ΥΓΕΙΑ

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Στο εδώλιο δύο γιατροί για παράνομες προμήθειες υλικών

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Στο εδώλιο δύο γιατροί για παράνομες προμήθειες υλικών

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης οδηγούνται δύο πρώην διευθυντές κλινικών του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι για την υπόθεση των παράνομων προμηθειών υλικών που ερευνάται τα τελευταία χρόνια από τη Δικαιοσύνη, με τη ζημιά για το ελληνικό δημόσιο να προσεγγίζει τα 2,7 εκατ. ευρώ.

Με βούλευμα που εκδόθηκε, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης παραπέμπει σε δίκη τους δύο γιατρούς, με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην υπηρεσιακή απιστία, που τελέστηκε κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2008 έως 5-6-2009, διάστημα κατά το οποίο ο πρώτος ήταν διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής κι ο δεύτερος διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος.

Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου παραπέμφθηκε ήδη, με προηγούμενο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, ο τότε διοικητής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, στον οποίο αποδίδεται η πράξη της υπηρεσιακής απιστίας κατ' εξακολούθηση.

Η υπόθεση συνδέεται με παραγγελίες υγειονομικών υλικών -όπως μοσχεύματα και άλλα υλικά ορθοπεδικών και νευροχειρουργικών επεμβάσεων, διεγέρτες νεύρων, αιμοστατικά, κ.ά.- οι οποίες, κατά το κατηγορητήριο, έγιναν από εξωσυμβατικές προμηθεύτριες εταιρείες, σε τιμές υψηλότερες των συμβατικών εταιρειών. Η ζημιά που φέρεται ότι προκλήθηκε στο νοσηλευτικό ίδρυμα ανέρχεται σε 2.677.145,03 ευρώ, ποσό με το οποίο επωφελήθηκαν συγκεκριμένες εταιρείες. Εξάλλου, στο κατηγορητήριο περιγράφονται «αυθαίρετες» πρακτικές σχετικά με περιστατικά ασθενών, που ενώ ήταν τακτικά χαρακτηρίζονταν ως «επείγοντα».

«Ενεργώντας ο καθένας από κοινού με τον συγκατηγορούμενό τους, διοικητή του Ιπποκράτειου, και με κοινό δόλο, με καταμερισμό ενεργειών και αποδεχόμενος ο ένας τις ενέργειες του άλλου, λόγω της θέσης τους, προέβαιναν για τις ανάγκες των κλινικών τους, εν γνώσει του διοικητή του νοσοκομείου, σε παραγγελίες υγειονομικών υλικών από εξωσυμβατικές προμηθεύτριες εταιρίες, σε τιμές υψηλότερες των συμβατικών, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν τις ισχύουσες 37 συμβάσεις που είχε συνάψει η 3η Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για λογαριασμό όλων των νοσοκομείων» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο βούλευμα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων