ΥΓΕΙΑ

Απεργία στα νοσοκομεία με αιχμή το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ

Απεργία
Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία την Τετάρτη
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Απέναντι» βρίσκει την πλειονότητα των νοσοκομειακών γιατρών το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το νέο ΕΣΥ, την απόσυρση του οποίου ζητούν η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών ανά την Ελλάδα.

Η απόσυρση του νομοσχεδίου κυριαρχεί στα αιτήματα της απεργίας της Τετάρτης (09/11/2022), με την ΟΕΝΓΕ να το χαρακτηρίζει «ταφόπλακα» της δημόσιας περίθαλψης. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ζητά, επίσης, εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών, επαναφορά 13ου-14ου μισθού, ένταξη στα ΒΑΕ και χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Ειδικότερα για το νομοσχέδιο η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. αξιοποιώντας οξυμμένα υπαρκτά προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας, κάνει ένα «ποιοτικό» βήμα επί το αρνητικότερο στην κατεύθυνση ενίσχυσης της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων σε βάρος τόσο των ασθενών όσο και των υγειονομικών. Οι αλλαγές που προτείνονται είναι φυσική συνέχεια αυτών που έχουν προωθήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις: απογευματινά ιατρεία, απογευματινά χειρουργεία, διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που τείνουν να γίνουν κυρίαρχες, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, τη μετατροπή της υγείας σε ένα όλο και πιο δυσπρόσιτο και ακριβό εμπόρευμα, σε προνόμιο για λίγους, ταυτόχρονα με τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα υγείας. Στόχος η ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση του "κόστους" λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων για να μπορούν να ανταποκριθούν στις μειωμένες κρατικές δαπάνες και η αύξηση των εσόδων τους από την πώληση των υπηρεσιών τους στους ασθενείς πελάτες για να είναι "βιώσιμα". Στον πυρήνα του νομοσχεδίου βρίσκεται η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και η δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Όσο για ενδεχόμενες θετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται, η Ομοσπονδία επισημαίνει: «η ΟΕΝΓΕ ομόφωνα απορρίπτει το παρόν νομοσχέδιο που ανατρέπει κατακτήσεις δεκαετιών και βάζει ταφόπλακα σε ό,τι έχει απομείνει από το δικαίωμα του λαού στη δωρεάν υγεία και τα δικαιώματα των νοσοκομειακών γιατρών. Είναι ομόθυμη και ομόφωνη η απαίτηση μας να μην κατατεθεί στη Βουλή. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μας επιτρέπει να συζητήσουμε επιμέρους ρυθμίσεις (άρθρο 22: Δυνατότητα σύστασης αυτοτελούς Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών σε νοσοκομεία δυναμικότητας κάτω των τριακοσίων (300) κλινών – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 6 ν. 2889/2001 και 23: Οικονομικό κίνητρο σε ιατρούς εξειδικευμένους στην επείγουσα ιατρική που υπηρετούν σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ιατρούς που ασκούνται στην εξειδίκευση της επείγουσας ιατρικής και ιατρούς άνευ τίτλου εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική που υπηρετούν σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) που ενδεχομένως έχουν ένα θετικό πρόσημο και αυτό με πολλούς αστερίσκους».

Διαβάστε επίσης:

Ξεκίνησε η συνταγογράφηση γονιδιακών εξετάσεων για τον καρκίνο

Γιατροί του ΕΣΥ με ιδιωτικό ιατρείο – Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ - Αλλάζει η ιατρική εκπαίδευση