ΥΓΕΙΑ

Διαμαντίδης, Ζήσης και Μάλτση μας παρακινούν να #PameNaXasoume την εθνική πρωτιά στην παχυσαρκία

Διαμαντίδης, Ζήσης και Μάλτση μας παρακινούν να #PameNaXasoume την εθνική πρωτιά στην παχυσαρκία

Αρκεί να αναλογιστούμε τη φράση, «τα παιδιά είναι ένας καθρέφτης των γονιών τους», για να καταλάβουμε πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει ο τρόπος και η στάση ζωής που υιοθετεί ένας γονιός για το μέλλον του παιδιού του.

Κατά κάποιον τρόπο, μέσα από την καθημερινότητα και τις συνήθειές μας, δίνουμε στα παιδιά μας το παράδειγμα που αξίζει να ακολουθήσουν, για να διαμορφώσουν μία ωφέλιμη ποιότητα ζωής, η οποία θα ενισχύει μακροπρόθεσμα την υγεία και την ευεξία τους.

Είναι λογικό να προβληματιζόμαστε όταν βλέπουμε πως τα παιδιά προτιμούν την άνεση του καναπέ, την οθόνη ενός υπολογιστή ή ενός tablet αντί για το παιχνίδι στο πάρκο με τους φίλους τους. Είναι λογικό να γινόμαστε αυστηροί με τα γεύματά τους, όταν ζητούν μία πρόχειρη, γρήγορη λύση και αποφεύγουν το σπιτικό φαγητό. Ωστόσο, χρειάζεται να καταλάβουμε πως εμείς είμαστε εκείνοι που θα διδάξουμε τα παιδιά πώς να κάνουν ωφέλιμες επιλογές και μέσα από τις επιλογές μας, θα γίνουμε το θετικό πρότυπο, το οποίο θα κάνει τη χώρα μας να χάσει το ευρωπαϊκό «πρωτάθλημα» στην παιδική και εφηβική παχυσαρκία.

Ομολογουμένως, πρόκειται για μία απογοητευτική «πρωτιά» που μας αφορά όλους. Μία εθνική «πρωτιά» που μας παρακινεί να #PameNaXasoume, να κατέβουμε από την πρώτη στην τελευταία θέση, για να εξασφαλίσουμε μία καλύτερη δημόσια υγεία, αλλά κυρίως μία ακόμη καλύτερη ποιότητα ζωής για τους νέους στην Ελλάδα.

«Πάμε να χάσουμε» επειδή αυτό το κύπελλο δεν αξίζει στα παιδιά μας

Το θέμα της θλιβερής πρωτιάς της χώρας μας σε ό,τι αφορά στην παιδική και εφηβική παχυσαρκία στην Ευρώπη, έφερε στο προσκήνιο το βίντεο της ενημερωτικής εκστρατείας «#PameNaXasoume», πίσω από την οποία βρίσκεται η Novo Nordisk Hellas, που συνεργάστηκε με την Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας και την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.), προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον γενικό πληθυσμό για αυτό το σημαντικό θέμα, που πρέπει να μας απασχολεί όλους.

Έχοντας ως πρωταγωνιστές αγαπημένους, διεθνείς καλαθοσφαιριστές, όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Νίκος Ζήσης και η Εβίνα Μάλτση, η Novo Nordisk Hellas δημιούργησε την ενημερωτική εκστρατεία «#PameNaXasoume», η οποία μέσα από ένα ευρηματικό βίντεο και ένα απρόσμενο αλλά πολύ εύστοχο σλόγκαν, υπενθυμίζει σε μικρούς και μεγάλους πως η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι μία εθνική υπόθεση, ενώ η ενασχόληση με τη σωματική άσκηση και τον αθλητισμό, μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα.

Με λίγα λόγια, εκτός από το ότι μας ενημερώνει και μας ευαισθητοποιεί, η νέα αυτή εκστρατεία μας καλεί να αλλάξουμε συνήθειες για να ανατρέψουμε τα δεδομένα, να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα και να χάσουμε το κύπελλο… πρωταθλητών Ευρώπης.

Μία εθνική προσπάθεια που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των νέων της χώρας

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk Hellas, Μαίρη Καραγεώργου, «η αποτελεσματική πρόληψη της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας απαιτεί συνεργασία διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων και αυτό το μήνυμα της συνεργασίας θέλουμε να περάσουμε μέσα από αυτήν την προσπάθεια, που πρέπει να γίνει μία εθνική υπόθεση».

Συνεπώς, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτό το φαινόμενο, απαιτείται η συνεργασία πολλών φορέων, απαιτείται μία γενική συστράτευση με ξεκάθαρο και μεθοδικό πλάνο, η οποία θα προάγει σε εθνικό επίπεδο έναν ισορροπημένο, δραστήριο τρόπο ζωής, μία καθημερινότητα που θα ενισχύει τη σωματική και την ψυχική υγεία των νέων, μέσω της διατροφής και του αθλητισμού.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως τα παιδιά, ειδικότερα σε μία εποχή που ο σύγχρονος τρόπος ζωής τα οδηγεί στην παιδική παχυσαρκία, έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ θετικά πρότυπα, πρότυπα που θα τους συστήνουν ωφέλιμες συνήθειες, τις οποίες θα συνεχίσουν να ακολουθούν μεγαλώνοντας και έπειτα, εκείνα θα μεταδώσουν στα δικά τους παιδιά. Πρότυπα όπως αυτά που πρωταγωνιστούν στην εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για την παιδική και εφηβική παχυσαρκία «Πάμε να χάσουμε», δηλαδή οι αθλητές Δημήτρης Διαμαντίδης, Νίκος Ζήσης και Εβίνα Μάλτση.

Το σίγουρο είναι πως αν θέλουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην προσπάθεια που γίνεται για την εξάλειψη της παιδικής παχυσαρκίας και να #PameNaXasoume αυτήν την ανησυχητική πρωτιά, χρειάζεται πρώτα να γίνουμε οι ενήλικες που θέλουμε τα παιδιά μας να μιμηθούν. Βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής μας, δίνοντας αφορμές στα παιδιά να γνωρίσουν τα οφέλη του αθλητισμού και παραμένοντας ενημερωμένοι γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, θα έχουμε κάνει ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα, το οποίο θα εξασφαλίζει ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για τις επόμενες γενιές.