ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

Τους 33 βαθμούς άγγιξε το θερμόμετρο στη Μόσχα!

Τους 33 βαθμούς άγγιξε το θερμόμετρο στη Μόσχα!

Ανησυχία για τυχόν επέκταση των πυρκαγιών στα κοιτάσματα τύρφης

Η πιο ζεστή ημέρα του φετινού καλοκαιριού ήταν η σημερινή στη ρωσική πρωτεύουσα, όπου το θερμόμετρο έδειξε 32,9 βαθμούς Κελσίου. Το φετινό καλοκαίρι θυμίζει σε πολλούς εκείνο του 2010 όταν η Μόσχα και τα περίχωρά της είχαν περικυκλωθεί από τις πυρκαγιές στα δασικά κοιτάσματα τύρφης και τους δηλητηριώδεις καπνούς της.

Κατά τις προβλέψεις των ειδικών η «ανώμαλη» περίοδος του καύσωνα θα διαρκέσει τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες.

Στις ειδικές συσκέψεις του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων καλούνται οι κάτοικοι της Μόσχας να περιορίσουν στο ελάχιστο της μετακινήσεις τους σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η διόγκωση του πυκνού νέφους καυσαερίων, που έχει «παγιδευτεί» πάνω από την πόλη λόγω της άπνοιας.

Περισσότερο όμως από τη δύσκολη κατάσταση στην ίδια την πόλη, οι ειδικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και η πυροσβεστική ανησυχούν για την επέκταση των πυρκαγιών στην τύρφη των δασών γύρω από τη Μόσχα και προσπαθούν να αποτρέψουν μια κατάσταση όπως εκείνη του 2010.

O επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων Βλαντίμιρ Πουτσκόφ ζήτησε επειγόντως από τις δυνάμεις όλων των κρατικών υπηρεσιών και της πυροσβεστικής να τεθούν υπό τον έλεγχο των επίγειων δυνάμεων τα επικίνδυνα κοιτάσματα τύρφης, που αυτοαναφλέγονται και να ανοιχτούν άμεσα πηγάδια όπου δεν υπάρχει άλλη παροχή νερού, ώστε να σβήσουν οι αναφλέξεις της επιφανειακής τύρφης.

Ειδικά μέτρα λαμβάνονται στα βορειοδυτικά περίχωρα της Μόσχας, που θεωρούνται πλέον επικίνδυνη η κατάσταση, αν και οι Αρχές επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί το τραγικό προηγούμενο του 2010, παρά το γεγονός ότι σε πολλές γειτονιές της ρωσικής πρωτεύουσας τα τελευταία 24ωρα η οσμή της καπνιάς γίνεται έντονα αισθητή ειδικά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.

Ο αφόρητος καύσωνας ήταν φυσικά ο λόγος που παρακίνησε δύο μαθητές στην περιφέρεια του Ορλόφ να μετατρέψουν το οικογενειακό τους διαμέρισμα σε …πισίνα με έναν απλό και οικονομικό τρόπο, που επινόησαν: κόλλησαν με κολλητική ταινία στους τοίχους ενός από τα δωμάτια ένα τεράστιο κομμάτι διαφανούς πλαστικού και το γέμισαν νερό. Η ιδέα έξυπνη, αν και αρκετά επικίνδυνη για ένα μικρό διαμέρισμα.

Άγνωστο πόσο κράτησε η χαρά τους και τί έπραξαν οι γονείς και οι γείτονες, πάντως τα δύο αδέλφια για αρκετές ώρες ήταν οι ήρωες των κοινωνικών δικτύων της Ρωσία και το γλέντησαν δεόντως, κάνοντας βουτιές στο …πάτωμά τους.

Διαβάστε επίσης:

Αναμονή στο… ακουστικό για τυχόν απαγόρευση εισαγωγής ελληνικών φρούτων στη Ρωσία

Χτυπούν τα ρωσικά ...καμπανάκια

Ανήσυχοι οι Έλληνες εξαγωγείς για τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας

Η ΕΕ γνωστοποίησε τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας