ΥΓΕΙΑ

Μύθοι και αλήθειες για το αλάτι

Μύθοι και αλήθειες για το αλάτι

Όλα με μέτρο. Αυτό έρχεται να καταδείξει μία νέα καναδική επιστημονική μελέτη για το αλάτι και το πόσο επικίνδυνο είναι για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πολύ αλάτι, αλλά και το πολύ λίγο, κάνει κακό στην καρδιά.

Διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακή πάθηση (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.) σχετίζεται κυρίως με την αυξημένη κατανάλωση αλατιού, αλλά παραδόξως και με την πολύ μικρή κατανάλωση, ενώ μικρότερος είναι ο κίνδυνος για εκείνους που το καταναλώνουν με μέτρο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η μέση ημερήσια κατανάλωση να μην ξεπερνά τα δύο γραμμάρια νατρίου (ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι περιέχει 2,3 γραμμάρια νατρίου).

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που αφορούσε περίπου 30.000 άτομα και είχε διάρκεια τεσσάρων ετών, ο μικρότερος καρδιαγγειακός κίνδυνος καταγράφηκε, όταν η ημερήσια κατανάλωση κυμαινόταν μεταξύ των τεσσάρων και των έξι γραμμαρίων νατρίου.

Όσοι κατανάλωναν πάνω από οκτώ γραμμάρια νατρίου, ήταν 50% έως 70% πιθανότερο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό και να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Όσοι κατανάλωναν δύο έως τρία γραμμάρια καθημερινά, είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού προβλήματος ή θανάτου, αλλά σε σαφώς μικρότερο ποσοστό (20%).

Οι επιστήμονες πάντως διευκρίνισαν ότι η ιδανική ποσότητα αλατιού διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του.