ΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Δημιουργείται φορέας για την Εθνική Στρατηγική για τον καρκίνο

Υπουργείο Υγείας: Δημιουργείται φορέας για την Εθνική Στρατηγική για τον καρκίνο

Στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τα πρωτόκολλα για πέντε τύπους καρκίνου.

Η δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου και πληθυσμιακού Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, αποτελεί κεντρικό αίτημα της ογκολογικής κοινότητας, το οποίο αναδείχθηκε και στο δεύτερο ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 4 Φεβρουαρίου 2018.

Για το θέμα μίλησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, κατά το χαιρετισμό του στο συνέδριο. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, είναι σε εξέλιξη στο υπουργείο Υγείας διεργασίες με την επιστημονική κοινότητα και τους συλλόγους ασθενών, ώστε στο αμέσως επόμενο διάστημα να συγκροτηθεί εξειδικευμένος φορέας. Ο νέος φορέας αντικείμενο θα έχει τη συγκρότηση Εθνικής Στρατηγικής για τον καρκίνο, από την πρόληψη μέχρι τη βασική έρευνα.

Παράλληλα, η νομοθέτηση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος προεγκρίσεων για φάρμακα τα οποία είναι απαραίτητα, όμως δεν έχουν ενταχθεί στη θετική λίστα (πρώιμης πρόσβασης, έκτακτες εισαγωγές, εκτός ενδείξεων κλπ.) θα συμβάλει στην εξάλειψη των καθυστερήσεων στη χορήγησή τους, πτυχή ιδιαίτερα σημαντική για τους ογκολογικούς ασθενείς.

Τα διαγνωστικά - θεραπευτικά πρωτόκολλα για τους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του προστάτη και τις αιματολογικές κακοήθειες, έχουν ήδη ολοκληρωθεί και δρομολογείται η ενσωμάτωσή τους στη διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος.

«Αμέσως μετά ακολουθεί η σοβαρή προσπάθεια για την κατάρτιση των αντίστοιχων μητρώων (registries), προσπάθεια που απαιτεί τη συμμετοχή των επιστημόνων και της ακαδημαϊκής κοινότητας ειδικότερα, αλλά και την ενεργό συμβολή των συλλογικοτήτων των ασθενών. Τα μητρώα θα αποτελέσουν και μιας ιδιαίτερης αξίας εργαλείο στην λειτουργία του οργανισμού ΗΤΑ, οργανισμού που πρόκειται να υποκαταστήσει την Επιτροπή που μόλις δημιουργήθηκε» ανέφερε.

Τέλος, ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας θα διασυνδέσει λειτουργικά όλα τα παραπάνω εργαλεία, κατέληξε ο κ. Γιαννόπουλος.

Σχετικές ειδήσεις