ΥΓΕΙΑ

Αιφνίδιος θάνατος: Πότε αυξάνει κατακόρυφα ο κίνδυνος στα παιδιά

παιδιά
Τα κληρονομικά νοσήματα καρδιάς συμπεριφέρονται «ύπουλα»
PIXABAY

Στο 90% των περιπτώσεων, αιτία του αιφνίδιου θανάτου είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, που ανακαλύπτονται εκ των υστέρων. 

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας, αποτελεί ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στους νέους. Στο 90% των περιπτώσεων, αιτία του αιφνίδιου θανάτου είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, που ανακαλύπτονται εκ των υστέρων και οι οποίες μπορούν να εντοπιστούν με την έγκαιρη διάγνωση και να αντιμετωπιστούν, αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Καρδιολογίας και κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοχιαδάκης. Στόχος είναι ο εντοπισμός των οικογενειών που έχουν γενετική προδιάθεση για καρδιακό νόσημα.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι ο απροσδόκητος, ο «ξαφνικός» θάνατος, που συμβαίνει σε άτομο που φαίνεται υγιές ή σε κάποιον που πάσχει από μια χρόνια ασθένεια, αλλά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση ή σε βελτίωση, εξηγεί ο κ. Κοχιαδάκης. «Σαν αιφνίδιο χαρακτηρίζουμε το θάνατο που συμβαίνει μέσα σε μία ώρα από την εμφάνιση κάποιων ενοχλημάτων. Στους νέους ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας. Αφορά άτομα νεαρής ηλικίας στην πλειοψηφία τους σε άριστη φυσική κατάσταση. Δεδομένα από μελέτες στο γενικό πληθυσμό δείχνουν ότι η συχνότητα του αιφνίδιου θανάτου στους νέους κυμαίνεται από 0,8-0,93 περιστατικά ανά 100.000 ετησίως».

Τα παιδιά και οι νέοι που αθλούνται κινδυνεύουν περισσότερο. Έως την ηλικία των 10 ετών, ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου ακόμη και αν υπάρχει κληρονομικό νόσημα καρδιάς είναι σχεδόν μηδενικός. «Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κατακόρυφα από τα 10 έως τα 20. Γι' αυτό, μετά τα 10, οι μικροί αθλητές -ακόμη και αν δεν συμμετέχουν σε αγώνες- θα πρέπει εκτός από τον παιδίατρο να εξετάζονται απαραίτητα και από καρδιολόγο. Αν δε, υπάρχει στην οικογένειά τους ιστορικό καρδιακής πάθησης, είναι απαραίτητος και ο γονιδιακός έλεγχος, ώστε τυχόν κληρονομικό νόσημα να εντοπίζεται έγκαιρα. Τα κληρονομικά νοσήματα καρδιάς συμπεριφέρονται "ύπουλα", αφού συχνά η πρώτη εκδήλωσή τους είναι ο αιφνίδιος θάνατος των αθλητών. Οι αθλητές κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά ο αιφνίδιος θάνατος μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε νέο άνθρωπο, εφόσον έχει τέτοιο κληρονομικό νόσημα».

Έως την ηλικία των 10 ετών, όλα τα παιδιά που αθλούνται θα πρέπει ετησίως να εξετάζονται από τον παιδίατρό τους ο οποίος και θα δίνει «το πράσινο φως» για την άθληση. Εξάλλου, όλοι οι αθλητικοί σύλλογοι, πλέον, έχουν καθιερώσει την κάρτα υγείας αθλητή, η οποία συμπληρώνεται ύστερα από ιατρική εξέταση.

Η ΕΚΕ, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης της Πολιτείας, αλλά και του πληθυσμού ανακήρυξε το 2023 έτος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Έτσι, θα διοργανώσει δράσεις και θα διαμορφώσει προτάσεις για το σκοπό αυτό, προσθέτει ο Καθηγητής.

Τέλος, ο κ. Κοχιαδάκης υπογραμμίζει: «Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδηλώνουν την αύξηση της επίπτωσης του αιφνιδίου καρδιακού θανάτου, τα τελευταία χρόνια. Μπορεί το τελευταίο διάστημα να κυκλοφορούν δημοσιεύματα που υπαινίσσονται εκρηκτική αύξηση των αιφνίδιων θανάτων, ωστόσο τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν κάτι τελείως διαφορετικό».

Διαβάστε επίσης:

Αιφνίδιοι θάνατοι: Σε σχολεία και αθλητικούς χώρους η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Έρευνα Newsbomb.gr: Ο απινιδωτής σώζει ζωές στα γήπεδα, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτός