ΓΙΩΡΓΟΣ E. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

Εσω-γκρίνια στη Νέα Δημοκρατία

Εσω-γκρίνια στη Νέα Δημοκρατία

Πολύ προβληματισμένα με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κομματικός μηχανισμός δηλώνουν στελέχη της Ν.Δ. σε συζητήσεις με το στενό τους κύκλο.

Αφου ξεκαθάρισαν χτες –σε επίπεδο κεντρικής στρατηγικής- ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν ούτε εκατοστό από τη θέση τους για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου (οι αναγνώστες του blog το είχαν πληροφορηθεί, βέβαια, από πολύ νωρίτερα), οι «γαλάζιοι» έχουν βάλει, ήδη, τους εαυτούς τους σε προεκλογικό mood. Στο πλαίσιο αυτό, αρκετά στελέχη ανησυχούν κατά πόσον το κόμμα, με την υφιστάμενη οργάνωσή του, μπορεί να αντεπεξέλθει στον –αρκετά φιλόδοξο, όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις- στόχο, για μια κυβέρνηση όχι απλά αυτοδύναμη, αλλά με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε να αντεπεξέλθει στα (πολύ) δύσκολα που έχει μπροστά της η χώρα.

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν –και με το δίκιο τους, εδώ που τα λέμε- ως ενδεικτική τη (μη) λειτουργία του κόμματος, στη διάρκεια του κρίσιμου δεκαπενθήμερου κατά το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση που κατέληξε στο σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου: «Σε όλο αυτό το διάστημα, καμία νομαρχιακή, καμία γραμματεία δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση από επίσημο όργανο του κόμματος. Και, βέβαια, δεν είναι δουλειά του προέδρου να ενημερώνει… αυτοπροσώπως. Είναι ευθύνη της κομματικής δομής, η οποία –κατά το «καυτό» διάστημα- άφησε το κόμμα στο έλεος του Θεού, να παρακολουθεί “ζαλισμένο” τις εξελίξεις, χωρίς κατεύθυνση, αδυνατώντας να απαντήσει σε ερωτήσεις της βάσης και να υποστηρίξει τις θέσεις της Ν.Δ.», εξηγούν και προσθέτουν ότι ούτε η αναμέτρηση «διαφόρων» στο επιτελείο Σαμαρά –που προκάλεσε και την οργισμένη παρέμβαση του ίδιου του προέδρου του κόμματος- μπορεί να θεωρηθεί τυχαία, αφού η αφετηρία της εντοπίζεται στο θολό σκηνικό που επικρατεί στα επικοινωνιακά του κόμματος.

«Το κόμμα έχει “κάτσει”», είναι το κοινό συμπέρασμα μιας σειράς σοβαρών γαλάζιων επιτελών, οι οποίοι ζητούν μια συνολικά νέα δομή, πολύ πιο ευέλικτη και λειτουργική, ώστε να διαχειρίζεται τις κρίσιμες καταστάσεις που είναι βέβαιον ότι θα προκύπτουν η μία πίσω από την άλλη το επόμενο διάστημα. Και, βέβαια, αναφέρονται σε διαρθρωτικές αλλαγές και όχι στα οκτώ ονόματα νέων γραμματέων, αναπληρωτών γραμματέων, αναπληρωτών τομεαρχών, του νέου προέδρου της διοικούσας επιτροπής Θεσσαλονίκης και του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου, που ανακοίνωσε σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς. «Χρήσιμες είναι και αυτές οι κινήσεις, εν όψει εκλογών, αλλά δεν εξασφαλίζουν σε καμία περίπτωση το συνολικό restart που έχει ανάγκη το κόμμα για να επικρατήσει κατά κράτος στη μεγάλη μάχη», σχολιάζουν.

Εξάλλου, ευκαιρίες θα υπάρξουν. Μην ξεχνάμε και την απόφαση του περασμένου Ιουνίου, που απαιτεί την παραίτηση των κομματικών στελεχών τα οποία θέλουν να είναι υποψήφιοι στις επόμενες εθνικές εκλογές. Μια απόφαση –που εξαιρεί μόνο τους νυν βουλευτές- την οποία υπενθύμισε, ευγενικά, στους ενδιαφερόμενους και ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Λυκουρέντζος. Σε πρώτη φάση, το «υπονοούμενο» πάει -σύμφωνα με πληροφορίες- στον γραμματέα Συνδικαλισμού, Γιάννη Μανώλη και στη γραμματέα Γυναικείων Θεμάτων, Κατερίνα Παπακώστα. Και οι δυο αναμένεται να κατέβουν στη Β’ Αθηνών.

Γιώργος Ε. Χριστοφορίδης

like3

Κάντε στη σελίδα του blog στο facebook!

follow2

Κάντε στη σελίδα του blog στο twitter!