ΥΓΕΙΑ

Διευκολύνονται οι κλινικές μελέτες

Διευκολύνονται οι κλινικές μελέτες

Κλινικές μελέτες που θα φέρουν στη χώρα επενδύσεις 300 εκ. ευρώ την ερχόμενη διετία στοχεύει να προωθήσει το υπουργείο Υγείας, με το νέο σχετικό θεσμικό πλαίσιο

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από τις επενδύσεις αυτές τα νοσοκομεία που θα πραγματοποιούν τις μελέτες θα επωφεληθούν με ποσοστό 15% των εσόδων, ενώ άλλο ένα 5% θα απορροφηθεί από τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Πέρυσι διενεργήθηκαν στη χώρα μας κλινικές μελέτες αξίας 94 εκ. ευρώ, ενώ στόχος είναι το ποσό αυτό να τριπλασιαστεί από την απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης.

Με τη νέα απόφαση προβλέπεται σιωπηρή αποδοχή του νοσοκομείου (μέσω του Επιστημονικού του Συμβουλίου) για τη διενέργεια της μελέτης μετά την πάροδο 30 ημερών από την κατάθεση του σχετικού φακέλου και εάν το νοσοκομείο δεν έχει απαντήσει αρνητικά στο μεταξύ. Άλλες 30 ημέρες προβλέπονται για την έγκριση του φακέλου της μελέτης από την Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ οι εγκρίσεις από τους διοικητές των νοσοκομείων προβλέπονται εντός 5 ημερών.

Με την απόφαση, όπως τονίζεται εκ μέρους του υπουργείου, επιταχύνονται οι διαδικασίες που αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα για την πραγματοποίηση των μελετών αυτών στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι πόροι να στρέφονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο η Ουγγαρία απορροφά για κλινικές μελέτες περίπου 400 εκ. ευρώ, το Βέλγιο 200-300 εκ. ευρώ, η Γερμανία 4 δισ. ευρώ και η Μ. Βρετανία 5 δισ. ευρώ.

Τα οφέλη

Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα στη χώρα μας αναμένεται –κατά το υπουργείο- να βοηθήσει ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες θα καλύπτονται πλήρως από τους προϋπολογισμούς των κλινικών μελετών, ενώ ταυτόχρονα τα νοσοκομεία θα μπορέσουν να επωφεληθούν από αυτές με την ανανέωση του εξοπλισμού και την πιθανή πρόσληψη προσωπικού.

Από τις κλινικές μελέτες προκύπτει, όπως υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία, και όφελος για την ίδια τη χώρα καθώς θεωρείται εθνική επένδυση, συμβάλλει στην εισροή συναλλάγματος, αλλά και στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας.