ΥΓΕΙΑ

Έρχεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία για νοσηλευόμενους ασθενείς

Έρχεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία για νοσηλευόμενους ασθενείς
EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

«Στρατηγικό εταίρο» αποτελεί για το υπουργείο Υγείας η ΗΔΙΚΑ, καθώς έχει αναλάβει σημαντικά νέα έργα ψηφιοποίησης του συστήματος υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απηύθυνε χαιρετισμό την Πέμπτη (24/01/2019) στην ημερίδα «Ο συντελούμενος μετασχηματισμός της ΗΔΙΚΑ: Προκλήσεις και Δράσεις». Όπως τόνισε, η συμβολή της υπήρξε και εξακολουθεί να είναι καταλυτική σε τρία πεδία:

1. Στην πρόσβαση των ανασφάλιστων: η ΗΔΙΚΑ διασφάλισε ότι η πρόσβαση των ανασφάλιστων θα γίνεται εύκολα, χωρίς περιττά «φίλτρα», μόνο με τον ΑΜΚΑ. Μέσα στο 2018, 900.000 ανασφάλιστοι πολίτες αξιοποίησαν το Νόμο 4368/2016 για φάρμακα και εξετάσεις.

2. Στην ηθικοποίηση του Συστήματος Υγείας και τη διαφάνεια: α) με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση- μοντέλο που καλύπτει σχεδόν το σύνολο (>98%) της συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων και β) με τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα (55 ενσωματωμένα).

3. Στη μεταρρύθμιση: α) με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ): κρίσιμο εργαλείο για τον οικογενειακό γιατρό, που διασυνδέεται με όλο το σύστημα υγείας και προσφέρει συνεχή, ολιστική και ποιοτική φροντίδα και β) με το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης «ραντεβού» στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε επίσης στα νέα πεδία συνεργασίας του υπουργείου Υγείας με την ΗΔΙΚΑ και πιο συγκεκριμένα:

  • στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση νοσηλευόμενων ασθενών
  • στα Μητρώα Ασθενών
  • στην άυλη συνταγή (ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών)
  • στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση οπιούχων αναλγητικών
  • στη διασύνδεση του ΑΗΦΥ με την Κάρτα Υγείας Αθλητή
  • στη διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα των άλλων εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας (ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, Νοσοκομεία, κ.α) με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Συστήματος Υγείας.

Σχετικές ειδήσεις