ΥΓΕΙΑ

Υδατάνθρακες οι παρεξηγημένοι

Υδατάνθρακες οι παρεξηγημένοι
Στις περισσότερες δίαιτες που κάνουμε, ξεχνάμε από το διαιτολόγιό μας, ρύζι, ζυμαρικά...

Στις περισσότερες δίαιτες που κάνουμε, ξεχνάμε από το διαιτολόγιό μας, ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί, πατάτες, ζάχαρη και γλυκά, δηλαδή όλα όσα περιέχουν υδατάνθρακες.

Οι υδατάνθρακες, ωστόσο, αποτελούν το βασικότερο θρεπτικό συστατικό της διατροφής.

Αντίθετα με τις φήμες που τους ενοχοποιούν και τους συνδέουν με την παχυσαρκία, οι υδατάνθρακες είναι πολύτιμοι για το σώμα μας. Κι αυτό γιατί αποτελούν την κινητήρια δύναμη του οργανισμού μας, δηλαδή την πηγή ενέργειας που χρησιμοποιεί άμεσα το σώμα μας για να λειτουργήσει.

Υπάρχουν, μάλιστα, όργανα που χρησιμοποιούν αποκλειστικά υδατάνθρακες σαν καύσιμο και αυτά είναι: ο εγκέφαλος, τα ερυθροκύτταρα, οι μύες (συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς).

Επομένως, τα «απαγορευμένα» αυτά συστατικά της τροφής συμμετέχουν στη λειτουργία των κυριότερων οργάνων του σώματος: του νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου, των νεφρών, των μυών και της καρδιάς.

Τρόφιμα όπως το γάλα, τα φρούτα, το μέλι, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά πρωινού, η πατάτα, το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα όπως οι φρυγανιές, τα μπισκότα, τα κριτσίνια κ.α.θα πρέπει να αποτελούν τη βάση του καθημερινού μας διαιτολογίου