταλμένους, ασθενείς που βρίσκονται σε χημειοθεραπεία, μεταμοσχευμένους και εγκύους στο τρίτο τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι η ιατρική αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 υποβάλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της λοίμωξης COVID-19. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή αίτηση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, μόνο εάν ο ασθενής έχει ηλικία 12 ετών και άνω, έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test, το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο.

Ο θεράπων ιατρός συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός όσο και ο ασθενής ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική είτε απορριπτική.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, οι ασθενείς ενημερώνονται από το Νοσοκομείο υποδοχής και προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για COVID-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης. Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονίζει ο Νίκος Στραβελάκης μέσα από το νοσοκομείο: Έτσι με χτύπησε ο κορονοϊός

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι 60 και άνω εξαιρούνται – Ποιοι θα πληρώνουν μισό το πρόστιμο

Το αντισυνταγματικό πρόστιμο των 100 ευρώ, οι πονοκέφαλοι για την ΑΑΔΕ και ο κίνδυνος για το Δημόσιο