ΥΓΕΙΑ

Καύσωνας: Οδηγίες από το υπουργείο Υγείας - Προσοχή σε βρέφη και παιδιά κάτω των 3 ετών

Καύσωνας: Οδηγίες από το υπουργείο Υγείας - Προσοχή σε βρέφη και παιδιά κάτω των 3 ετών
INTIME NEWS

Καύσωνας: Οδηγίες για την προστασία των πολιτών από τις ακραίες θερμοκρασίες έδωσε η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας

Σε έκτακτη ενημέρωση προχώρησε το υπουργείο Υγείας, ενόψει των ακραίων καιρικών συνθηκών που αναμένονται τις επόμενες ώρες και ημέρες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας παρουσίασαν οδηγίες για την προστασία του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, ο κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας (Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), τοποθετήθηκε για θέματα γενικού πληθυσμού.

Ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας (Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), μίλησε για τους ασθενείς με αναπνευστικά και καρδιολογικά θέματα.

Η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, μίλησε για τα νεογνά, τα παιδιά, τις έγκυες και τις λεχώνες.

Προσοχή σε ηλικιωμένους, βρέφη και μικρά παιδιά

Περισσότερο ευάλωτοι στις υψηλές θερμοκρασίες είναι οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και τα νήπια κάτω των 3 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να αποφεύγουν να βγουν έξω και αν πρέπει να το κάνουν, να προτιμούν πρωινές ή απογευματινές ώρες. Θα πρέπει να αποφεύγονται δραστηριότητες που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού, θα πρέπει να μην χρησιμοποιούμε τον φούρνο και το βράδυ θα πρέπει να ανοίγουμε το σπίτι.

Μέσα σε κλειστό αυτοκίνητο, δεν πρέπει να μένουν ούτε ηλικιωμένοι ούτε παιδιά. Επίσης, τα κλιματιστικά δεν πρέπει να δουλεύουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα παιδιά κάτω των 3 ετών και τα βρέφη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης. Πρέπει να μένουν μέσα στο σπίτι τις ώρες από τις 12:00 έως τις 17:00. Δεν πρέπει να βρίσκονται στην παραλία, ούτε στη βεράντα του σπιτιού το διάστημα αυτό. Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι υπάρχει έξαρση ιογενούς γαστρεντερίτιδας, η οποία επιδεινώνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Θα πρέπει, οι γονείς να προσφέρουν συνεχώς νερό και υγρά στα παιδιά, χωρίς να περιμένουν να διψάσουν ή να το ζητήσουν από μόνα τους.

Ο γενικός πληθυσμός θα πρέπει να αποφεύγει την έντονη άσκηση και την κατανάλωση αλκοόλ. Σε περίπτωση θερμοπληξίας, ειδικά σε άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα, δεν πρέπει να δίνουμε νερό από το στόμα, αλλά να τοποθετούνται παγωμένα μπουκάλια στις μασχάλες και να αφαιρούντα τα ρούχα, ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος. Επίσης, θα πρέπει να ειδοποιείται το ΕΚΑΒ.

Νέα εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε νέα εγκύκλιο, το πρωί της Πέμπτης (20/07/2023) για την «Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα». Στην εγκύκλιο αναφέρεται:

Παθολογικές καταστάσεις από υψηλές θερμοκρασίες και οδηγίες αντιμετώπισης τους

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει σε όρια μη ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στο θάνατο. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5 ο C ), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό κατά προτίμηση κλιματιζόμενο (ανωτέρω σχετ.), πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού) αν μπορεί να καταπιεί κ.λ.π.

Ποιος κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες:

- ηλικιωμένοι

- μωρά και μικρά παιδιά

- έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες

- άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα

- άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον

- άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.)

- άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο)

- άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Γενικές οδηγίες προφύλαξης:

- Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.

- Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.

- Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.

- Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

- Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.

- Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

- Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.

- Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο των γενικών οδηγιών (ανωτέρω σχετ.), για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

- Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.

- Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.

- Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.

- Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.

- Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

- Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Συγκεκριμένα:

- Για την περίπτωση υπέρβασης των ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ειδικά των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, οι οποίες έχουν ως εξής:

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Σχετικές ειδήσεις