ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας: Συναγερμός για ακραίες θερμοκρασίες σε 6 περιοχές

Καύσωνας: Συναγερμός για ακραίες θερμοκρασίες σε 6 περιοχές
Eurokinissi

Καύσωνας: Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, από σήμερα Πέμπτη, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και ταυτόχρονα θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία

Ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη 20 Ιουλίου, το δεύτερο κύμα καύσωνα που θα σαρώσει τη χώρα με τις θερμοκρασίες να φτάνουν κατά τόπους τους 44 βαθμούς.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, από σήμερα Πέμπτη, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και ταυτόχρονα θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία.

Ειδικότερα, την Πέμπτη οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν έως και τους 43 βαθμούς:

  • Στην Ήπειρο και τη Μακεδονία το θερμόμετρο θα δείξεις τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
  • Στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Από την Παρασκευή ωστόσο, έως και την Κυριακή οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για μικρή περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας τους 44 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Συναγερμός για έξι περιοχές

Η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο, ενώ στην ομάδα εργασίας συμμετέχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Η κατηγοριοποίηση, όπως αναφέρει, περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3).

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, σήμερα Πέμπτη ξεκινάει η δεύτερη φάση του καύσωνα με σταδιακή σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ παράλληλα, αύξηση στο μέγιστο θα σημειώνει το επίπεδο επικινδυνότητας.

Στο χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται η απόκλιση της θερμοκρασίας σε σχέση με τις κανονικές για την εποχή τιμές της σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας την Παρασκευή 21/07.

Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών. Όπως βλέπουμε οι αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας θα είναι 8-10 βαθμούς θερμότερες από το κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Όσον αφορά στο επίπεδο επικινδυνότητας, την Πέμπτη 20/07 αναμένουμε επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία) στη Λάρισα και στην Πάτρα. Όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί την Παρασκευή 21/07 επίπεδο επικινδυνότητας 3 αναμένεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα, και επίπεδο επικινδυνότητας 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) στα Ιωάννινα.

Σχετικές ειδήσεις