ΥΓΕΙΑ

Η προδιαγεγραμμένη... αποτυχία του ΠΕΔΥ & των μονάδων του

Η προδιαγεγραμμένη... αποτυχία του ΠΕΔΥ & των μονάδων του

Η επίσημη πρώτη των Μονάδων Υγείας του νέου φορέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΠΕΔΥ είναι σήμερα, μία πρεμιέρα όμως που κάθε άλλο παρά λάμψη έχει.

Αντίθετα, συνοδεύεται από γραφειοκρατικά προβλήματα, γκρίνια, από στοιχειώδεις ελλείψεις και από κάτι πολύ βασικό: από ελπίδα και όραμα ότι ο καινούριος αυτός φορέας θα φέρει καλλίτερη υγεία και περίθαλψη στους πολίτες οι οποίοι εδώ και τέσσερα χρόνια έχουν ματώσει με τα εξοντωτικά μνημονικά μέτρα.

Η κατάσταση δε του πανικού είναι τέτοια, που είναι αμφίβολο εάν θα ανοίξουν όλα τα Κέντρα Υγείας σήμερα, καθώς μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών πάλευαν με την δημοσίευση των διαπιστωτικών πράξεων διορισμού των εργαζομένων στο ΦΕΚ, με τις σφραγίδες και μία σειρά άλλων γραφειοκρατικών μεν, πλην όμως βασικών ζητημάτων.

Στην Αθήνα, κάποιες βασικές μονάδες όπως αυτή της Λεωφ. Αλεξάνδρας, της πλατείας Θεάτρου και του Βύρωνα θα λειτουργήσουν κανονικά, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της 1ης ΥΠΕ κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ωστόσο είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν άλλες μονάδες στην επαρχία. Εν τω μεταξύ, οι ασφαλισμένοι όπως καταδεικνύουν και όλα τα στοιχεία, στρέφονται όλο και περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα και στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα τα τελευταία να εμφανίζουν ασφυξία όπως πολλές φορές έχουν καταγγείλει και οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Πάντως ο κ. Κοντοζαμάνης, εκφράζει την βεβαιότητα, ότι το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 31 Μαρτίου, τα πρώην Πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ και όλες οι νομαρχιακές, τοπικές και αλλες μονάδες υγείας του Οργανισμού θα μπορούν να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους, είτε για ζητήματα συνταγογράφησης, είτε για εξετάσεις.

Φυσικά από το εγχείρημα αυτό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας οι βασικοί πρωταγωνιστές που είναι οι γιατροί, απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό, αφού 3.000 περίπου έχουν γυρίσει την πλάτη στο ΠΕΔΥ και έτσι οι Μονάδες αυτή την στιγμή ξεκινούν μόνο με 2.317 γιατρούς. Ο υπουργός Υγείας κ. 'Αδωνις Γεωργιάδης έχει ωστόσο ανακοινώσει ότι θα προσληφθούν 900 γιατροί προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. Η τραγική ειρωνεία με την λειτουργία των Μονάδων Υγείας είναι ότι ταυτόχρονα με το ΠΕΔΥ, οι ξεκινούν και νομικές ενέργειες από τους γιατρούς, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός που έχει προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να μπορέσει να διατηρήσει τα ιδιωτικά του ιατρεία. Οι προσφυγές αναμένεται να εξετασθούν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΠΕΔΥ: Το «πεθαμένο εξάμβλωμα» του Άδωνι λένε οι γιατροί

Ουρές για το ...αγέννητο ΠΕΔΥ. Ούτε σφραγίδες δεν έχουν στα ιατρεία